Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερωτήματα για τη σύλληψη 62χρονου στην Αρεόπολη για τις πυρκαγιές

Ερωτήματα για τη σύλληψη 62χρονου στην Αρεόπολη για τις πυρκαγιές

Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας ανακάλεσε, σύμφωνα με Τα Νέα, την πρώτη του κατάθεση σχετικά με την πυρκαγιά στην Αρεόπολη, στην οποία απέδιδε ευθύνες σε 62χρονο συνταξιούχο, λέγοντας ενώπιον του ανακριτή πως ήταν προϊόν ψυχολογικής βίας από δύο αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

27

Ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας ανακάλεσε την πρώτη του κατάθεση σχετικά με την πυρκαγιά στην Αρεόπολη της Λακωνίας, στην οποία απέδιδε ευθύνες σε 62χρονο συνταξιούχο, λέγοντας ενώπιον του ανακριτή πως ήταν κατασκευασμένη και προϊόν ψυχολογικής βίας από δύο ανώτερους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Με αφορμή τη σύλληψη του 62χρονου, ο οποίος ήταν στο παρελθόν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη άφηναν υπονοούμενα για τυχόν εμπλοκή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκδήλωση των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», την Τετάρτη, όμως, ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ένας 51χρονος αγροφύλακας, κατέθεσε ενώπιον του ανακριτή πως η πρώτη του κατάθεση -και επιβαρυντική για τον 62χρονο- ήταν κατασκευασμένη από δύο ανώτερους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και προϊόν ψυχολογικής πίεσης που του ασκήθηκε.

«Όσα αναφέρονται στην από 25ης Αυγούστου 2007 κατάθεσή μου ενώπιον του ανθυποπυραγού Δημακόγιαννη Δημητρίου και του πυραγού Αυγουλέα Μιχαήλ είναι ανακριβή, δεδομένου ότι αποτελούν προϊόν ψυχολογικής βίας, που μου ασκήθηκε από τους ανωτέρω αναφορικά με τη δουλειά μου και την πιθανότητα να βρεθώ κατηγορούμενος ως εμπρηστής», δήλωσε ενώπιον του ανακριτή ο αγροφύλακας στη διορθωτική κατάθεση του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται το βασικό μάρτυρα κατηγορίας, το κατηγορητήριο «ενορχηστρώθηκε» από δύο ανώτερους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι στάλθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στη Λακωνία, με ειδικό ρόλο να ανακρίνουν τον ύποπτο για την πυρκαγιά στην Αρεόπολη.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά το δημοσίευμα της εφημερίδας, τονίζοντας: «Ο εν λόγω μάρτυρας παρουσιάστηκε αυτοβούλως, κατά τη διάρκεια διενέργειας αυτοψίας από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΔΑΕΕ, στην αρχική εστία εκδήλωσης της συγκεκριμένης πυρκαγιάς περί την 07:30 της 25/8/2007 και δήλωσε ότι γνωρίζει το δράστη του εμπρησμού. Ακολούθως, ο μάρτυρας προσήλθε στην ΠΥ Αρεόπολης, όπου τηρουμένων με απόλυτη ακρίβεια όλων των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διαδικασιών κατέθεσε ενόρκως».

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «η ως άνω κατάθεση επαναβεβαιώθηκε, από τον ίδιο μάρτυρα προφορικά, τις απογευματινές ώρες της ίδιας ημέρας, παρουσία και του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου κ. Χαραλαμπίδη, που είχε προσέλθει στην ΠΥ Αρεόπολης».

«Την επόμενη ημέρα, ο εν λόγω μάρτυρας, μαζί με την κυρία που επέβαινε στο όχημα, κλήθηκαν να προσέλθουν στον τόπο του συμβάντος για διενέργεια νέας αυτοψίας, όπου επιβεβαιώθηκε για δεύτερη φορά η αρχική του κατάθεση. Συμπερασματικά, το περιεχόμενο των καταθέσεων του ανωτέρω μάρτυρα ενώπιον των αρμόδιων αξιωματικών της ΔΑΕΕ αποτελεί τη μόνη αλήθεια και οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής και ανασκευής αυτών, απ όπου και αν προέρχεται, είναι εκ του πονηρού» καταλήγει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει να πει κάτι περισσότερο για τον ανακριτικό έλεγχο.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, χαρακτήρισε το δημοσίευμα «συγκλονιστική αποκάλυψη», τονίζοντας ότι πρόκειται για ομολογία σκευωρίας και προσθέτοντας ότι οι ψυχολογικές πιέσεις που άσκησαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής σε μάρτυρα κατηγορίας για να δώσει ψευδή κατάθεση δεν είναι ούτε τυχαίες ούτε ατομικές ενέργειες κάποιων μεμονωμένων αξιωματικών.

«Υπάρχει ένα μείζον ερώτημα» ανέφερε επίσης, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και διερωτώμενος «ποιοι υπουργοί και ποιες υπηρεσίες κρύβονται πίσω από αυτή τη σκευωρία». Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί το ΠΑΣΟΚ και νομικά στην υπόθεση αυτή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης σχολίασε: «Με ασύμμετρες μαρτυρικές καταθέσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να καλύψει τις βαρύτατες ευθύνες της για τις πρόσφατες καταστροφές. Οι κατασκευασμένες ομολογίες, ύστερα από άσκηση ψυχολογικής βίας, αποτελούν απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσείσει τις δικές της βαρύτατες ευθύνες. Η κυβέρνηση, ασύμμετρα και επικίνδυνα, επιτίθεται για να αποπροσανατολίσει, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των μεθόδων της σε βάρος της κοινωνίας και του πολιτικού κλίματος. Οι πολίτες ας αποφασίσουν.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024