Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η διοίκηση της ΔΕΗ αποφασίζει μόνη της για τις συνεργασίες, λέει ο Κ.Καραμανλής

Η διοίκηση της ΔΕΗ αποφασίζει μόνη της για τις συνεργασίες, λέει ο Κ.Καραμανλής

«Η διοίκηση της ΔΕΗ διαθέτει την αναγκαία ευελιξία και αποφασίζει μόνη της για τις επιχειρηματικές συνεργασίες της» τόνισε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γ.Παπανδρέου. «Ναι» υπό όρους στις μονάδες λιθάνθρακα.

27

«Η διοίκηση της ΔΕΗ διαθέτει την αναγκαία ευελιξία και αποφασίζει μόνη της για τις επιχειρηματικές συνεργασίες της» τόνισε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπανδρέου κατηγορούσε την κυβέρνηση, με αιτία την προοπτική συνεργασίας της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, ότι ακολουθεί πολιτική με «ύποπτες, αδιαφανείς και αυθαίρετες επιλογές που οδηγούν στον αφελληνισμό και την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.»

Επίσης, ερωτούσε τον πρωθυπουργό «βάσει ποιων μελετών δρομολογείται κατασκευή και λειτουργία τόσων πολλών μονάδων λιθάνθρακα», εάν έχουν υπολογιστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή αυτών των μονάδων και εάν αυτός ο σχεδιασμός είναι συμβατός με τις ρυθμίσεις του συστήματος εμπορίας ρύπων της ΕΕ.

Όσο για τις συνεργασίες της ΔΕΗ με άλλες εταιρείες, ο κ. Παπανδρέου ερωτούσε γιατί η διοίκηση της ΔΕΗ δεν προκηρύσσει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό, ως οφείλει, για την αναζήτηση εταίρων της ΔΕΗ και επιλέγει αντ αυτού «τον ύποπτο και αδιαφανή δρόμο της απευθείας επιλογής.»

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη RWE ως τη δεύτερη πιο ρυπογόνο βιομηχανία στην Ευρωπαική Ένωση.

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες λιθάνθρακα που θέλει να κατασκευάσει η ΔΕΗ σε συνεργασία με την RWE, πρόθεση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για περιβαλλοντικούς λόγους,ο κ. Καραμανλής είπε ότι η ενεργειακή παραγωγή της χώρας στηρίζεται στο -ακριβό- πετρέλαιο και στα -μειωμένα- αποθέματαλιγνίτη και έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο λιθάνθρακας να προστεθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αυτές οι μονάδες θα πρέπει να λειτουργούν με τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την προστασία του περιβάλλοντος και υπενθύμισε ότι για την έγκριση άδειας λετουργίας απαιτείται η γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία.

«Πληροφοριακά μόνο, επισημαίνω ότι μόλις πρόσφατα δόθηκε τέτοια άδεια στην Αγγλία, ενώ ανάλογες επενδύσεις ετοιμάζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και θέλω να καταθέσω και μια ερώτηση, που έχει κατατεθεί από βουλευτές του κόμματός σας, σύμφωνα με την οποία, στην ουσία, παροτρυνόταν, εγκαλείτο αν θέλετε, η κυβέρνηση, γιατί δεν έχει εντάξει τον λιθάνθρακα στον προγραμματισμό της» προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά στην κυοφορούμενη συνεργασία με την RWE, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η εταιρεία δεν διοικείται από την κυβέρνηση. Διοικείται, σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι επιχειρηματικές αποφάσεις τηςλαμβάνονται αποκλειστικά από το Διοικητικό της Συμβούλιο».

«Η διοίκηση της ΔΕΗ διαθέτει την αναγκαία ευελιξία και αποφασίζει μόνη της για τις επιχειρηματικές συνεργασίες της. Παρεμβάσεις στις επιχειρηματικές επιλογές της θα ήταν και ύποπτες και καταδικαστέες» τόνισε.

«Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της. Ενθαρρύνει και την επέκταση της δραστηριότητάς της στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Θέλουμε μια ΔΕΗ ισχυρή, ανταγωνιστική, που να πρωταγωνιστεί, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024