Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κινητοποίηση οργανισμών, επιχειρήσεων και πολιτών για ενίσχυση των πυροπαθών

Κινητοποίηση οργανισμών, επιχειρήσεων και πολιτών για ενίσχυση των πυροπαθών

Ποσό που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκε από μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, για την ενίσχυση των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότητηση των περιοχών τους. Τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια αυτή ενώνουν ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κόμματα, κ.ά. Συγκινητική η προσφορά των απλών πολιτών.

93

Ποσό που ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκε από μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, για την ενίσχυση των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότητηση των περιοχών τους.

Τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια αυτή ενώνουν ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, κόμματα, κ.ά, ενώ συγκινητική είναι η προσφορά των απλών πολιτών, που ήδη καταθέτουν ό,τι ποσό μπορεί ο καθένας στους ειδικούς λογαριασμούς των τραπεζών.

Κάθε στιγμή αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για αφύπνιση της «κοινωνίας των πολιτών». Αρκεί η εγρήγορση αυτή να διατηρηθεί και να μην πρόκειται απλώς για βραχύβια αναλαμπή.

Συνεχίζοντας την πρωτοβουλία που ξεκίνησαν από τη Δευτέρα επιχειρήσεις, κοινωφελή ιδρύματα, δήμοι κτλ, οικονομικοί φορείς προχώρησαν στην ανακοίνωση χρηματικών και άλλων βοηθημάτων για τους πληγέντες. Στις σημαντικότερες προσφορές περιλαμβάνονται:

Αμεσες διευκολύνσεις και υπηρεσίες

Δεν θα εκδοθούν λογαριασμοί της ΔΕΗ για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές. Δηλαδή δεν θα απαιτηθούν οφειλές για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από κτίρια που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές στους νομούς Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και στην Εύβοια.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind, σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ, παρέχουν στους πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν εθνικών κλήσεων διάρκειας 10 ωρών κάθε μήνα για τους επόμενους δύο μήνες. Κάθε δικαιούχος αρκεί να προσκομίσει στα καταστήματα των εταιρειών, από την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007, το παραστατικό παραλαβής της κρατικής αρωγής 3.000 ευρώ, που χορηγείται από τις αρμόδιες τράπεζες. Κατόπιν, με την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό του, θα δικαιούται να κάνει χρήση της προσφοράς.

Η ΕΥΔΑΠ θα καταθέσει στο συσταθέν Ειδικό Ταμείο Αρωγής 500.000 ευρώ για την ενίσχυση των πολιτών, οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Επίσης, μεταβαίνει στο δήμο Αλιφείρας του νομού Ηλείας τεχνικό προσωπικό, το οποίο θα μεταφέρει, θα εγκαταστήσει και θα λειτουργήσει δύο ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη (γεννήτριες), προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν οι εγκαταστάσεις του δικτύου ύδρευσης του Δήμου και να αποκατασταθεί η ομαλή υδροδότηση της περιοχής.

Τη φιλοξενία παιδιών από τις πληγείσες περιοχές στο παραθεριστικό κέντρο των εργαζομένων του ΟΤΕ στην Τέμενη Αιγίου, ανακοίνωσαν η Διοίκηση και η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ. Οι εγκαταστάσεις θα διατεθούν για τη φιλοξενία παιδιών, ηλικίας 6-12 ετών, μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν με συνοδεία δασκάλου και θα καλυφθεί πλήρως η διαμονή, η διατροφή και η δημιουργική απασχόλησή τους.


Η κερδοφορία των τραπεζών έχει και τα καλά της

Την εισφορά 2,5 εκατομμυρίων ευρώ στο Ειδικό Ταμείο Στήριξης των πληττόμενων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης (αρ. Λογ. 2341103053), ανακοίνωσε η διοίκηση του Συγκροτήματος της Τραπέζης Κύπρου.

Επίσης ανακοίνωσε, την εισφορά 1 εκατ. ευρώ, που θα διατεθεί στους πληγέντες δήμους του νομού Ηλείας, καθώς και τη δωρεά 8 πυροσβεστικών οχημάτων δασών ταχείας επέμβασης στους Δήμους Βυτίνας, Λεβιδίου και Φαλάνθου, στους δήμους Ξυλοκάστρου και Φενεού, στο δήμο Μυστρά, και στους δήμους Διρφίων και Κύμης.

Ακόμη αποφάσισε την ενίσχυση του ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής) με την αγορά εξοπλισμού για τις άμεσες ανάγκες τους, καθώς και την αναγνώριση της υπέρτατης θυσίας των πυροσβεστών, που έχασαν τη ζωή τους στην άνιση μάχη τόσο στις πρόσφατες πυρκαγιές όσο και στις πυρκαγιές της Κρήτης, με την εισφορά 20.000 ευρώ στην οικογένεια κάθε εκλιπόντος.

Τέλος ανακοίνωσε την αναστολή της πληρωμής δόσεων των δανείων για ένα χρόνο των οικογενειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποφάσισε να καταθέσει καταρχήν 2.000.000 ευρώ, «ως ελάχιστη συνεισφορά στο έργο αποκατάστασης των ζημιών και ενίσχυσης των πληγέντων», στον ειδικό λογαριασμό που άνοιξε το υπουργείο Οικονομίας στην ΤτΕ για την «Αρωγή των Πυρόπληκτων».

Επίσης, στο ΤΤ, μέσω του δικτύου καταστημάτων του, μπορεί οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να καταθέσει επί αποδείξει, οικονομική βοήθεια.

Ακόμη, το ΤΤ συμμετέχει στην καταβολή της βοήθειας του υπουργείου Οικονομίας. Η καταβολή θα ξεκινήσει από την Τετάρτη 29 Αυγούστου και θα γίνεται άμεσα μέσω των καταστημάτων του ΤΤ και των ΕΛΤΑ, χωρίς καμία χρέωση προμήθειας ή άλλων εξόδων διαχείρισης για τον δικαιούχο.

Τέλος, αποφασίστηκε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την οικονομική διευκόλυνση τόσο των πληγέντων, που διατηρούν συναλλακτική σχέση με το ΤΤ, όσο και εκείνων που επιθυμούν να ξεκινήσουν εξ΄αιτίας των αναγκών τους.

Η κοινωνική ευθύνη των εταιρειών στην πράξη

Ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, θα διαθέσει 5 εκατομμύρια ευρώ, για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

H Nestle Ελλάς προσέφερε μεγάλες ποσότητες παιδικών τροφών που έχουν ήδη σταλεί στο Σπίτι του «Χαμόγελου Του Παιδιού» στον Πύργο Ηλείας, καλύπτοντας πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες διατροφής των παιδιών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Σύντομα, ανακοίνωσε η εταιρεία, θα προχώρήσει και σε άλλες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας.

Ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) προσφέρει στον ειδικό λογαριασμό αρωγής των πυροπλήκτων το ποσό των 100.000 ευρώ.

Ο ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας) προσφέρει 30.000 ευρώ στον κεντρικό λογαριασμό που άνοιξε η ΤτΕ. Παράλληλα, έχει σταλεί ειδική επιστολή σε όλες τις επιχειρήσεις-μέλη του για προσφορά χρηματικής βοήθειας, καθώς και για προσφορά εθελοντικής εργασίας στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.

Πακέτο ενεργειών για την υποστήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές και των επιχειρηματιών, ανακοίνωσε η HELEXPO. Κατά την εκτίμηση της διοίκησης της, από τις ενέργειες αυτές θα συγκεντρωθεί συνολικό ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ.

Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, Δήμοι και πολίτες

Πρόγραμμα ύψους 60.000.000 ευρώ για τη στήριξη των πολιτών και την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ανακοiνωσαν το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, o Όμιλος Λάτση και η Eurobank EFG, (20 εκατ. ευρώ έκαστος φορέας), προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που δημιούργησαν οι φετινές πυρκαγιές στη χώρα, αλλά και να ενισχύσουν τους μηχανισμούς πρόληψης ανάλογων καταστροφών και να συμβάλουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Η υλοποίηση του προγράμματος των τριών φορέων θα εξελίσσεται και θα εναρμονίζεται σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θα θέτει η ελληνική Πολιτεία στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου ανασυγκρότησης που θα εκπονήσει.

Να σημειώθεί οτι η διάθεση των 20 εκατ. ευρώ εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στο νομό Ηλείας. Αυτό υπαγορεύεται από το ότι ο νομός Ηλείας επλήγη περισσότερο από κάθε άλλον και από το ότι ο ιδρυτής του Κοινωφελούς Ιδρύματος καταγόταν από την περιοχή, με την οποία είχε συνδέσει τη φιλανθρωπική του δράση.

Πέντε εκατομμύρια ευρώ προσφέρει το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» για τη στήριξη των πληγέντων από την πύρινη λαίλαπα που σαρώνει τη χώρα.

Η πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, Φωτεινή Παπαδοπούλου εξήγγειλε εισφορά 10.000 λιρών, που θα διατεθεί μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανακούφιση των θυμάτων της εθνικής συμφοράς, ενώ ο ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός εξήγγειλε παγκύπριο έρανο για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, που θα αποσταλούν στην Ελλάδα.

Ο συντονιστής της περιφέρειας των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιβάν Σαββίδη παρέδωσε επιταγή 200.000 ευρώ για συνδρομή στους πυροπαθείς, στον υφυπουργό Εξωτερικών Θεοδ.Κασσίμη.

Η Νέα Δημοκρατία για την ενίσχυση των θυμάτων των πυρκαγιών θα διαθέσει 500.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Κων.Αρβανιτόπουλος. «Το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε από εισφορές όλων των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος, καθώς και των ευρωβουλευτών».

Ο Δήμος Αμαρουσίου θα συγκεντρώνει μέχρι τις 31 Αυγούστου τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (Βασ. Σοφίας 9 και Δημητρίου Μόσχα). Η αίθουσα θα είναι ανοιχτή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Το πρώτο μέρος βοήθειας στους Δήμους Ζαχάρως, Μεγαλόπολης και Αρχαίας Ολυμπίας, θα αποσταλεί στους πυροπαθείς την Τετάρτη.

Ο Δήμος Κηφισιάς συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Πολύιατρείο του Δήμου -Τατοΐου 11 Κηφισιά (8:30 -14:00).

Αδειες στους πυροπαθείς

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που αποδεδειγμένα επλήγη το ίδιο ή μέλη των οικογενειών του από τις πρόσφατες πυρκαγιές, θα εξυπηρετείται με χορήγηση ημερησίων αναπαύσεων, προκειμένου αντιμετωπίσει επείγοντα και σοβαρά προβλήματα.

Με εντολή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Δ.Γράψα στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο επλήγη κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές θα χορηγηθεί δεκαήμερη ειδική άδεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024