Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκκένωση χωριών στην Αρκαδία, μεγάλα μέτωπα σε Γορτυνία και Πάρνωνα

Εκκένωση χωριών στην Αρκαδία, μεγάλα μέτωπα σε Γορτυνία και Πάρνωνα

Εντολή για την εκκένωση οκτώ χωριών στην Αρκαδία έδωσε η Πυροσβεστική λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Καρύταινας, που απειλεί οικισμούς. To βράδυ το κυρίως μέτωπο κατευθύνονταν προς την αρχαία πρωτεύουσα της Αρκαδίας, τη Λυκοσούρα. Σε ύφεση τα μέτωπα σε Ηλεία και Εύβοια.

30

Εντολή για την εκκένωση οκτώ χωριών στην Αρκαδία δόθηκε μετά το μεσημέρι της Πέμπτης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Καρύταινας, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, βρισκόταν σε εξέλιξη και εκτεινόταν σε μεγάλη έκταση, απειλώντας οικισμούς.

H φωτιά κινείτο σε δύο μέτωπα νοτιοανατολικά προς τα χωριά Κοτίλι, Ανω Κοτίλι, Κουρουνιός, Ίσωμα, Ανω Καρυές, Καστανοχώρι, Κυπαρίσσια και Μαυριά, τα οποία εκκενώθηκαν προληπτικά και βόρεια προς τα χωριά Ατσίχωλο, Βλαχοράπτη και Σαρακηνό, τα οποία όμως δεν κινδύνευαν.

Στο έργο της κατάσβεσης έπαιρναν μέρος 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, οι οποίες ενισχύθηκαν με οχήματα και υδροφόρες των δήμων, αλλά και με τους 80 δασεργάτες που έφτασαν από την Πάρνηθα, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να περιοριστεί η εξάπλωση της φωτιάς.

To βράδυ το κυρίως μέτωπο της πυρκαγιάς στην Καρύταινα κατευθύνονταν με αργό ρυθμό προς την αρχαία πρωτεύουσα της Αρκαδίας, τη Λυκοσούρα, και συγκεκριμένα βρίσκονταν σε απόσταση 10χλμ.

Ο κίνδυνος αργά το βράδυ εντοπιζόταν στα χωριά Καστανοχώρι, Μαυριά, Κυπαρίσσια και Κουρουνιούς, στα οποία ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Στα χωριά Ίσωμα και Λύκαιο, δόθηκε εντολή εκκένωσης για προληπτικούς λόγους, αλλά οι κάτοικοι παρέμεναν στις εστίες τους.

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες πυρκαγιές, όπως αναφέρθηκε από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα σε Λάλα και Πέρσενα Ηλείας, ενώ σε ύφεση βρίσκονταν οι πυρκαγιές στη Μεγαλόπολη και στο Μοίστρο Ευβοίας, όπου όμως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Για το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη δεν υπήρχε κίνδυνος.

Επίσης, στον Πάρνωνα, στην περιοχή Αγριάνη, παρατηρείτο από το μεσημέρι και μετά εξέλιξη της πυρκαγιάς λόγω των ανέμων και της θερμοκρασίας. Η φωτιά αντιμετωπίζόταν κυρίως με εναέρια μέσα, λόγω του μεγάλου υψόμετρου και της δύσβατης περιοχής. Αργότερα την Πέμπτη η φωτιά βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ενώ είχαν εκκενωθεί η Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων και το Πολύδροσο, που αποτελεί ουσιαστικά ορεινό παραθεριστικό κέντρο και έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους.

Ισχυρή εναέρια πυροσβεστική δύναμη, αποτελούμενη από δύο ελικόπτερα, τέσσερα αεροπλάνα Canadair και το ρωσικό B200 επιχειρούσε στην περιοχή, η οποία είναι εξαιρετικά δύσβατη, ενώ οι επίγειες δυνάμεις βρίσκονταν σε θέση μάχης μόνο στους δρόμους, περιμένοντας τη φωτιά, αφού δεν είχαν τη δυνατότητα να μπουν μέσα στο δάσος. Χωματουργικά μηχανήματα εργάζονταν για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Μεγάλες διαστάσεις είχε λάβει επίσης η φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας, η οποία αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι. Αρκετά χωριά του Δήμου Γόρτυνος εκκενώθηκαν, όπως επίσης το Λύκαιο του Δήμου Μεγαλόπολης.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της συνδρομής από ξένες χώρες εφθασε στην Ελλάδα και θα χρησιμοποιηθεί την Παρασκευή στις πυρκαγιές ένα ακόμη αεροπλανο Β200 από τη Ρωσία.

Από τις 10 το πρωί και μετά εκδηλώθηκαν και νέες πυρκαγιές στην περιοχή Ποταμοί Ρεθύμνου, όπου μέχρι και αργά το απόγευμα επιχειρούσαν ένα ελικόπτερο και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, στη χώρα της Κύθνου, όπου η πυρκαγιά ήταν μέσα στη χωματερή, καθώς και στο Ζέφυρο Πρέβεζας και στη Μανωλάδα Ηλείας, όπου, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Πέμπτης παρουσιάστηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου αυθόρμητα, και συνελήφθη, ο 50χρονος που επιτέθηκε την Τετάρτη σε δύο δασοπυροσβέστες στα Κάψαλα Ευβοίας και τους χτύπησε, με αποτέλεσμα να τους τραυματίσει ελαφρά.

Όπως έχει διευκρινιστεί από την Πυροσβεστική, η επίθεση έγινε, όταν ένας από τους δύο δασοπυροσβέστες λιποθύμησε και ο δεύτερος προσπάθησε να τον απομακρύνει για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, αλλά ο 50χρονος προσπάθησε με τη βία να τους γυρίσει πίσω στη φωτιά, χτυπώντας και απειλώντας τους.

Εις βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Χαλκίδας, ο οποίος τον παρέπεμψε στο Αυτόφωρο.

Επίσης, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, στο χωριό Καμάρα 80χρονος, ο οποίος έχασε όλη του την περιουσία, αλλά όχι το σπίτι του, αυτοκτόνησε, πέφτοντας στο πηγάδι του σπιτιού του.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αθώος κρίθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο 63χρονος που κατηγορείτο για τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στο Δρακόντιο Λαγκαδά, κατά τη διάρκεια εργασιών συγκόλλησης που εκτελούσε με ηλεκτρικό τροχό στην αυλή του σπιτιού του.

Σχετικά με συλλήψεις εμπρηστών από την Πυροσβεστική αναφέρονται τα εξής:

Στις 30/08/2007, συνελήφθησαν δύο άτομα, για την πυρκαγιά στο Νέο Ζυγό – περιοχή αεροδρομίου στην Ξάνθη, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση. Η πυρκαγιά προκλήθηκε όταν έβαλαν φωτιά σε καλώδια για να βγάλουν χαλκό που στη συνέχεια θα πουλούσαν. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε η σύλληψη ενός ατόμου, για την πυρκαγιά στους Αγίους Θεοδώρους Κέρκυρας, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση, γιατί έβαζε φωτιά σε χώρους άλλων ιδιοκτητών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024