Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απλή αιματολογική εξέταση προβλέπει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ

Απλή αιματολογική εξέταση προβλέπει την εμφάνιση Αλτσχάιμερ

Μια απλή εξέταση αίματος φαίνεται ότι μπορεί να προβλέψει δύο με έξι χρόνια νωρίτερα ποιοι ηλικιωμένοι θα αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές. Το τεστ μετρά τα επίπεδα 18 πρωτεΐνών τα οποία μεταβάλλονται στα πρώιμα στάδια της ασθένειας.

36

Μια απλή εξέταση αίματος φαίνεται ότι μπορεί να προβλέψει δύο με έξι χρόνια νωρίτερα ποιοι ηλικιωμένοι θα αναπτύξουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με δημοσίευσή τους στο έγκριτο περιοδικό Nature Medicine, τα επίπεδα 18 πρωτεΐνών του αίματος αλλάζουν στα πρώιμα στάδια της νόσου, και οι μεταβολές αυτές μπορούν να μετρηθούν ώστε να προβλεφθεί η εξέλιξη της νόσου με ακρίβεια 90%.

Το τεστ, που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, προορίζεται για ηλικιωμένους που έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ήπια κενά μνήμης, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ μπορεί σήμερα να διαγνωστεί επισήμως μόνο μετά θάνατο, με εξέταση του ίδιου του εγκεφάλου. Στους ζώντες ασθενείς, οι γιατροί διαγιγνώσκουν τη νόσο έμμεσα, αποκλείοντας άλλες μορφές άνοιας, για παράδειγμα λόγω όγκου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή αλκοολισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόνι Ουίς-Κόρει του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, εξέτασαν δείγματα αίματος από 259 άτομα, ασθενείς και μη, αναζητώντας ίχνη της νόσου σε 120 πρωτεΐνες του αίματος οι οποίες μεσολαβούν στην επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο, το ανοσοποιητικό σύστημα και τα κύτταρα του αίματος.

Η ανάλυση αποκάλυψε 18 πρωτεΐνες των οποίων τα επίπεδα μεταβάλλονται στα άτομα με πρώιμα συμπτώματα Αλτσχάιμερ. Έδειξε επίσης ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ καταστέλλει τα συστήματα ανανέωσης του αίματος καθώς και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από ινστιτούτα μελέτης της άνοιας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, καθώς και από την εταιρεία Satoris, την οποία ίδρυσε ο Δρ Ουίς-Κόρεϊ για να αξιοποιήσει εμπορικά την ανακάλυψη.

Πάντως για να κυκλοφορήσει το τεστ στην αγορά τα αποτελέσματα της έρευνας πρέπει να αναπαραχθούν και να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες έρευνες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024