Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα - Αναζωπύρωση στην Αρχαία Κόρινθο

Δεκάδες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα – Αναζωπύρωση στην Αρχαία Κόρινθο

Επικίνδυνη αναζωπύρωση την Τετάρτη της φωτιάς στην Αρχαία Κόρινθο. Στην Πάτρα εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους το χωριό Ανω Καλλιθέα. Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα με πιο σημαντικές αυτές σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και μεσσηνιακή Μάνη. «Φωτιά» και σε πολιτικό επίπεδο από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο.

27

Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Αρχαία Κόρινθο σημειώθηκε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης. Στην κατάσβεση της φωτιάς, που λόγω του αέρα πήρε διαστάσεις, συμμετείχαν δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και δέκα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Λόγω της φωτιάς έκλεισε στις 15:30 η Εθνική Οδός Κορίνθου-Τρίπολης από το 84ο χλμ ως τα διόδια Σπαθοβουνίου και η κυκλοφορία από και προς την Τρίπολη διεξαγόταν από την παλαιά εθνική οδό. Για προληπτικούς λόγους, η Πυροσβεστική εκκένωσε την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ένας πυροσβέστης εγκλωβίστηκε στις φλόγες στην Αρχαία Κόρινθο και νοσηλεύεται με σοβαρά εγκαύματα.

Σε ύφεση βρισκόταν η φωτιά στον Καραβάδο Κεφαλλονιάς, η οποία προηγουμένως ανέπτυξε ιδιαίτερα μεγάλο μέτωπο. Από τις φλόγες απειλήθηκαν σπίτια, ενώ η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης της περιοχής.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση της Πάτρας και το χωριό Ανω Καλλιθέα εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αχαΐας αναγκάστηκε τη νύχτα να εκκενώσει την κοινότητα Ανω Καλλιθέα του Δήμου Μεσσάτιδας, προκειμένου να προφυλαχθούν οι κάτοικοι από ένα νέο πύρινο μέτωπο.

Η κοινότητα βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης η μεγάλη πυρκαγιά και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης μία νέα εστία έγινε απειλητική, λόγω και των δυνατών ανέμων που έπνεαν.

Με συντονισμένες ενέργειες οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν έγκαιρα και με ασφάλεια, ενώ οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν μακριά από την κοινότητα τις φλόγες.

Στο έργο της κατάσβεσης έπαιρναν μέρος συνολικά 95 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Μεγάλες διαστάσεις πήρε η πυρκαγιά στον Αγιο Νίκωνα της Μάνης, που εκδηλώθηκε στις 10.50 το πρωί και έφτασε πολύ κοντά στα σπίτια του χωριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από εργασίες σε σπίτι του χωριού και έκαψε εκτάσεις με ελιές, ενώ έφτασε κοντά και σε σπίτια. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι τους πρόποδες του Ταΰγετου, ωστόσο η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής από γη και αέρα απέτρεψε τα χειρότερα.

Μέχρι τις 3 το μεσημέρι σε εξέλιξη ήταν επίσης η πυρκαγιά στη Ζάκυνθο στο Δήμο Αρτεμισίου, που έκαιγε δασική έκταση από το βράδυ της Τρίτης. Στο έργο της κατάσβεσης έπαιρναν μέρος 20 πυροσβέστες με εννιά οχήματα, τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ξέσπασε πυρκαγιά στη Ζοφριά Αττικής, η οποία τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Δύο άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή, επειδή εκείνη την ώρα εκτελούσαν εργασίες οξυγονοκόλλησης.

Στην Πεντέλη, φωτιά εκδηλώθηκε στο δρόμο από Παλιά Πεντέλη προς Ντράφι, αλλά υπήρξε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και των δυνάμεων επιφυλακής του δήμου, καθώς και εθελοντές, οι οποίοι κατάφεραν να τη σβήσουν μέσα σε 45 λεπτά, χωρίς να προκαλέσει ιδιαίτερες ζημιές.

Οι άλλες πυρκαγιές

Στις 12:50 εκδηλώθηκαν δύο νέες πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις στον Ίασμο Ροδόπης, καθώς και στη Δεσφίνα Φωκίδας, που αντιμετωπιζόταν από 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα.

Η πυρκαγιά στον Ίασμο βρισκόταν σε μερική ύφεση το βράδυ της Τετάρτης, αφού προηγουμένως έκαψε στο διάβα της περίπου 2.000 στρέμματα δασικής έκτασης.

Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονταν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής με 40 άνδρες, ενώ συνέδραμαν τέσσερα αεροπλάνα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Τις μεσημβρινές ώρες κατάφεραν οι πυροσβεστικές δυνάμεις να σβήσουν τη φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε δασική περιοχή στο Δορίσκο του Δήμου Φερρών Εβρου, καταστρέφοντας περίπου 600 στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα, 50 άτομα από τα πεζοπόρα τμήματα της Αλεξανδρούπολης, ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και τέσσερα αεροπλάνα από τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

Στα Κύθηρα, το Λιμενικό έσπευσε και απεγκλώβισε από την παραλία Καλάμι Μυλοποτάμου έξι άτομα.

Ξερά χόρτα έκαψε φωτιά που ξέσπασε από σπινθήρα διερχόμενου τρένου κοντά στις σιδηροδρομικές γραμμές στο Πολύκαστρο του Κιλκίς. Εξαιτίας της φωτιάς διακόπηκε η κυκλοφορία των τρένων, ενώ λόγω των πυκνών καπνών διακόπηκε νωρίτερα η κυκλοφορία για μικρό χρονικό διάστημα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων. Στην περιοχή έσπευσαν δέκα άντρες της Πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα και το βράδυ της Τετάρτης η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Υπό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά στο πεδίο βολής Μανδάλου, στο όρος Πάικο της Πέλλας, όπου εκτός από τους 12 άνδρες της Πυροσβεστικής με τέσσερα οχήματα,επιχειρούσε μέχρι τη δύση του ηλίου και ελικόπτερο.

Η φωτιά στη θέση Ρόγκια του δημοτικού διαμερίσματος Βροντούς του Δήμου Δίου Πιερίας έσβησε και δύο οχήματα της Πυροσβεστικής με το πλήρωμα τους παρέμεναν στο σημείο για προληπτικούς λόγους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024