Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνεται ο αριθμός νεκρών στα δεκάδες πύρινα μέτωπα

Αυξάνεται ο αριθμός νεκρών στα δεκάδες πύρινα μέτωπα

Μάχη με τις φλόγες και την Κυριακή σε δεκάδες μέτωπα. Στους 61 οι νεκροί με νέα στο Μίστρο Εύβοιας και από ένα στον Πλάτανο και το Μίρακα Ηλείας. Δύσκολη η κατάσταση σε Ηλεία, Λακωνία, Αρκαδία, Κορινθία, ενώ πύρινα μέτωπα υπάρχουν και στη Φθιώτιδα. Δραματική νύχτα περνάει το Μάτεσι Ηλείας.
Διαβάστε τις απόψεις που έγραψαν οι αναγνώστες...

30

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν και την Κυριακή πυροσβέστες και εθελοντές σε δεκάδες μέτωπα. Δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Ηλεία, στη Λακωνία, στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας και στην Εύβοια. Οι νεκροί από τις πυρκαγιές έφτασαν τους 61, αν και σύμφωνα με την Πυροσβεστική επισήμως είναι 60. Δεκάδες άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

hspace=10Πέντε άνθρωποι -ανάμεσά τους δύο πυροσβέστες- έχασαν τη ζωή τους το απόγευμα της Κυριακής στο χωριό Μίστρος της κεντρικής Εύβοιας, ενώ υπήρχαν και δύο εγκαυματίες, εκ των οποίων ο ένας εξέπνευσε λίγο αργότερ. Τα θύματα προσπαθούσαν να απωθήσουν τις φλόγες.

Μία ακόμα ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη στο κατεστραμμένο χωριό Πλάτανος κοντά στην Αρχαία Ολυμπία. Το βράδυ της Κυριακής ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στο Μίρακα Ηλείας.

Δραματική νύχτα περνάει το Μάτεσι, στην Ανδρίτσαινα Ηλείας, στα σύνορα με την Αρκαδία, που έχει περικυκλωθεί από τις φλόγες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 50 κάτοικοι. Κοντά στην Ανδρίτσαινα, σε απόσταση 14χλμ., στην τοποθεσία Βάσσες, βρίσκεται ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα

Στη διάρκεια της Κυριακής εκδηλώθηκαν τουλάχιστον 65 νέες πυρκαγιές, ενώ αργά το βράδυ υπήρχαν 41 μέτωπα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής από τον εκπρόσωπο Τύπου της Υπηρεσίας Γιάννη Σταμούλη, στα μεγάλα μέτωπα, που μαίνονται, σε πλήρη εξέλιξη, σε Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Αττική, Βοιωτία, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Μεσσηνία, Εύβοια, θα επιχειρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας 310 οχήματα, με 1.050 άνδρες και 400 άτομα σε πεζοπόρο τμήμα.

Τα μέτωπα των πυρκαγιών

Λίγο μετά τις 22.00 την Κυριακή, νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη βόρεια Κέρκυρα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην Κεφαλλονιά.  

hspace=10

Το βράδυ, η φωτιά απο την Ηλεία που έφτασε στη Γορτυνία απείλησε χωριά των Δήμων Γόρτυνας και Ηραίας και έχει κατεύθυνση προς το χωριό Ριζοσπηλιά του δήμου Δημητσάνας. Αρκετοί οικισμοί της Γορτυνίας έχουν εκκενωθεί. Δραματική η κατάσταση στην περιοχή της Ανδρίτσαινας.

Νωρίτερα οι φλόγες μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, χωρίς όμως να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο του μουσείου.  Επίσης εκκενώθηκαν δύο μοναστήρια, οι μονές Κρεμαστής και Φραγκοπηδήματος.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας ανέφερε ότι τα μέτωπα σε Σαλμώνη, Βαρβάσαινα, Λάλα είναι πολύ σοβαρά.

Στην Αρκαδία, η κατάσταση ήταν δύσκολη το βράδυ στην περιοχή της Τεγέας, όπου το μέτωπο είχε μήκος 5 χλμ και κύκλωσε το χωριό Κάνδαλος. Αλλο ενα μέτωπο πυρκαγιάς πλησίασε το χωριό Βαλτέτσι.  Τα χωριά Μανθυρέα και Κάνδαλος έχουν εκκενωθεί.

hspace=10Αργά το μεσημέρι ο κίνδυνος απομακρύνθηκε για τα Γιαννιτσέικα Μεσσηνίας. Το πρόβλημα με τα πύρινα μέτωπα στο νομό εστιάστηκε στον Ταΰγετο, όπου η φωτιά απείλησε το χωριό Νέδουσα, το οποίο εκκενώθηκε. Το άλλο μέτωπο ήταν η φωτιά που κατέβηκε από την Αρκαδία και απείλησε το χωριό Πολιανή στην Οισαλία, το οποίο επίσης εκκενώθηκε.

Κρίσιμη η κατάσταση και στο Καλέτζι και στο Σοφικό Κορινθίας. Εκκενώθηκε το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας.

Στη Λακωνία, το μέτωπο της φωτιάς του Πάρνωνα χωρίστηκε στα δύο, με το ένα τμήμα να κατευθύνθηκε βόρεια προς την Αρκαδία και καίει κοντά στο Πολύδροσο. Το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς κινήθηκε προς τη θάλασσα και απείλησε τα χωριά Στεφανιά και Λάγιο- το τελευταίο χωριό εκκενώθηκε- κατευθυνόμενο προς το Γύθειο. 

Στην Εύβοια η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη στα Στύρα, ωστόσο, νέα αναζωπύρωση στο Αλιβέρι. Επίκινδυνο είναι το μέτωπο στο Μακρυχώρι, όπου γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί, ώστε να μην περάσει τη Δίρφη και κατευθυνθεί προς Χαλκίδα.

Υπό έλεγχο τέθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής η φωτιά στην περιοχή Βούντενη, λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από τη πόλη της Πάτρας. Η φωτιά δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές.

Υπό έλεγχο επίσης οι πυρκαγιές στην Αιτωλοακαρνανία. Σε ύφεση η πυρκαγιά στα πύρινα μέτωπα της Αττικής. Το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην Ανω Γλυφάδα, ωστόσο, τέθηκε πολύ γρήγορα υπό έλεγχο.

Στη Φθιώτιδα, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, και ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές μεταξύ Ζηλευτού και Μοσχοκαρυάς, αλλά και οι άλλες δύο στο Περιβόλι – Ασβέστη και Μαντασιά Δομοκού, ξέσπασε νέα φωτιά μεταξύ Σπερχειάδας και Υπάτης στη θέση Διπόταμος του χωριού Δίλοφο. hspace=10

Η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις καίγοντας κυρίως δάσος, ενώ στην περιοχή δεν υπάρχει καμία πρόσβαση. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή που ξεπερνούν τα 8 μποφόρ έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο. Τρεις υπόπτους για εμπρησμούς συνέλαβαν οι αστυνομικοί σε μπλόκο που έκαναν στο οδικό δίκτυο και τους έχουν ήδη οδηγήσει στην αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας όπου τους ανακρίνουν.  

Σε εξέλιξη βρίσκονταν στις 12 το μεσημέρι τρεις πυρκαγιές σε περιοχές της Καστοριάς, της Φλώρινας και των Γρεβενών, οι οποίες καταστρέφουν δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, χωρίς όμως να απειλούν κατοικημένες περιοχές. Σε ό,τι αφορά στην Καστοριά και τη Φλώρινα, οι φλόγες πέρασαν στο ελληνικό έδαφος από τη γειτονική Αλβανία.

Η μεγαλύτερη από τις τρεις πυρκαγιές μαίνεται για πέμπτη μέρα στο δήμο Ακριτών Καστοριάς, σε περιοχή με το τοπωνύμιο «Χελώνα», όπου έχουν ήδη αποτεφρωθεί πάνω από 1.200 στρέμματα δάσους. 

Εκπρόσωποι των τριών εταιριών κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind δήλωσαν ότι οι τεχνικοί τους καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διατηρήσουν τα δίκτυα σε λειτουργία και να αυξήσουν τη χωρητικότητα στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές.

Τα νεότερα για τη βοήθεια από την Ευρώπη

hspace=10Την αποστολή βοήθειας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από χώρες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της ελληνικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η ίδια είπε ότι 31 αεροσκάφη και ελικόπτερα, κυρίως από την ΕΕ και το Ισραήλ, ενισχύουν τις ελληνικές δυνάμεις. Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ακόμη ότι έχουν γίνει επικοινωνίες με την αμερικανική και τη ρωσική κυβέρνηση, οι οποίες θα στείλουν βοήθεια.

Τέλος η υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε θερμά όλες τις χώρες που ανταποκρίθηκαν άμεσα και έδειξαν την αλληλεγγύη τους στη χώρα μας.

Εξάλλου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Γάλλου πρωθυπουργού με τον Κ.Καραμανλή, έγινε γνωστό ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει, εάν χρειαστεί, συμπληρωματική βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Το Ισραήλ, τέλος, στέλνει με την πρώτη διαθέσιμη πτήση ακόμα 25 πυροσβέστες και εξοπλισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024