Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδρούν οι ιερείς σε εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ που απαγορεύει την εξομολόγηση στα σχολεία

Αντιδρούν οι ιερείς σε εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ που απαγορεύει την εξομολόγηση στα σχολεία

Αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας έχει προκαλέσει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται στο εξής η εξομολόγηση στα σχολεία. Οι ιερείς υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση της εξομολόγησης τούς εξορίζει από τα σχολεία.

38

Αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας έχει προκαλέσει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η προσέλευση κληρικών στα σχολεία για να εξομολογούν τους μαθητές, για λόγους παιδαγωγικούς. Η εγκύκλιος επισημαίνει ότι υποχρέωση του διευθυντή του σχολείου είναι να ενημερώνει τους μαθητές που επιθυμούν να εξομολογηθούν τις ώρες που διατίθενται για εξομολόγηση στην ενορία της περιοχής τους.

O ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Κ.Ράμμας, που υπέγραψε την εγκύκλιο, δήλωσε: «Στο υπουργείο είχαν έλθει διευθυντές παραπονούμενοι για το ζήτημα. Επίσης γονείς είχαν προσφύγει στον συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος αποφάσισε ότι δεν πρέπει να γίνεται εξομολόγηση στα σχολεία. Η απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα.

»Το υπουργείο συνεκτίμησε τα δεδομένα και κατέληξε ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση λόγω ελλείψεως του απαραίτητου κλίματος ηρεμίας και γαλήνης. Η πολιτεία δεν θέλει να εξοβελιστεί η Εκκλησία από την εκπαίδευση. Κανείς δεν το επιδιώκει αυτό από πλευράς κυβερνήσεως και πάνω από όλα το υπουργείο Παιδείας, το οποίο απέδειξε την έγνοια του για την εκκλησία με το πρόσφατο νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε την Τρίτη, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου, συζήτησε εκτενώς το θέμα της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας. Οι συνοδικοί ιεράρχες -όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος- τόνισαν ότι η απόφαση αυτή του υπουργείου Παιδείας «στρέφεται εναντίον των ίδιων των παιδιών και έρχεται να τους στερήσει τη μοναδική δυνατότητα να ακουμπήσουν στον ιερέα τα πολύ δύσκολα και ενίοτε εκρηκτικά προβλήματά τους».

«Οι μαρτυρίες πολλών ιερέων για τα όσα τα παιδιά τους εμπιστεύονται και τα οποία τα αγνοούν και αυτοί οι γονείς τους, είναι συγκλονιστικές, ενώ η παρέμβασή τους έχει προλάβει πολλές δυσάρεστες εξελίξεις. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις, όπου διευθυντές των Σχολικών Μονάδων βλέποντας την εμπιστοσύνη των παιδιών στον Ποιμένα, εζήτησαν την συνδρομή τους για την αντιμετώπιση δύσκολων περιστατικών και τα οποία είχαν ευλογημένη κατάληξη» πρόσθεσε ο κ. Ανθιμος.

«Σε μια εποχή που η παραβατικότητα των μαθητών αυξάνεται εντυπωσιακά και εκρηκτικά και μάλιστα έφθασε στις πρόσφατες σκληρές συμπεριφορές των παιδιών που προβληματίζουν τους γονείς και την κοινωνία, αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα, η παρουσία του πνευματικού Πατέρα στο σχολείο, η δυνατότητά του να συζητά με τα παιδιά, εφόσον αυτά το επιθυμούν, να ακούει τα ερωτήματά τους και να διεγείρει το ενδιαφέρον τους εις τρόπον ώστε στο πρόσωπό του να ανακαλύπτουν ένα πνευματικό σύμβουλο και να τον αναζητούν και εκτός του σχολείου κρίνεται άκρως απαραίτητη», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος, που σημειώνει ότι η σχετική απόφαση ελήφθη, χωρίς να ζητηθεί προηγουμένως η γνώμη της Ιεράς Συνόδου, θα στείλει έγγραφο προς την υπουργό Παιδείας, εκφράζοντας την ευχή «να τεθεί το πραγματικό συμφέρον των παιδιών υπεράνω πάσης άλλης σκοπιμότητος».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος τόνισε ότι δεν πρέπει να εξορισθεί ο ιερέας από τα σχολεία. Ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος δήλωσε: «Αδυνατώ να πιστέψω πως υπάρχει τέτοια εγκύκλιος. Οι επιπτώσεις, εάν είναι πραγματικότητα, θα είναι τρομακτικές. Η Εκκλησία έστελνε και στέλνει πάντοτε διαλεγμένους πνευματικούς και ιερείς με θεολογική παιδεία στα σχολεία, ώστε να υπάρχει επικοινωνία με τα παιδιά. Αν ο μαθητής μάθει ότι υπάρχει μία τέτοια εγκύκλιος στα σχολεία δεν θα θελήσει να πάει να εξομολογηθεί».

Ο πρωτοσύγκελλος της Ι.Α. Αθηνών π. Θωμάς Συνοδινός είπε: «Δεν θέλω να πιστεύω ότι εισερχόμεθα σε μια περίοδο, όπου η παρουσία της Εκκλησίας εξορίζεται από την εκπαίδευση και την κοινωνία», ενώ ο υπεύθυνος του γραφείου νεότητας της Ι.Α. Αθηνών π. Αντώνιος τόνισε ότι υποτιμάται το μυστήριο της εξομολόγησης όταν εκφράζεται η άποψη ότι ο ιερέας στα σχολεία κάνει προπαγάνδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024