Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επεισόδια και συλλήψεις στην «καρδιά» του Παρισιού για τον εργατικό νόμο CPE

Επεισόδια και συλλήψεις στην «καρδιά» του Παρισιού για τον εργατικό νόμο CPE

Εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές κατέκλυσαν τους δρόμους μεγάλων γαλλικών πόλεων διαμαρτυρόμενοι κατά του νόμου που προβλέπει απολύσεις νέων εργαζομένων χωρίς αποζημίωση. Επεισόδια και συλλήψεις στο κέντρο του Παρισιού. Η συνέχεια το Σάββατο...

31

Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές κατέκλυσαν τους δρόμους μεγάλων γαλλικών πόλεων την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν κατά του νόμου που προβλέπει τις απολύσεις νέων κάτω των 26 ετών χωρίς καταβολή αποζημιώσεων. Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης για διάλογο και ηρεμία έχουν πέσει στο κενό…

Δεκάδες λύκεια και περίπου τα μισά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γαλλίας τελούν υπό κατάληψη. Μαθητές και φοιτητές από ολόκληρη τη χώρα συνέρευσαν στην πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στη μεγάλη διαδήλωση που άρχισε στις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με τα συνδικάτα το «όχι» στο νέο νόμο είπαν έως και 500.000 φοιτητές και μαθητές σε 200 πορείες που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Στο Παρίσι έδωσαν το «παρών» περίπου 120.000 άτομα, αν και η αστυνομία κάνει λόγο για 30.000 διαδηλωτές.

Επεισόδια στην «καρδιά» του Παρισιού

Τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα· μασκοφόροι διαδηλωτές επιτέθηκαν με μπουκάλια, πέτρες και κομμάτια ξύλου στην αστυνομία, η οποία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Κοντά στο διάσημο πολυκατάστημα Bon Marche οι διαδηλωτές πυρπόλησαν κιόσκι με εφημερίδες.

Αργότερα ξέσπασαν συγκρούσεις αστυνομίας και φοιτητών ξέσπασαν γύρω από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, στο ίδιο το «σύμβολο» της φοιτητικής εξέγερσης του Μάη του 1968. Οι αστυνομίες χρησιμοποίησε ξανά δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι πυρπόλησαν δύο αυτοκίνητα.

Στη γαλλική πρωτεύουσα τραυματίστηκαν οκτώ αστυνομικοί και ακόμη δέκα σε επεισόδια που σημειώθηκαν σε άλλες πόλεις. Έως και 150 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στο Παρίσι. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη διαδήλωση στην πόλη Ρεν στη δυτική Γαλλία, αλλά και στην Τουλούζη στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Η κυβέρνηση διά στόματος του προέδρου Σιράκ και του πρωθυπουργού Ντε Βιλπέν έχει απευθύνει έκκληση στα συνδικάτα για διάλογο, αλλά οι εργαζόμενοι αρνούνται, ζητώντας πρώτα την απόσυρση του επίμαχου νόμου CPE (Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης).

Ο Ντε Βιλπέν αποκλείει το ενδεχόμενο αυτό και βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει κατακόρυφα από την έναρξη αυτής της σκληρής κόντρας με τη νεολαία και τα συνδικάτα, καθώς και τα σχέδιά του να διαδεχθεί τον Σιράκ στην προεδρία να εξανεμίζονται.

Αντιθέτως, ο υπουργός Εσωτερικών -και έτερος επίδοξος δελφίνος- Νικολά Σαρκοζί ενδιαφέρεται περισσότερο να μην εκτροχιαστούν οι διαδηλώσεις και καταλήξουν σε νέα επεισόδια, όπως τις προηγούμενες φορές.

Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση στους αστυνομικούς να είναι «υπόδειγμα αυτοσυγκράτησης, ψυχραιμίας και να σεβαστούν αυστηρά τη δεοντολογία».

Διαδηλώσεις παντού…

Εκτός από τη μεγάλη διαδήλωση στο Παρίσι, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις: κυρίως στη Μασσαλία όπου διαδήλωσαν 15.000 άτομα (7.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας), στη Λιμόζ, το Πο, το Περπινιάν, ακόμη και τη Χάβρη.

Στο Μπορντό διαδήλωσαν 20.000 άτομα κατά την Ένωση Φοιτητών, 7.000 σύμφωνα με την αστυνομία. Στην πόλη Ρεν βγήκαν στους δρόμους από 5.000 έως 15.000 φοιτητές και στο Στρασβούργο από 3.000 έως 6.000.

«Οι νέοι θα επιτύχουν το στόχο τους στις σημερινές κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο της δυναμικής που αναπτύσσεται σε πάρα πολλά πανεπιστήμια και λύκεια. Γινόμαστε όλο και περισσότεροι» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φοιτητών της χώρας (UNEF), Μπρινό Ζιλιάρ, με το κλίμα να θυμίζει στους παλαιότερους Μάη του 68…

Μαζικές κινητοποιήσεις αναμένεται να «ακινητοποιήσουν» τη Γαλλία και το Σάββατο. Οι διαδηλώσεις θα είναι ευρύτερου χαρακτήρα, δεν θα συμμετέχουν μόνο φοιτητές, και θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024