Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας ήταν χαμηλής ισχύος και πραγματοποιήθηκε σε τούνελ

Η πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας ήταν χαμηλής ισχύος και πραγματοποιήθηκε σε τούνελ

Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τη Δευτέρα η Βόρειος Κορέα ήταν χαμηλής ισχύος και πραγματοποιήθηκε σε μια οριζόντια σήραγγα σκαμμένη σε ένα βουνό κοντά στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, εκτιμούν νοτιοκορεατικές πηγές πληροφοριών.

36

Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τη Δευτέρα η Βόρειος Κορέα ήταν χαμηλής ισχύος και πραγματοποιήθηκε σε μια οριζόντια σήραγγα σκαμμένη σε ένα βουνό κοντά στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, εκτιμούν νοτιοκορεατικές πηγές πληροφοριών.

Αν και οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις για την ισχύ της έκρηξης ποικίλουν, το πιθανότερο είναι ότι η βόμβα ανήκει στην κατηγορία των «μίνι πυρηνικών» -όπλων με ισχύ μικρότερη από πέντε κιλοτόνους TNT.

Ο Δρ Γκάρι Γκίμπσον του Κέντρου Σεισμολογικής Έρευνας στην Αυστραλία δήλωσε στο Reuters ότι η ισχύς της έκρηξης δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια από την ένταση της σεισμικής δόνησης που προκλήθηκε, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι κυμάνθηκε γύρω στον ένα κιλοτόνο.

Ωστόσο, η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υπόψη της, η πειραματική πυρηνική συσκευή της Β.Κορέας είχε ισχύ μισού κιλοτόνου, ενώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ εκτίμησε ότι είχε ισχύ από 5 έως 15 κιλοτόνους. Επίσης, νοτιοκορεάτες ειδικοί δήλωσαν στο πρακτορείο Yonhap ότι η έκρηξη ισοδυναμούσε με 550 τόνους TNT.

Η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα ήταν ισοδύναμη με 12,5 κιλοτόνους ΤΝΤ και στο Ναγκασάκι με 21 κιλοτόνους.

Στο μεταξύ, Αμερικανός ειδικός δήλωσε ότι η βόμβα που δοκίμασε η Πιονγκγιάνγκ δεν έτοιμη να χρησιμοποιηθεί σε αεροπλάνα ή ως κεφαλή σε πυρηνικούς πυραύλους.

«Δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε πυραύλους και πιθανότατα είναι υπερβολικά μεγάλη για τα αεροπλάνα» δήλωσε στο BBC ο Τζόζεφ Σιρινσιόν, πρώην σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα όπλων και μέλος του Κέντρου για την Αμερικανική Πρόοδο, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.

Δόνηση

Η έκρηξη έγινε αντιληπτή στη Νότιο Κορέα και τις ΗΠΑ ως ασθενής σεισμική δόνηση, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για διαρροή ραδιενέργειας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Κορεατικό Ερευνητικό Κέντρο Σεισμών κατέγραψε δόνηση έντασης 3,6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ στις 10.36 τοπική όρα (04.36 ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο 15,4 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της περιοχής Χουαντέρι στα βορειοανατολικά της Βορείου Κορέας. Η σεισμική δραστηριότητα αντιστοιχεί στην πυροδότηση 800 κιλών δυναμίτιδας, δήλωσε ο επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου.

«Η ιδιαιτερότητα των σεισμικών κυμάτων υποδεικνύει ότι επρόκειτο για τεχνητή έκρηξη, όχι για φυσικό σεισμό» ανέφερε ο Τσι Χέον-Τσέολ.

Έπειτα από τις πρώτες αναφορές για την πυρηνική δοκιμή, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ετοιμότητας (NEPD) της Ν.Κορέας δήλωσε ότι «δεν έχει ανιχνευθεί ραδιενέργεια από τη φερόμενη πυρηνική δοκιμή» στο έδαφος της Ν.Κορέας.

«Θα μπορούσε να μην ανιχνευθεί καθόλου αν η φερόμενη πυρηνική δοκιμή είχε πραγματοποιηθεί σε ερμητικά κλειστή ατμόσφαιρα, για παράδειγμα σε ένα βαθύ τούνελ, και κατακρατήθηκε η ραδιενεργός ακτινοβολία και τα κατάλειπα» είπε ο ίδιος. H NEPD λαμβάνει μετρήσεις ραδιενέργειας από 37 σημεία σε όλη τη χώρα.

Πράγματι, τα βορειοκορεατικά μέσα διαβεβαιώνουν ότι δεν εκλύθηκε ραδιενέργεια στο περιβάλλον, ενώ οι υπηρεσίες πληροφιών της Νοτίου Κορέας εκτιμούν ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε βαθειά μέσα σε ένα βουνό ύψους 360 μέτρων βορειοδυτικά της πυραυλικής βάσης Μουσουντάν της περιοχής Χουαντέρι.

«Αν λάβουμε υπόψη το ύψος του βουνού, η δοκιμή φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε σε οριζόντιο τούνελ» δήλωσε στο κορεατικό κοινοβούλιο αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον βουλευτή Τσουνγκ Χιόνγκ-Κεούν.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις Αμερικανών και Νοτιοκορεατών ειδικών, η Βόρειος Κορέα διαθέτει αρκετό πλουτώνιο στρατιωτικής κλάσης ώστε να κατασκευάσει αρκετές πυρηνικές βόμβες μικρής ισχύος. Το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας θεωρείται προηγμένο, αν και δεν είναι γνωστό κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα χρήσης πυρηνικών γομώσεων.

Στις 5 Ιουλίου η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις επτά πυραύλων πάνω από τη θάλασσα. Ανάμεσα στους πυραύλους και ο Taepodong-2, ο οποίος πιστεύεται ότι τεχνικά έχει τη δυνατότητα να φτάσει μέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024