Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τη ναυτική μόνο συμμετοχή της Ελλάδας στην δύναμη του Λιβάνου αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Τη ναυτική μόνο συμμετοχή της Ελλάδας στην δύναμη του Λιβάνου αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

Να μην σταλούν σε αυτή τη φάση χερσαίες δυνάμεις στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο, αλλά μόνο μία φρεγάτα αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ. Πιθανή η αποστολή και ενός αρματαγωγού, ενώ η αποστολή άλλων δυνάμεων θα εξετασθεί μελλοντικά, εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

37

Να μην σταλούν σε αυτή τη φάση χερσαίες δυνάμεις στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο αλλά μόνο μία φρεγάτα για νηοψίες αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ. Πιθανή η αποστολή και ενός αρματαγωγού, ενώ η αποστολή άλλων δυνάμεων θα εξετασθεί μελλοντικά, υπό τον όρο της ομαλοποίησης της κατάστασης.

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε την Τρίτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και συζήτησε για την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στη διεθνή δύναμη που θα σταλεί στο Λίβανο. Στις ελληνικές δυνάμεις περιλαμβάνεται και δύναμη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

Η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει στην περιοχή μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού με το ελικόπτερό της και ομάδα βατραχανθρώπων για νηοψίες στην περιοχή. Εφόσον χρειαστεί θα σταλεί και ελληνικό αρματαγωγό για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Βηρυτό.

Στο απώτερο μέλλον και υπό τη σαφή προϋπόθεση ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, θα εξεταστεί αν θα σταλούν και άλλες μονάδες, αλλά, σε αυτή τη φάση, αποκλείεται κατηγορηματικά η αποστολή ελληνικών χερσαίων δυνάμεων.

Η υπουργός Εξωτερικών είχε το πρωί κατ ιδίαν συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενόψει της περιοδείας της στην Κύπρο, το Λίβανο, το Ισραήλ και την Ιορδανία.

Η κ. Μπακογιάννη, η οποία αναχωρεί από την Αθήνα το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσε ότι σκοπός του ταξιδιού της είναι η αναλυτική αποτύπωση της πραγματικότητας και ταυτόχρονα η ενημέρωσή της εν όψει και της ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα της κ. Μπακογιάννη, περιλαμβάνει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Λιβάνου, του Ισραήλ και της Ιορδανίας, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, καθώς και τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο -με τον οποίο, μεταξύ άλλων, θα συζητήσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

ΠΑΣΟΚ: «Προβληματισμός και ανησυχία»

«Προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχία το γεγονός της εσπευσμένης σύγκλισης και της απόφασης που έλαβε το αρμόδιο ΚΥΣΕΑ, σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην διεθνή ειρηνευτική δύναμη στο Λίβανο» δήλωσε ο υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνα του ΠΑΣΟΚ Χρ.Παπουτσής.

Πρόσθεσε ότι «πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν έχει ακόμα αποφασισθεί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και οι όροι εμπλοκής της δύναμης, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν πολλές γκρίζες περιοχές στο ψήφισμα 1701 του ΣΑ, όπως από την αρχή είχε επισημάνει το ΠΑΣΟΚ και διαπιστώνει καθημερινά η διεθνής κοινότητα».

Τόνισε επίσης πως «μέχρι σήμερα η υπουργός Εξωτερικών αρνείται να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις πραγματικές ερμηνείες και τα ερωτήματα που τίθενται από τις ασάφειες της απόφασης του ΣΑ».

Ο κ. Παπουτσής έθεσε δε τα εξής τρία ερωτήματα: α. Τι εξυπηρετεί αυτή η κυβερνητική σπουδή και προθυμία, β. σε ποια ελληνική στρατηγική εντάσσεται μια τέτοια απόφαση και γ. σε ποιο πλαίσιο επιχειρησιακής ευθύνης του ΟΗΕ, με ποιο ρόλο και ποιες εντολές εντάσσεται η διάθεση της φρεγάτας και του προσωπικού της;

Αναφορικά, εξάλλου, με την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για τον «ιδιαίτερα πρόχειρο και επιλεκτικό ως προς τις συναντήσεις τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε» και πρόσθεσε ότι «αν στόχος του ταξιδιού, όπως υποστηρίζει η κ. Μπακογιάννη, είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας και ενημέρωση ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του ΣΑ του ΟΗΕ, τότε θα όφειλε να συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς της το σύνολο των παραγόντων που διαμορφώνουν τη σύνθετη και δύσκολη πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής».

Ανακοίνωση του ΣΥΝ

«Επαναλαμβάνουμε την θέση μας ότι η χώρα μας δεν πρέπει να έχει καμία συμμετοχή στην αποστολή αυτή, καθώς δεν είναι αποσαφηνισμένος ο ρόλος και το πλαίσιο δράσης των δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή του Λιβάνου και δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο ρύθμισης του Μεσανατολικού ζητήματος, που σημαίνει αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων στα προ του 1967 σύνορα και αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024