Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Βιέννη υποδέχεται τον Καβάφη μέσα από τις ιστορικές αναπολήσεις των νομισμάτων

Η Βιέννη υποδέχεται τον Καβάφη μέσα από τις ιστορικές αναπολήσεις των νομισμάτων

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Βιέννης, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Νομίσματα και Ποίηση, Κ.Καβάφης». Παράλληλα, με αφορμή την έκθεση, θα λάβει χώρα σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων για τον μεγάλο Έλληνα ποιητή.

37

Μια έκθεση νομισμάτων, στα οποία απεικονίζονται προσωπικότητες που έχουν απασχολήσει τον Κωνσταντίνο Καβάφη, θα αποτελέσει πρωτότυπο πολιτιστικό δρώμενο

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Βιέννης (Kunsthistorisches Museum), ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ευρώπης με την παλαιότερη συλλογή νομισμάτων, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Νομίσματα και Ποίηση, Κ.Καβάφης».

Οι ιστορικές μορφές που απεικονίζονται στα ελληνικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα της έκθεσης αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Μέσα στα 77 ποιήματα που θα εκτεθούν αναφέρονται περισσότερα από 180 πρόσωπα, χαραγμένα σε νομίσματα.

Την έκθεση επιμελήθηκαν ο καθηγητής Γκίντερ Ντέμπσκι, διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και ο καθηγητής Στέφανος Γερουλάνος, ο οποίος έχει εντρυφήσει στο θέμα πολλά χρόνια. Σημαντική είναι η συνεισφορά της καθηγήτριας της βυζαντινής ιστορίας Βάσως Πέννα.

Νομίσματα παραχωρήθηκαν από το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και το Cabinet des Medailles της Bibliotheque Nationale που εδρεύει στο Παρίσι. Φωτογραφικό υλικό και χειρόγραφα παραχωρήθηκαν από το Αρχείο Καβάφη, που κατέχει ο Μ. Σαββίδης και το Μουσείο Μπενάκη.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Με αφορμή την έκθεση και με σκοπό την προώθηση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας, θα πραγματοποιηθούν στη Βιέννη και οι εξής παράλληλες εκδηλώσεις:

Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στην ελληνική Πρεσβεία της Βιέννης οργανώνεται βραδιά απαγγελίας ποιημάτων του Καβάφη, στη γερμανική και στην ελληνική γλώσσα, με τίτλο «Καλωσορίζουμε τον Καβάφη στη Βιέννη».

Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, η Νομισματική Εταιρία της Αυστρίας οργανώνει στο Μουσείο δύο διαλέξεις: του καθηγητή Στέφανου Γερουλάνου, με τίτλο «Κ.Καβάφης, νομίσματα και ποίηση» και της καθηγήτριας Βάσως Πέννα, με τίτλο «Απεικονίσεις προσωπικοτήτων – Η μαρτυρία των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων».

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Bassanosaal του Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά-αφιέρωμα σε προσωπικότητες ελληνικής καταγωγής, που διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στη μουσική ζωή της Βιέννης, το 19ο και τον 20ό αιώνα.

Θα προλογίσει ο μουσικολόγος Κ. Π. Καράμπελας-Σγούρδας αναφερόμενος σε προσωπικότητες όπως: Νικόλαος Δούμπας, μέγας φιλόμουσος και μαικήνας, Ευρυσθένης Γκίζας, διακεκριμένος φλαουτίστας και επίλεκτο μέλος της Φιλαρμονικής της Βιέννης, Δημήτρης Μητρόπουλος, κορυφαίος αρχιμουσικός, Νίκος Σκαλκώτας, μουσουργός και βιολονίστας, Μανώλης Καλομοίρης, μουσουργός κ.ά.

Θα παρουσιαστούν επίσης μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από τον Δημήτρη Μητρόπουλο καθώς και έργα των: Mouquet, Randhartinger και Σκαλκώτα. Η βραδιά θα κλείσει με έργο του Λεωνίδα Κωττάκη (Leo Cottakis) ειδικά γραμμένο για την έκθεση νομισμάτων.

Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες: Θoδωρής Τζοβανάκης (πιάνο), Αγγελική Καθαρίου (mezzo soprano), Σοφία Κυανίδου (soprano), Πέτρος Στεργιόπουλος (φλάουτο), Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο).

Τον συντονισμό και την επιμέλεια των εκδηλώσεων έχει αναλάβει η Νάντα Γερουλάνου.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάσνικ και της Ελληνίδας ομολόγου της Ντόρας Μπακογιάννη, σε συνεργασία με τη Διέυθυνση Μορφωτικών Υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, της αυστριακής πρεσβείας στην Αθήνα και της ελληνικής πρεσβείας στη Βιέννη.

Ο κατάλογος της έκθεσης είναι χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ.Ωνάσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024