Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουρές στις τράπεζες για το επίδομα των 3.000 ευρώ στους πυρόπληκτους

Ουρές στις τράπεζες για το επίδομα των 3.000 ευρώ στους πυρόπληκτους

Το αδιαχώρητο την Τετάρτη στις τράπεζες των πόλεων του νομού Ηλείας, όπου έσπευσαν εκατοντάδες πυρόπληκτοι για το επίδομα των 3.000 ευρώ, καθώς και τις πρώτες αποζημιώσεις για την οικοσκευή και τις ζημιές στα σπίτια τους, που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ. Μία επιπλέον σύνταξη θα χορηγήσει ο ΟΓΑ.

95

Το αδιαχώρητο την Τετάρτη στις τράπεζες των πόλεων του νομού Ηλείας, όπου έσπευσαν εκατοντάδες πυρόπληκτοι για το επίδομα των 3.000 ευρώ, καθώς και τις πρώτες αποζημιώσεις για την οικοσκευή και τις ζημιές στα σπίτια τους, που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ.

Οι πληγέντες μπορούν από το πρωί να πάρουν το πρώτο βοήθημα των 3.000 ευρώ από όλες τα τραπεζικά καταστήματα του δήμου τους με μία υπεύθυνη δήλωση. Αρκεί να προσέρχονται με την ταυτότητα ή άλλο έντυπο ταυτοπροσωπίας. Ειδικά για τους αγρότες, θα γίνεται αυτομάτως πίστωση στο λογαριασμό τους στην Αγροτική Τράπεζα.

Εάν υπάρχει ζημιά στην οικοσκευή πρώτης κατοικίας ή εξοχικού, οι δικαιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν 10.000 ευρώ για τα πρώτα έξοδα επισκευών. Απαιτείται βεβαίωση από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική ή τους δήμους.

Οι πολύτεκνες και οι τρίτεκνες οικογένειες, θα μπορούν να πάρουν επιπλέον 1.000 ευρώ, ενώ αν υπάρχει ανάπηρο μέλος ή μέλη, για κάθε μέλος θα μπορούν να παίρνουν επιπλέον 1.000 ευρώ. Το ΥΠΕΧΩΔΕ θα εκτιμήσει στην συνέχεια αν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερα ποσά για τις επισκευές.

Συνολικά, την Τετάρτη 7.496 πυρόπληκτοι έλαβαν το πρώτο βοήθημα των 3.000 ευρώ (συνολικό ποσό 24 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος. Ο ίδιος τόνισε πως το έγγραφο που υπογράφουν είναι υπεύθυνη δήλωση και στην περίπτωση που αναφέρουν ψευδή στοιχεία θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου, αφού οι αρμόδιες αρχές θα ελέγξουν τα στοιχεία.

«Αν κανείς προσπαθήσει να κοροϊδέψει τις δημόσιες υπηρεσίες θα πληρώσει τις συνέπειες του νόμου», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος ενώ είπε ότι ήδη από απόψε οι τράπεζες μοιράζονται τα στοιχεία μεταξύ τους και γίνεται σε πρώτη φάση έλεγχος ενώ την τελική ευθύνη την έχει το υπουργείο Οικονομίας.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Π.Δούκας δήλωσε στο Mega ότι στήνεται με τη συνδρομή των τραπεζών online σύστημα για τη διασταύρωση αν κάποιος έχει λάβει τη βοήθεια από περισσότερες από μία τράπεζες και για τον έλεγχο τυχόν ψευδών δηλώσεων.

Συναντήσεις Καραμανλή

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την Τετάρτη την ανάγκη να μεταφερθεί σε όλες τις υπηρεσίες η αίσθηση του κατεπείγοντος, ώστε να παραμεριστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να λειτουργήσουν χωρίς καθυστερήσεις.

Στη διάρκεια συνάντησης με τον υπουργό Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι αυτές τις ώρες η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν.

Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από όπου επανέλαβε πως τα μέτρα της κυβέρνησης πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκος ανέφερε ότι από την Παρασκευή αναμένεται να πιστωθούν οι λογαριασμοί των πυρόπληκτων αγροτών με την προκαταβολή των αποζημιώσεων.

Αλλα μέτρα στήριξης

Ο ΟΓΑ θα χορηγήσει μια επιπλέον σύνταξη, μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας, ισόποσης της καταβαλλομένης, ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, σε όλους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Το μέτρο αφορά περίπου 35.000 συνταξιούχους.

Επίσης, θα χορηγηθεί πλήρης σύνταξη σε ένα μέλος της οικογένειας των θυμάτων, θανόντων από τις πυρκαγιές, κατ’ αναλογία των διατάξεων χορήγησης σύνταξης στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

Η πληρωμή των συντάξεων του μηνός Σεπτεμβρίου 2007 στους δήμους και τα δημοτικά διαμερίσματα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, θα αρχίσει από τις 29 Αυγούστου, αντί του πρώτου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Παιδείας θα δώσει έκτακτο επίδομα 1.500 ευρώ με μία απλή αίτηση στους φοιτητές που προέρχονται από τις πυρόπληκτες περιοχές, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Διευκόλυνση δίνεται και στη σίτιση καθ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους και προτεραιότητα στη στέγαση στις φοιτητικές εστίες.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου σε κανένα πυρόπληκτο δεν θα σταλεί λογαριασμός της ΔΕΗ.

Παροχή δωρεάν μετακίνησης από τα ΚΤΕΛ για τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών (νομούς Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Ευβοίας) μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης, τουλάχιστον έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ανακοίνωσε ότι όσοι είναι πυρόπληκτοι και δηλώσουν ότι ζητούν κατάλυμα μπορούν να φιλοξενηθούν δωρεάν σε ξενοδοχεία.

Ο ΟΑΕΔ προχωρά στην άμεση καταβολή έκτακτου βοηθήματος στους εγγεγραμμένους ανέργους που διαμένουν μόνιμα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές από την Πέμπτη 30 Αυγούστου. Η ύψους 1.101,75 ευρώ (τρία μηνιαία επιδόματα ανεργίας) έκτακτη οικονομική ενίσχυση, θα καταβάλλεται από τις Υπηρεσίες του Οργανισμού. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εμφανιστούν αυτοπροσώπως στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 19:00 το απόγευμα.

Οι στρατεύσιμοι από τις πυρόπληκτες περιοχές θα έχουν τη δυνατότητα, αμέσως μετά τις εκλογές, μετάθεσή τους σε μονάδα του τόπου συμφερόντων τους, ανεξαρτήτως από το εάν συμπλήρωσαν τον προβλεπόμενο χρόνο σε μονάδες εκστρατείας. Η απόφαση αφορά τις 2006 Δ’, και 2007 Α’ έως Γ’ ΕΣΣΟ.

Επίσης, δόθηκε δεκαήμερη άδεια στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείο Εθνικής Αμυνας που κατάγεται από τις πυρόπληκτες περιοχές. 

Συστήνεται ταμείο Αλληλεγγύης των πληγέντων με πρόεδρο τον Πέτρο Μολυβιάτη, αντιπρόεδρο τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο και μέλη τους Παναγιώτη Θωμόπουλο, Γιάννη Σιδηρόπουλο και Χαράλαμπο Μπούρα.

Η γραμμή 1555 λειτουργεί σε 24ωρη βάση και έχει δεχθεί πάνω από 62.000 κλήσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών έθεσε σε λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο για πληροφορίες σε ομογενείς.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σε δηλώσεις τους, την Τρίτη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τα μέτρα ανεπαρκή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τα μέτρα «ανεπαρκή ημίμετρα από μια κυβέρνηση που όφειλε να εμποδίσει αυτή την καταστροφή» ενώ τα αποκάλεσε αντιγραφή αντίστοιχων μέτρων που είχε λάβει το ΠΑΣΟΚ σε παρόμοιες καταστροφές.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμη αποζημιώσεις για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές του Ιουλίου στην Αιγιάλεια. Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε ο κ. Ραγκούσης, επεξεργάζεται και θα παρουσιάσει το δικό του σύνολο μέτρων μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε και αυτή τα κυβερνητικά μέτρα ανεπαρκή και κατώτερα των περιστάσεων. Πρόσθεσε ότι δεν είναι μακροπρόθεσμα και για τον λόγο αυτό «δεν πρόκειται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία στην ύπαιθρο».

Τα προβλήματα των θυμάτων από τις πυρκαγιές, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η Αλέκα Παπαρήγα, «δεν πρόκειται να λυθούν με την φιλανθρωπία, με τα χρήματα των χορηγών ή με συναυλίες αλλά, συνέχισε «ό,τι ανήκει στο λαό και τη νεολαία πρέπει να αποδίδεται δικαιωματικά από το κράτος και την κυβέρνηση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης σε δήλωσή του τόνισε ότι οι φυσικές καταστροφές έδειξαν την έλλειψη οργάνωσης από πλευράς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από αυτές. Επισήμανε ακόμη ότι τα μέτρα δεν είναι ικανά «να κλείσουν τις πληγές».

«Με τη στάση αυτή (…) καταδίκασε τις τοπικές κοινωνίες να διαβιούν στο μέλλον σε ένα υποβαθμισμένο οικολογικό και οικονομικό περιβάλλον» τόνισε ο κ. Κουβέλης ο οποίος ζήτησε την κινητοποίηση των κοινωνικών και προνομιακών φορέων για την υποστήριξη των πληγέντων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024