Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανυπολόγιστη καταστροφή από την πυρκαγιά στο δάσος της Πάρνηθας

Ανυπολόγιστη καταστροφή από την πυρκαγιά στο δάσος της Πάρνηθας

Στην κορυφογραμμή της Πάρνηθας είχε φτάσει το βράδυ της Πέμπτης η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια. Εκκενώθηκαν το Μον Παρνές, παιδικές κατασκηνώσεις, τα ραντάρ και το «πάρκο κεραιών». Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ανατολική Αττική. Ανησυχία στους Θρακομακεδόνες. Πάνω από 100 πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα...

71

Ακαρπες αποδείχθηκαν οι προσπάθειες να ελεγχθεί η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης από τα Δερβενοχώρια και, λόγω των ισχυρών ανέμων, έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και έφτασε μέχρι την Πάρνηθα και τη Φυλή, κατακαίγοντας τον εθνικό δρυμό.

Αργά το βράδυ, εγκρίθηκε το αίτημα της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Στην περιοχή έσπευσε ο επικεφαλής της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας, αλλά και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κόης, ο οποίος μάλιστα εγκλωβίστηκε προσωρινά από τις φλόγες.

Λίγο πριν τις 21:30 εκκενώθηκε το ξενοδοχείο Μον Παρνές στην Πάρνηθα, οι κατασκηνώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ραντάρ του στρατού, οι βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και το «πάρκο κεραιών», καθώς η πυρκαγιά είχε επεκταθεί σε πυκνόφυτο δάσος.

hspace=10Πυκνός καπνός κάλυψε σχεδόν όλη την Αττική.

Από την Αστυνομία απαγορεύθηκε η κίνηση οχημάτων και πεζών από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω.

Ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν μέχρι το απόγευμα δέκα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ 16 οχήματα με 40 πυροσβέστες από άλλους νομούς της χώρας αναμένονταν στην περιοχή για περαιτέρω ενίσχυση των εκεί επίγειων δυνάμεων.

Μετά τη δύση του ηλίου, τα εναέρια μέσα αποχώρησαν και οι επίγειες δυνάμεις έδιναν άνιση μάχη με τις φλόγες.

Λόγω της πυρκαγιάς ότι υπήρξαν διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος σε γύρω περιοχές. Μπλακ άουτ σημειώθηκε και στις περιοχές των Θρακομακεδόνων και του Μενιδίου, σταδιακά ωστόσο η ηλεκτροδότηση επανήρθε.

Επί τόπου βρισκόταν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος ενημέρωνε τηλεφωνικώς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

hspace=10Επείγουσα έκκληση για την αποστολή υδροφόρων οχημάτων απηύθυνε ο δήμαρχος Θρακομακεδόνων.

Η πυρκαγιά αυτή, η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ, είχε κάψει μεγάλη έκταση, ενώ είχε προξενήσει ζημιές και σε αρκετά σπίτια στο χωριό Στεφάνι.

O υπουργός Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρας δήλωσε από τα Δερβενοχώρια ότι «αντιμετωπίσαμε 135 επεισόδια στο διήμερο, δύο νύχτες και τρεις ήμερες» και μάλιστα «είχαμε δέκα επεισόδια το μεσημέρι 2 έως 5».

Σε ό,τι αφορά τις υπόνοιες για εμπρησμούς, ο υπουργός δήλωσε ότι «προβληματίζουν τα ένα-δύο ευρήματα και η σύμπτωση των δύο επεισοδίων το μεσημέρι, μια ανύποπτη ώρα σε πολλές μεριές και ταυτόχρονα.»

Ο κ. Πολύδωρας, ο οποίος κατευθύνθηκε κατόπιν στο Μον Παρνές, δήλωσε για το εάν θα σωθεί η Πάρνηθα ότι «ανάλογα με την έκβαση της μάχης θα οργανώσουμε τις δεύτερες και τρίτες λύσεις και το πρωί θα είναι τα εναέρια μέσα σε πλήρη ετοιμότητα.»

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί στρατιωτική δύναμη 300 ατόμων, για να συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στην Πάρνηθα, ενώ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και τα στρατιωτικά νοσοκομεία για την αντιμετώπιση τυχόν αναπνευστικών προβλημάτων που υπάρξουν ανάμεσα στις δυνάμεις που δίνουν την μάχη της φωτιάς.

hspace=10Πάνω από εκατό είναι τα πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα και ο τραγικός απολογισμός είναι δύο νεκροί από την πυρκαγιά στην Αγιά Λάρισας.

Σε πύρινο κλοιό παραμένει το ΝΑ Πήλιο, και ήδη εκτιμάται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έπληξε τη Μαγνησία τα τελευταία 20 χρόνια. Σύμφωνα με έναν πρώτο πρόχειρο απολογισμό, έχουν καεί δεκάδες αγροικίες, ποιμνιοστάσια, τέσσερα σπίτια, η παλιά πτέρυγα του μοναστηριού του Τιμίου Προδρόμου και τεράστιες εκτάσεις πρασίνου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024