Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέχεια κινητοποιήσεων για φοιτητές-καθηγητές με κορύφωση το συλλαλητήριο της Πέμπτης

Συνέχεια κινητοποιήσεων για φοιτητές-καθηγητές με κορύφωση το συλλαλητήριο της Πέμπτης

Μία ακόμα εβδομάδα κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια, με τους καθηγητές να απεργούν, πολλές σχολές υπό κατάληψη και τους φοιτητές καθημερινά στους δρόμους τουλάχιστον έως και το συλλαλητήριο της Πέμπτης. Ματαίωση συνέντευξης Τύπου της Μ.Γιαννάκου.

30

Μία ακόμα εβδομάδα κινητοποιήσεων στα πανεπιστήμια, ενώ συνεχίζεται και η απεργία διαρκείας της ΠΟΣΔΕΠ. Πολλές σχολές παραμένουν υπό κατάληψη, ενώ οι φοιτητές θα βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους μέχρι το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Οι κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών συνεχίζονται με νέα πενθήμερη απεργία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται το συνέδριο της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού.

Κριτική στο νόμο που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας άσκησαν 1.000 πανεπιστημιακοί σε διημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, ζήτησαν όμως «να ανοίξουν αμέσως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ώστε τα θεσμικά όργανα των ΑΕΙ να έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν το νομοσχέδιο και τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό».

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ χαιρέτισε, από την πλευρά του, την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, με τον οποίο αναγνωρίζεται τελεσίδικα ο ανώτατος χαρακτήρας των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν διατάξεις που θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο ξεκάθαρες.

Οι φοιτητές προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας σε συμβολική κατάληψη της Πρυτανείας και συγχρόνως διοργάνωσαν συναυλία στα Προπύλαια. Το μεσημέρι απέκλεισαν την Ακαδημίας και την Πατησίων και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια με τα αιτήματά τους, ενώ το απόγευμα συγκεντρώθηκαν έξω από στη Βουλή, όπου έκαψαν συμβολικά αντίγραφο του νομοσχεδίου με τις αλλαγές στα Πανεπιστήμια.

Οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος φώναζαν συνθήματα εναντίον του νομοσχεδίου, ενώ δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος, ακόμη και αν ψηφιστεί.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των υπό κατάληψη τμημάτων έχει μειωθεί σε 296 από 330 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Η ΔΑΠ, ωστόσο, κατηγόρησε τους εκπροσώπους των συντονιστικών των καταλήψεων για αναληθή στοιχεία ως προς τον αριθμό των υπό κατάληψη σχολών.

Πάντως μέχρι και την Τετάρτη οι φοιτητές πραγματοποιούν τις γενικές τους συνελεύσεις για να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι με τις καταλήψεις και την Πέμπτη διοργανώνεται το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου ανέβαλε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, επικαλούμενη φόρτο εργασίας.

Η υπουργός εξέδωσε όμως ανακοινώσεις με τις οποίες ζητά κατ εξαίρεση έγκριση κονδυλίων για πρόσληψη 82 μόνιμων και 25 εποχικών φυλάκων σε 12 πανεπιστήμια και συγχρόνως σκληραίνει τη στάση της προς τα πανεπιστήμια καθώς ζητάει να έχει ολοκληρωθεί η εσωτερική αξιολόγησή τους έως τον Ιούλιο.

Στην κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της παιδείας αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος τόνισε πως τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και έχουμε «ασύδοτη δράση των κουκουλοφόρων σε περιοχές που δεν περιβάλλονται από το άσυλο».

«Τα κλειστά πανεπιστήμια είναι αποκλειστικά και μόνο ευθύνη της κυβέρνησης και της πολιτικής της» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία εκτίμησε ότι η ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια με τα προγράμματα Εrasmus και τα διάφορα κοινοτικά κονδύλια».

Η νεολαία του ΣΥΝ κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό φοιτητών και φοιτητριών της ΑΣΟΕΕ από αστυνομικούς. Οι φοιτητές, σύμφωνα με την καταγγελία, επέστρεφαν από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, όπου πήγαν για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες της πορείας της 22ας Φεβρουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024