Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύγκρουση ελληνικού F-16 με τουρκικό νοτιοανατολικά της Καρπάθου

Σύγκρουση ελληνικού F-16 με τουρκικό νοτιοανατολικά της Καρπάθου

Ένα ελληνικό και ένα τουρκικό F-16 συγκρούστηκαν νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Εμπορικό πλοίο περισυνέλεξε τον Τούρκο πιλότο, που αρνήθηκε να μπει στο ελληνικό Super Puma και επιβιβάστηκε σε τουρκικό ελικόπτερο, που έφτασε κατόπιν. Αγνοείται η τύχη του Έλληνα πιλότου.

71

Ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 συγκρούστηκε με τουρκικό F-16 στο Αιγαίο, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αναχαίτισης του τουρκικού αεροσκάφους. Ο Τούρκος πιλότος διασώθηκε, ενώ αγνοείται η τύχη του Έλληνα σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, αργά το απόγευμα της Τρίτης βρέθηκε η κάσκα του Έλληνα σμηναγού, καθώς και το «survival kit» με ελληνικές ενδείξεις, από τη φρεγάτα Λήμνος.

Οι έρευνες από θαλάσσης και αέρος έως αργά το βράδυ για τον εντοπισμό του Έλληνα πιλότου ήταν άκαρπες.

Το τουρκικό μαχητικό είχε πραγματοποιήσει παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, το ελληνικό μαχητικό «είχε πάρει την ουρά του», όπως λέγεται στη γλώσσα των πιλότων, τα δύο αεροσκάφη ήρθαν πολύ κοντά και η σύγκρουση, σε ύψος 27.000 ποδών, ήταν αναπόφευκτη.

Το πρωτοφανές συμβάν έγινε γνωστό, έπειτα από την πληροφορία που έδωσε ο πιλότος αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών και της πτήσης 797 από Κάιρο για Βιέννη. Όπως είπε στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών, ενώ πετούσε στα 34.000 πόδια, είδε μια λάμψη, κατά την εκτίμησή του 2.000 πόδια κάτω από αυτόν.

Στην περιοχή έσπευσαν σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό των δύο πιλότων, για τους οποίους οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν τους μηχανισμούς αυτόματης εκτίναξης. Στις έρευνες μετείχαν και τρία τουρκικά Super Puma.

Το παναμέζικο εμπορικό πλοίο «Gas Century» της εταιρείας Yamamaru, ιαπωνικών συμφερόντων, περισυνέλεξε τον Τούρκο πιλότο, Χαλίλ Ιμπραχίμ Οζντεμίρ, σε απόσταση περίπου 100 μιλίων από τις τουρκικές ακτές.

Όταν στο σημείο έφθασαν ελληνικές δυνάμεις, ο Τούρκος πιλότος δήλωσε ότι είναι καλά στην υγεία του και αρνήθηκε να παραδοθεί στους έλληνες αξιωματικούς και να ανέβει στο ελληνικό Super Puma, που έσπευσε για να τον μεταφέρει σε ελληνικό νοσοκομείο.

Κατά μία εκδοχή, ο Τούρκος έκανε κίνηση να βγάλει όπλο, ωστόσο η πληροφορία αυτή διαψεύδεται επισήμως. Ακολούθησαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ σε συνεχή επαφή βρίσκονταν τα Γενικά Επιτελεία των δύο χωρών.

Τελικά, ο Τούρκος πιλότος επιβιβάστηκε σε τουρκικό ελικόπτερο, που έφτασε στο σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αγνοούμενος Έλληνας σμηναγός είναι από τους πλέον έμπειρους χειριστές στα F-16, έχοντας πολλές ώρες πτήσεων στα Α-7 και έχοντας εκπαιδευτεί στα F-16 στις ΗΠΑ. Ο Κ.Ηλιάκης, παντρεμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, κατάγεται από το Αρώνι Χανίων.

Η τουρκική εκδοχή

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν τη λύπη τους για το συμβάν και έμειναν σύμφωνοι ότι το συμβάν δεν θα πρέπει να επηρεάσει την επιδίωξη και των δύο χωρών για βελτίωση των σχέσεών τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι είναι σώος ο Τούρκος πιλότος και σημειώνεται: «Με λύπη πληροφορούμαστε ότι ο Έλληνας πιλότος έχασε τη ζωή του».

«Το επεισόδιο έγινε στο διεθνή εναέριο χώρο» ανέφερε αργότερα ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους. Στο ίδιο μήκος κύματος, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι η σύγκρουση των δύο αεροσκαφών έγινε «στο διεθνή εναέριο χώρο, 35 μίλια νοτίως της Ρόδου».

Στην ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρεται ακόμη ότι ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρεμπόδισαν στις 12:48 τουρκικά αεροσκάφη «που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και της Μεσογείου».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Βέτσντι Γκενούλ δήλωσε ότι το σχέδιο πτήσης του τουρκικού F16 είχε υποβληθεί στο ΝΑΤΟ πριν από την απογείωσή του, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. «Η πτήση μας ήταν προγραμματισμένη. Ήταν μια πτήση για την οποία είχε ενημερωθεί το ΝΑΤΟ. Είναι ένα νομικό θέμα. Εκτιμούμε ότι είναι μέσα στα δικαιώματα μας» ανέφερε.

Ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ επισημαίνει ότι η σύγκρουση έγινε «21 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Καρπάθου, εντός του FIR Αθηνών».

Σε ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου αναφέρεται ότι το τουρκικό μαχητικό είναι F-16, που απογειώθηκε από την 9η κύρια βάση στο Μπαλικεσίρ και το αεροσκάφος ανήκε στην 192 Μοίρα. Ελληνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το τουρκικό αεροσκάφος ήταν φωτογραφικό, τύπου RF-4.

Εσπευσμένη επιστροφή Μπακογιάννη στην Αθήνα

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, που βρισκόταν στο Ελσίνκι και επρόκειτο να μεταβεί στο Παρίσι, έλαβε εντολή από τον πρωθυπουργό να επιτρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα, όπου έφθασε αργά το απόγευμα της Τρίτης.

Η Ντ.Μπακογιάννη εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί ζωντανός ο Έλληνας πιλότος και τη συμπαράστασή της προς την οικογένειά του. Επίσης, ανέφερε ότι θα ενημερωθεί λεπτομερώς και μετά θα κάνει δηλώσεις για το θέμα.

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος δήλωσε: «Οι ελληνικές Αρχές ενήργησαν όπως πάντα με άκρα υπευθυνότητα και με γνώμονα την ασφάλεια της διεθνούς αεροπλοΐας και την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πρακτική αυτή τόσο σε πολιτικό όσο και σε πρακτικό πεδίο.

»Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία επιβάλλονται συμπεριφορές οι οποίες ενισχύουν την καλή γειτονία και θα βοηθήσουν επίσης την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής μας χώρας».

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου για το επεισόδιο, το βράδυ της Τρίτης.

Το μεσημέρι, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος ανακοίνωσε το γεγονός της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών, αναφέροντας ότι «προφανώς έγινε μια προσπάθεια αναχαίτισης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους». Ανέφερε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός, που βρίσκεται στο Παρίσι, ενημερώθηκε άμεσα, ότι δεν υπάρχει κάποια σκέψη άμεσης επιστροφής του, καθώς και ότι ο Κ.Καραμανλής τροποποίησε το πρόγραμμά του, ώστε να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την λύπη του για το ατύχημα στο Αιγαίο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμακ, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την σύγκρουση των δυο αεροσκαφών παρέπεμψε στα εμπλεκόμενα μέρη με την επισήμανση ότι οι κυβερνήσεις των δυο χωρών χειρίζονται το θέμα.

Ο κ. Μακόρμακ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες του συμβάντος, δηλώνοντας ότι δεν διαθέτει πλήρη εικόνα του τι ακριβώς συνέβη, και περιοριζόμενος να εκφράσει την ελπίδα ότι οι δυο χώρες θα συνεργασθούν με στόχο να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το τουρκικό αεροσκάφος πετούσε εντός των ορίων του FIR Αθηνών, ο κ. Μακόρμακ απάντησε: «Δεν πρόκειται να σπεύσω σε συμπεράσματα για το εάν το ένα αεροσκάφος βρισκόταν στον εναέριο χώρο του άλλου ή όχι. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει ένα διακριβωθούν. Εγώ δεν έχω όλα τα στοιχεία. Κοιτάξτε, το Αιγαίο είναι μια μικρή περιοχή, και όλοι γνωρίζουμε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε αυτό το θέμα. Έτσι, αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι οι δυο αυτοί νατοϊκοί σύμμαχοι να συνεργασθούν για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ατυχήματα».

Ερωτηθείς εάν υπήρξε επικοινωνία της αμερικανικής κυβέρνησης με τα εμπλεκόμενα μέρη, ο κ. Μακόρμακ ενημέρωσε πως «οι πρεσβείες μας επικοινώνησαν με τις δυο κυβερνήσεις».

Η είδηση για τη σύγκρουση των δύο F-16 έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου και μεταδόθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024