Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φορητή συσκευή οσμίζεται τον καρκίνο του πνεύμονα

Φορητή συσκευή οσμίζεται τον καρκίνο του πνεύμονα

Ένα πειραματικό τεστ που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ θα μπορούσε στο μέλλον να διαγιγνώσκει τον καρκίνο του πνεύμονα από τις ανεπαίσθητες χημικές μεταβολές στην ανάσα των ασθενών. Η συσκευή φέρει σειρές από κουκκίδες που αλλάζουν χρώμα αν υπάρχει όγκος.

36

Μια πειραματική συσκευή που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ θα μπορούσε στο μέλλον να διαγιγνώσκει τον καρκίνο του πνεύμονα, ακόμα και στα αρχικά του στάδια, από τις ανεπαίσθητες χημικές μεταβολές στην ανάσα των ασθενών.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι τα καρκινικά κύτταρα εκλύουν χαρακτηριστικά, πτητικά οργανικά μόρια. Ωστόσο αυτή η «χημική υπογραφή» των όγκων του πνεύμονα είναι σήμερα δυνατόν να αναγνωριστεί μόνο με χρωματογράφους μάζας, μεγάλα, ακριβά μηχανήματα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή ιατρική πρακτική.

Ερευνητές της Κλινικής Κλίβελαντ στις ΗΠΑ αναφέρουν τώρα στην επιθεώρηση Thorax ότι ανέπτυξαν μια μικρή συσκευή σε μέγεθος κέρματος, η οποία ανιχνεύει τον καρκίνο του πνεύμονα  με ακρίβεια 73%.

Η συσκευή περιλαμβάνει μια συστοιχεία από 36 χρωματομετρικούς αισθητήρες, σαν μικρές κουκκίδες, οι οποίοι αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τις χημικές ουσίες που δέχονται, εξηγεί το Reuters.

Συνολικά 143 εθελοντές, ορισμένοι υγιείς, ορισμένοι με παθήσεις των πνευμόνων όπως ο καρκίνος και το εμφύσημα, κλήθηκαν να εκπνέουν για 12 λεπτά μέσα σε έναν σωλήνα, στην άκρη του οποίου βρισκόταν η συσκευή.

Το τεστ, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ChemSensing, εντόπισε το 73% των ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα, ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό. Παράλληλα, όμως, έδωσε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα στο 28% των περιπτώσεων -διέγνωσε δηλαδή καρκίνο σε άτομα που δεν έπασχαν από τη νόσο.

Οι επιστήμονες είναι ωστόσο αισιόδοξοι ότι η αποτεσματικότητα του χρωματικού τεστ θα αυξηθεί και θα διευκολύνει στο μέλλον σημαντικά τον έλεγχο του γενικού πληθυσμού.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, που προκαλείται συνήθως από το κάπνισμα, είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου και σκοτώνει επίσης τους περισσότερους ανθρώπους, εν μέρει επειδή δεν γίνεται αντιληπτός παρά μόνο αφού έχει επεκταθεί.

Μέχρι σήμερα, η ακριβέστερη μέθοδος για την ανίχνευση του καρκίνου είναι η χρήση… σκύλων. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 διαπίστωσε ότι τα σκυλιά οσμίζονται τον καρκίνο στην ανάσα των ασθενών με ακρίβεια 99%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Οριστικό deal του Ολυμπιακού με Μπαρτζώκα – Ανανεώνει μέχρι το 2027»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τα έχει βρει οριστικά με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και θα υπογράψει συμβόλαιο τουλάχιστον μέχρι το 2027 – Θέμα χρόνου να επισημοποιηθεί η συμφωνία!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024