Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε 24ώρη απεργία η ΓΕΝΟΠ, ο ανταγωνισμός επιβάλλει συνεργασίες «απολογείται» η διοίκηση

Σε 24ώρη απεργία η ΓΕΝΟΠ, ο ανταγωνισμός επιβάλλει συνεργασίες «απολογείται» η διοίκηση

Οι συνεργασίες αποτελούν προτεραιότητα για να επιβιώσει η ΔΕΗ στο σκληρό ανταγωνισμό, απολογείται (ξανά) η διοίκηση της, υπερασπιζόμενη τις συμφωνίες με RWE και Χαλυβουργική. «Θέλουν να μετατρέψουν τη ΔΕΗ από γίγαντα σε υποκατάστημα πολυεθνικών», λέει η ΓΕΝΟΠ και προχωρά σε 24ώρη απεργία στις 29/1.

93

Η συνεργασία με άλλες εταιρείες αποτελεί στρατηγική επιλογή και πρώτη προτεραιότητα για να επιβιώσει η ΔΕΗ στο σκληρό ανταγωνισμό, απολογείται (ξανά) η διοίκηση της, υπερασπιζόμενη τις συνεργασίες με RWE και Χαλυβουργική.

«Θέλουν να μετατρέψουν τη ΔΕΗ από γίγαντα σε υποκατάστημα των πολυεθνικών», λέει η ΓΕΝΟΠ και διαμαρτυρόμενη για τις πολιτικές που εφαρμόζονται στη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρά σε 24ώρη απεργία την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, ημέρα συνεδρίασης του ΔΣ με θέμα τη συμφωνία κατασκευής μονάδας λιθάνθρακα με τη γερμανική RWE.

Ειδικότερα, απαντώντας την Πέμπτη (για άλλη μια φορά) στην κριτική που δέχεται τελευταία για τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που προωθεί, η διοίκηση της ΔΕΗ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «η υλοποίηση του προγράμματος της ΔΕΗ, σε συνεργασία και με άλλες εταιρείες, ελληνικές και ξένες, αποτελεί στρατηγική επιλογή πρώτης προτεραιότητας, προκειμένου η επιχείρηση να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της στην απελευθερωμένη ενεργειακή αγορά».

Από την πλευρά της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ήταν αναπόφευκτη μετά την τελευταία απόφαση της Διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ, με την κάλυψη και την ανοχή του υπουργείου, για τη συμφωνία με την RWE και άλλες επιχειρήσεις και την μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ στην κατασκευή μονάδων. Η απόφαση αυτή ήρθε να προστεθεί στην ασυνεπή στάση της διοίκησης της ΔΕΗ απέναντι στη συμφωνία που έγινε με το συνδικάτο και αφορούσε τη διάσπαση της επιχείρησης και τον ενεργειακό σχεδιασμό».

«Ο κ. Αθανασόπουλος, με την κάλυψη της κυβέρνησης, βιάζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ελληνική αγορά και με γοργά βήματα να μετατρέψει τη ΔΕΗ ΑΕ από γίγαντα σε υποκατάστημα των πολυεθνικών», προσθέτει η ΓΕΝΟΠ.

«Ο αγώνας μας θα είναι συνεχής σε βάθος χρόνου και σε όλα τα επίπεδα. Θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους για να μην υλοποιηθούν οι πολιτικές» τονίζουν ακόμη οι συνδικαλιστές.


Η «απολογία» του Τ.Αθανασόπουλου

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης της ΔΕΗ, άρχισαν να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ενεργειακοί κολοσσοί με τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη, είτε μόνοι τους είτε σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, επιδιώκοντας να μεγεθύνουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά και στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

Η ΔΕΗ τονίζει ότι «ασφαλώς δεν μπορεί να παραμένει θεατής των μεγάλων επιχειρηματικών εξελίξεων. Συγκρινόμενη με τις μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ανταγωνιστικά προς αυτήν στην ελληνική αγορά, εύκολα προκύπτει ότι οι διαφορές τόσο στη λειτουργική αποτελεσματικότητα όσο και στο επιχειρηματικό μέγεθος της ΔΕΗ είναι μεγάλες, γεγονός που της δημιουργεί μακροπρόθεσμα σημαντικά συγκριτικά ανταγωνιστικά μειονεκτήματα».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ -τονίζει η διοίκησή της- έχει δύο επιλογές: είτε να μην επιδιώξει την ανάπτυξή της (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), είτε να προχωρήσει στις επιχειρηματικές εκείνες πρωτοβουλίες που θα δυναμώσουν την ανταγωνιστικότητά της και θα αναπτύξουν την περιουσιακή βάση της.

«Είναι φανερό ότι το εθνικό συμφέρον επιβάλλει στη ΔΕΗ το δρόμο της ανάπτυξης, στο πλαίσιο της απελευθερωμένης ενεργειακής αγοράς», υπογραμμίζει η διοίκηση της εταιρίας.

Η ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει ότι εξετάζει δύο προτάσεις επιχειρηματικής συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, που της έχουν υποβληθεί από τη γερμανική εταιρεία RWE και την ελληνική Χαλυβουργική.

Για τη συνεργασία με τη RWE, αναφέρει ότι το εξεταζόμενο Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία δύο ανθρακικών μονάδων συνολικής ισχύος 1.600 MW (2 Χ 800MW), που θα ενταχθούν στο Σύστημα το 2012.

Η έναρξη λειτουργίας τους θα πραγματοποιηθεί δύο-τρία χρόνια ενωρίτερα, λόγω της δυνατότητας άμεσης έναρξης της κατασκευής τους, η ΔΕΗ θα αποκτήσει τεχνογνωσία στον τομέα λειτουργίας λιθανθρακικών μονάδων, ενώ με τη λειτουργία της νέας ξεχωριστής εταιρείας θα τεθούν οι βάσεις για τον εξαγωγικό προσανατολισμό της στη ΝΑ Ευρώπη και σε άλλες όμορες χώρες.

Για τη συνεργασία με τη Χαλυβουργική, η ΔΕΗ αναφέρει ότι το εξεταζόμενο Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία σταθμού συνδυασμένου κύκλου Φυσικού Αερίου ισχύος 880MW, ο οποίος προβλέπεται να ενταχθεί στο Σύστημα το 2011.

Ο νέος σταθμός θα βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά του Λεκανοπεδίου Αττικής, του μεγαλύτερου κέντρου κατανάλωσης της χώρας, στο οποίο υπάρχει έντονη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Ετσι, θα ενισχυθεί η επάρκεια και ευστάθεια ολόκληρου του Νότιου Συστήματος

Αναφερόμενη γενικότερα στη διεθνή αγορά, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι οι έξι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που επικρατούν στον ευρωπαϊκό τομέα ενέργειας (EdF, GdF/Suez, EON, ENEL/Endesa, RWE, Iberdrola), είναι σήμερα από πέντε έως 15 φορές μεγαλύτεροι από τη ΔΕΗ, ενώ μία δεύτερη ομάδα εθνικών πρωταθλητών (EdΡ Πορτογαλίας, Fortum Φινλανδίας, CEZ Τσεχίας, Verbund Αυστρίας) ή μικρότερων ευρωπαϊκών εταιρειών (Edison, Union Fenosa) είναι από 1,2 έως 2,5 φορές μεγαλύτεροι από τη ΔΕΗ.

Η διοίκηση της ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι αρκετοί από τους ανωτέρω ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους ήδη δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δραστηριότητες στην ελληνική αγορά ή (και) στην ευρύτερη αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

Με βάση τα παραπάνω, η διοίκηση τονίζει ότι «είναι παράλογο να εμποδίζεται η ανάπτυξη της εταιρείας, όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιτρέπεται η ανάπτυξη εταιρειών, αυτοδύναμα ή μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, με μέγεθος πενταπλάσιο έως 15πλάσιο αυτού της ΔΕΗ…Οι ανωτέρω αναφερθείσες εξελίξεις δικαιολογούν την ανάπτυξη της περιουσιακής και παραγωγικής βάσης της ΔΕΗ και τη μετεξέλιξή της σε εθνικό πρωταθλητή με ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Η ΔΕΗ επισημαίνει ότι το ισοζύγιο της χώρας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει έλλειψη παραγωγικού δυναμικού. Είναι έτσι απαραίτητο για λόγους επάρκειας να ενταχθούν νέες μονάδες παραγωγής και, παράλληλα, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, να αυξηθεί ο αριθμός των ανεξάρτητων παραγωγών.

Η υλοποίηση των συνεργασιών της ΔΕΗ με την RWE και τη Χαλυβουργική αποσκοπεί στην επίτευξη των σκοπών αυτών.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, εάν εγκριθούν τα δύο εξεταζόμενα Μνημόνια Συνεργασίας και στη συνέχεια αποφασισθεί η υλοποίησή τους, τότε το ποσοστό συμμετοχής της ΔΕΗ στο εγκατεστημένο παραγωγικό δυναμικό θα υποχωρήσει κάτω από το 70%, διότι οι νέες εταιρείες με την RWE και τη Χαλυβουργική θα έχουν τελείως αυτοδύναμη δραστηριότητα και θα υποβάλλουν προσφορές, για την καθημερινή ένταξή τους στο Σύστημα, ανεξάρτητα από την πολιτική προσφορών που θα ακολουθεί η ΔΕΗ.

Η συμμετοχή της ΔΕΗ στα εν λόγω ανεξάρτητα εταιρικά σχήματα δεν θα είναι πλειοψηφική, ενώ θα δημιουργήσει νέες και σημαντικές πηγές εισοδήματος για την Επιχείρηση. Μπαίνουν «νέοι παίκτες» στην αγορά για να επενδύσουν σε νέα ισχύ, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, κεφάλαια σημαντικού ύψους στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής.

Ακόμα η ΔΕΗ αναφέρει ότι «μεγάλες εταιρείες ευρωπαϊκής εμβέλειας εξεδήλωσαν ενδιαφέρον συνεργασίας με τη ΔΕΗ, μόλις πληροφορήθηκαν τις προτάσεις συνεργασίας που υπέβαλαν στη ΔΕΗ η RWE και η Χαλυβουργική» και τονίζει ότι «η Διοίκηση της Επιχείρησης είναι υποχρεωμένη να εξετάζει κάθε πρόταση που θα της υποβάλλεται και να την αξιολογεί ανάλογα προς τα συμφέροντά της».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024