Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά την Πάρνηθα, στις φλόγες παραδόθηκε και η Πεντέλη

Μετά την Πάρνηθα, στις φλόγες παραδόθηκε και η Πεντέλη

Μετά την καταστροφή της Πάρνηθας και τη φωτιά στον Υμηττό, ήρθε η σειρά της Πεντέλης, όπου πυρκαγιά κατέκαψε εκατοντάδες στρέμματα δάσους, δεκάδες σπίτια και ΙΧ, ενώ προκάλεσε εκκένωση νοσοκομείων και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κηφισιά, Μελίσσια και Νέα Πεντέλη.

30

Μετά την καταστροφή της Πάρνηθας και τη φωτιά στον Υμηττό, ήρθε η σειρά της Πεντέλης, όπου πυρκαγιά κατέκαψε εκατοντάδες στρέμματα δάσους, δεκάδες σπίτια και ΙΧ, ενώ προκάλεσε την προληπτική εκκένωση νοσοκομείων και κλινικών.

Ανάμεσα στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται και δεκάδες στρέμματα δάσους που είχε αναδασωθεί μετά τις πυρκαγιές του 1998.

Τουλάχιστον 20 σπίτια και 30 ΙΧ κάηκαν από την πυρκαγιά, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές.

Πολλοί κάτοικοι που βρίσκονταν στα σπίτια τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν καθώς οι φλόγες έγιναν γρήγορα απειλητικές και ο πυκνός καπνός δημιουργούσε αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Η φωτιά ξέσπασε στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης στη Νέα Πεντέλη, κοντά στη μονή Αγίου Παντελεήμονος και, λόγω των ισχυρών ανέμων, ταχύτατα επεκτάθηκε σε προς τις περιοχές των Μελισσίων, Βριλησσίων, Πολιτείας και προς το Κεφαλάρι.

Η πυροσβεστική κατόρθωσε να θέσει υπό έλεγχο αρκετές ώρες αργότερα τα περισσότερα πύρινα μέτωπα, ενώ το απόγευμα οι φλόγες κινήθηκαν προς την περιοχή του Διονύσου.

Η Πυροσβεστική εντοπίζει πλέον το πρόβλημα στη Ν.Πεντέλη, πίσω από το στρατιωτικό νοσοκομείο και στο ύψος των λατομείων Μουζάκη, νότια του Διονύσου στην κορυφογραμμή Πυργάρι, καθώς επίσης και βορείως της Ανω Πεντέλης και του Κοκκιναρά.

Σοβαρή παραμένει, επίσης, η κατάσταση στα Βριλήσσια και την Ανω Κηφισιά, όπου παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να προλάβουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται.

Το έργο της Πυροσβεστικής δυσχέραιναν οι ισχυροί άνεμοι, έντασης μέχρι και 9 Μποφόρ, γεγονός που καθήλωσε στο έδαφος τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τις πρώτες κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς.

Οι έντονοι στροβιλισμοί της φωτιάς ήταν ένα επιπλέον στοιχείο που δυσκόλεψε τις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς δημιουργούνταν συνεχώς αναζωπυρώσεις.

Στις πληγείσες περιοχές θα μεταβεί ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, προκειμένου να καταμετρήσει τις ζημιές. Από 150.000 ευρώ δίνονται για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στους δήμους της Νέας Πεντέλης και Μελισσίων και 100.000 στο Δήμο Κηφισιάς.

Οι δήμοιΚηφισιάς, Μελισσίων και Νέας Πεντέληςκηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς.

Πύρινο χρονικό

Το μεσημέρι η φωτιά κατέβηκε χαμηλότερα στην περιοχή των Μελισσίων και των Βριλησσίων, ενώ ένα ακόμα μέτωπο κατευθύνθηκε στην περιοχή της Πολιτείας, απειλώντας τα πρώτα σπίτια.

Αργότερα μία νέα εστία φωτιάς εντοπίστηκε στη σπηλιά του Νταβέλη, ενώ η Πυροσβεστική γνωστοποίησε ακόμη ότι ένα πυροσβεστικό όχημα παραδόθηκε στις φλόγες.

Στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο μεταφέρθηκε τραυματισμένος ένας πυροσβέστης, ο οποίος υπέστη κάταγμα στο πόδι κατά τη μάχη με τις φλόγες.

Αλλος ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Το μεσημέρι η αστυνομία προχώρησε στην προληπτική εκκένωση της κλινικής Λυρράκου, αλλά και των κατασκηνώσεων της Νομαρχίας, για προληπτικούς λόγους.

Επίσης για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε και το Α Νοσοκομείο ΙΚΑ «Παπαδημητρίου»και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» και το Γενικό Νοσοκομείο «ΚΑΤ».

Πυκνός καπνός κάλυψε επί ώρες μεγάλο μέρος του Λεκανοπεδίου, ενώ για μια ακόμα φορά στην ατμόσφαιρα αιωρούνταν στάχτες.

Διακοπές ρεύματος

Στην περιοχή της πυρκαγιάς σημειώθηκαν εκρήξεις σε πυλώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση της τάσης σε αρκετές περιοχές της Αθήνας.

Στα Βριλήσσια και την Πεντέλη κόπηκε για αρκετή ώρα το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η Πυροσβεστική ζήτησε από τη ΔΕΗ να διακόψει την παροχή, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε ρίψεις νερού.

Το απόγευμα για προληπτικούς λόγους διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στα Βριλήσσια και την Πεντέλη. Επίσης, εκτός λειτουργίας τέθηκε μία γραμμή υψηλής τάσης στην περιοχή Παλλήνης-Αγίου Στεφάνου.

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν και πολλοί φωτεινοί σηματοδότες σε Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή και Χολαργό.

«Σημείο μηδέν»

Στα πύρινα μέτωπα βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η γενική γραμματείας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, στηλιτεύοντας την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου πυροπροστασίας από την πλευρά της κυβέρνησης.

Για απώλεια πολύτιμου χρόνου, παρότι υπήρχαν προειδοποιήσεις για ενδεχόμενη πυρκαγιά στην Πεντέλη και για ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού την κρίσιμη ώρα, έκανε λόγο ο υπεύθυνος Περιβάλλοντος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Μετά την Πάρνηθα ο Υμηττός. Μετά τον Υμηττό σήμερα και πάλι η Πεντέλη» δήλωσε ο κ. Λοβέρδος. «Τα πράγματα έχουν ξεπεράσει το σημείο μηδέν, είναι έξω από κάθε όριο και από κάθε λογική», πρόσθεσε.

Αλλες πολύ μικρότερης έκτασης φωτιές, από τις οποίες όμως δεν έχουν απειληθεί κατοικημένες περιοχές και για τον έλεγχο των οποίων επαρκούν τα τοπικά μέσα πυρόσβεσης, προσδιορίζονται σε: Κορινθία και Βοιωτία όπου έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο, στην Ηλεία όπου πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση. Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιές σε Μεσσηνία, Θεσπρωτία και Τρίκαλα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024