Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκληρή κόντρα μεταξύ Γ.Παπανδρέου και Γ.Αλογοσκούφη για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ

Σκληρή κόντρα μεταξύ Γ.Παπανδρέου και Γ.Αλογοσκούφη για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ

Για απαξίωση των ΔΕΗ και ΟΤΕ κατηγόρησε ο Γ.Παπανδρέου την κυβέρνηση, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου. Επίσης, είπε ότι η ΝΔ αναζητώντας συγχωροχάρτια κατεφεύγει σε παραλληλισμούς με το παρελθόν, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συνένοχός της. Για αστήρικτους ισχυρισμούς μίλησε ο Γ.Αλογοσκούφης.

93

Για απαξίωση της ΔΕΗ και του ΟΤΕ κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου την κυβέρνηση, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει και την τροπολογία που «προστάτεψε» τον ΟΤΕ από επιθετική εξαγορά.

Μάλιστα η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη προσέθεσε ότι «το άρθρο 11 του νομοσχεδίου, που αφορά στις εταιρείες εθνικής στρατηγικής σημασίας, είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας και είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα καταπέσει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο εάν προσβληθεί, όπως έγινε στις περιπτώσεις της Ιταλίας, της Ισπανίας, και της Πορτογαλίας».

Επίσης, ο κ. Παπανδρέoυ είπε ότι η ΝΔ αναζητώντας συγχωροχάρτια κατεφεύγει σε παραλληλισμούς με το παρελθόν, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν θα γίνει συνένοχός της.

Για κριτική χωρί στοιχεία και διάφορους αστήρικτους ισχυρισμούς μίλησε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.

«Η κυβέρνηση ψάχνει συνενόχους στον γρήγορο κατήφορο που έχει πάρει, αλλά δεν θα τους βρει σε μας. Και κάθε εύκολη ισοπεδωτική αντίληψη που επιχειρεί παραλληλισμούς με το παρελθόν, αποτελεί συγχωροχάρτι για την κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει την πολιτική του κράτους-λάφυρο», ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, όπου έχει επισυναφθεί και η τροπολογία για την προστασία των επιχειρήσεων εθνικής σημασίας έναντι των κερδοσκόπων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την αρχή της παρέμβασής του, επετέθη κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι με την πολιτική που ακολουθεί εκθέτει τον ΟΤΕ σε προσπάθειες επιθετικής εξαγοράς.

«Μόλις υπήρξε εμπλοκή στον ΟΤΕ με τις κινήσεις της MIG, η κυβέρνηση προχώρησε σε νομοθετική πρωτοβουλία. Η τροπολογία της δεν είναι τίποτε άλλο, παρά απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει κάποιο χρόνο – να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή. Σε ποιον τον είχαν υποσχεθεί, ουδείς γνωρίζει».

Παραλλήλως, είπε ότι «η κυβέρνηση κατέστησε τη ΔΕΗ προβληματική. Μέσα σε τρισήμισυ χρόνια αύξησε τα τιμολόγια κατά 25%. Ο καταναλωτής επιδοτεί τον ιδιώτη επιχειρηματία – και ετοιμάζεται να δοθεί η ΔΕΗ σε ευρωπαϊκή εταιρία με αποικιοκρατικούς όρους».

«Εμείς καταστήσαμε τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στην αγορά. Η κυβέρνηση Καραμανλή τους έκανε ζημιογόνους, εύκολη λεία στα ξένα συμφέροντα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Απαντώντας ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης επεσήμανε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «εξακολουθεί να αντιπολιτεύεται εισηγμένες επιχειρήσεις χωρίς στοιχεία ή με παραποιημένα στοιχεία. Παραγνώρισε ότι αυτή η πολιτική της εξυγίανσης του ΟΤΕ, οδήγησε στο διπλασιασμό της αξίας του Οργανισμού που παράπαιε. Ο Οργανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί ανταγωνιστικά, έχουν μειωθεί σημαντικά τα τιμολόγια – και έρχεται σήμερα, ο κ. Παπανδρέου, χωρίς στοιχεία, να επαναλάβει διάφορους αστήρικτους ισχυρισμούς».

Στην τοποθέτησή της η υπεύθυνη Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε πως «η κυβέρνηση μετέτρεψε το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φτώχειας, σε νομοσχέδιο συγκάλυψης των βαρύτατων ευθυνών της για την απεμπόληση του δημοσίου ελέγχου στον ΟΤΕ».

Όπως προσέθεσε η κυρία Κατσέλη «αποκαλύπτεται η παντελής έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης να διασφαλίσει τον ουσιαστικό δημόσιο έλεγχο στις εταιρείες στρατηγικής σημασίας, όπως ο ΟΤΕ. Η κυβέρνηση σήμερα, προωθεί το άρθρο αυτό για να εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες αφού πρώτα κατάργησε, με σειρά νομοθετημάτων, κάθε προστατευτική ρύθμιση που υπήρχε μέχρι το 2004».

Εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προασπίσει το δημόσιο έλεγχο στον ΟΤΕ, συνέχισε η κυρία Κατσέλη, θα έπρεπε να αποδεχθεί την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ και να δεσμευτεί:

α. ότι το Δημόσιο θα κρατήσει στην κατοχή του τουλάχιστον το ποσοστό των μετοχών του οργανισμού (28%) που έχει σήμερα στην κατοχή του,

β. ότι θα αυξηθεί το ποσοστό που απαιτείται για την άσκηση δικαιωμάτων «μεγάλης μειοψηφίας» στο 25% από το 20%, και τέλος,

γ. ότι θα απαιτείται προηγούμενη έγκριση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την άσκηση δικαιωμάτων στη Γενική Συνέλευση, από όλους τους μετόχους που έχουν αποκτήσει από 20% και άνω του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024