Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικός σεισμός από το σκάνδαλο παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων

Πολιτικός σεισμός από το σκάνδαλο παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων

Πολλά ερωτήματα προκαλεί το σκάνδαλο των υποκλοπών εκατό περίπου κινητών τηλεφώνων κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς έως το Μάρτιο του 2005. Δίωξη κατ αγνώστων, καθώς χάθηκαν τα ίχνη των δραστών. Μείζον πολιτικό ζήτημα και θέμα εθνικής ασφαλείας...

28

Πολλά ερωτήματα προκαλεί το σκάνδαλο των υποκλοπών εκατό περίπου κινητών τηλεφώνων κρατικών αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός, την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ιούνιος – Αύγουστος 2004) ως το Μάρτιο του 2005.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι υπουργοί Επικρατείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ.κ. Θ.Ρουσόπουλος. Αν.Παπαληγούρας και Γ.Βουλγαράκης, επιβεβαίωσαν ότι παρακολουθούνταν περίπου 100 κινητά τηλέφωνα, που ανήκουν στον πρωθυπουργό, σε υπουργούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και σε πολίτες.

Μεταξύ των εκατό αυτών προσώπων περιλαμβάνονται ο πρωθυπουργός, μεγάλο μέρος της ηγεσίας των υπουργείου Εξωτερικών, Αμυνας, Δημόσιας Τάξης, κάποια τηλέφωνα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, της Νέας Δημοκρατίας, της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, του πρώην υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, του Πέτρου Μολυβιάτη, του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου, του Γιώργου Βουλγαράκη, του Αναστάσιου Παπαληγούρα, του Γιάννη Βαληνάκη, του Σταύρου Δήμα, καθώς και ένα τηλέφωνο της αμερικανικής πρεσβείας. Επίσης, μεταξύ των τηλεφώνων που ήταν υπό παρακολούθηση ήταν και τα τηλέφωνα της εταιρείας «ΑΚΕΤΕ» που ανήκει στην οικογένεια του πρωθυπουργού.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το Μάρτιο του 2005 από την εταιρεία Vodafone η οποία διαπίστωσε, κατά τη διάρκεια ελέγχου από την προμηθεύτρια εταιρεία Ericsson, λογισμικό παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας και άγνωστης προέλευσης στο υποσύστημα νομίμων συνακροάσεων. Μέσω του λογισμικού αυτού άγνωστος ή άγνωστοι παρακολουθούσαν τις εκατό περίπου γραμμές μέσω 14 καρτοκινητών τηλεφώνων-καταγραφέων που χρησιμοποιούνταν για τις παρακολουθήσεις. Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι το λογισμικό παρακολούθησης δεν είχε δοθεί από την εταιρεία Ericsson.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, επικοινώνησε 10 Μαρτίου 2005 με το διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου και ζήτησε συνάντηση προκειμένου να ενημέρωσει την κυβέρνηση «για εξαιρετικής σημασίας ζήτημα». Στη συνάντηση που έγινε στις 20:00 της ίδιας ημέρας εκτός από τους κκ. Κορωνιά και Αγγέλου παρών ήταν και ο κ. Βουλγράκης.

Ο κ. Παπαληγούρας ενημερώθηκε για το ζήτημα αυτό από τον πρωθυπουργό στις 11 Μαρτίου και συναντήθηκε με τον κ. Κορωνιά την ίδια μέρα παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού, ενώ ο κ. Κορωνιάς κατέθεσε, κατόπιν αιτήσεως του κ. Παπαληγούρα, και γραπτό υπόμνημα με όσα ανέφερε προφορικώς.

Αμέσως διατάχθηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά προτεραιότητα, την οποία ο κ. Λινός παρήγγειλε αυτοπροσώπως στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, κ. Παπαγγελόπουλο. Η προκαταρκτική εξέταση, η οποία λόγω του εξαιρετικά δύσκολου τεχνικώς χαρακτήρα της ολοκληρώθηκε μόλις χθες Τετάρτη, χωρίς όμως να φτάσει στα ίχνη των δραστών.

Διαπιστώθηκε ότι τα 14 αυτά τηλέφωνα, τα οποία ήταν όλα «καρτοκινητά», δέχονταν κλήσεις και προς τούτο κλήθηκαν οι διενεργούντες τις κλήσεις, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και επίπονη, οι οποίοι όμως αποδείχθηκαν όλοι νόμιμοι. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, η διαδικασία να «μην καταλήξει κάπου».

Τα τηλέφωνα μέσω των οποίων γινόταν η παρακολούθηση χρησιμοποιούσαν τις κυψέλες (κεραίες) στις περιοχή Λυκαβηττού, κλινικής Λευκού Σταυρού, Πλατείας Μαβίλη και Πύργου Αθηνών. Τα μισά από αυτά ενεργοποιήθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2004, δηλαδή το διάστημα που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, ο αρμόδιος εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης άσκησε δίωξη κατά αγνώστων και την Παρασκευή θα οριστεί ο ανακριτής ο οποίος θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση. Η δίωξη αφορά την παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλλέξεων κατά συρροήν και κατ εξακολούθηση με περαιτέρω παραγγελία για διερεύνηση πιθανής τέλεσης και άλλων αξιόποινων πράξεων, όπως κατασκοπία.

Μόλις σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για την υπόθεση.

Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Ρουσόπουλος, είναι η άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να γίνει πλήρης ενημέρωση επί της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.

Έντονη ήταν η αντίδραση της Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης. Ο πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Λαμπρινόπουλος τόνισε ότι το αρμόδιο θεσμικό όργανο δεν είχε κάποια ενημέρωση για τις υποκλοπές σε κινητά τηλέφωνα, πριν από την συνέντευξη Τύπου των υπουργών και επισήμανε ότι η Αρχή θα εξετάσει την υπόθεση.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωσε: «Όλες οι επικοινωνίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που άπτονται θεμάτων εθνικής ασφαλείας ή εθνικού απορρήτου γίνονται πάντοτε μέσω κυκλωμάτων και συσκευών (κινητών ή σταθερών) που διαθέτουν συστήματα κρυπτοκάλυψης».

Ο κατάλογος

Τα κινητά τηλέφωνα που υποκλέπτονταν ανήκαν στους:

Καραμανλής Κωνσταντίνος, Μολυβιάτης Πέτρος, Σπηλιωτόπουλος Σπήλιος, Βουλγαράκης Γιώργος, Παπαληγούρας Αναστάσιος, Βαλληνάκης Γιάννης, Δήμας Σταύρος, Μπακογιάννη Θεοδώρα, Μαραβέλης Δημήτριος, Ιατροπούλου Αικατερίνη, Μεϊντάνη Μαρίνα, Μαρής Γεώργιος, Κόκα Αικατερίνη, Βαλληνδάς Γεώργιος, Φεργάδης Θεόδωρος, Ψυχογιός Γεώργιος, Αγγελάκης Δημήτριος, Χορευτάκη Γλυκερία, Γιαννόπουλος Νικόλαος, Μακρής Κων/νος, Μουρατίδης Αργύριος, Μπαρμπαρούση Δήμητρα, Βιτούνη Δέσποινα, Ρουμπινίδου Μιλάνα, Βουτσίνος Αλέξανδρος, Κακοταρίτης Ιωάννης, Σηφακάκης Ιωάννης, Κουλίδου Αναστασία, Τσιλιμάντος Γρηγόριος, Νικολίνας Ιωάννης, Νότας Αναστάσιος, Σόντις Θεόδωρος, Παυλίδης Πέτρος, Παπαντωνίου Ιωάννης, Πνευματικάκης Εμμανουήλ, Μοκτάρ Ραμζί, Ισκιάρ Αττίλα, Μαλούμ Μοχαμάτ Ουντίν, Αντουλάχ Τζαμάλ, Χουσεΐν Μοχάμετ Σαντίκ, Μοχαμάτ Μείμ, Χουσείν Μοχάμεν, Ιμπραχήμ Αχμάντ Τάρεκ, Καντίρ Αρης, Ταίρ Χερμίζ και Σαντί Αγιούμπι.

Οι ΗΠΑ αρνούνται εμπλοκή

Αμερικανός αξιωματούχος απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών παρέπεμψε για απαντήσεις στην ελληνική κυβέρνηση και στις έρευνες που διεξάγονται από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να προβούν στο οποιοδήποτε σχόλιο για μια υπόθεση που δεν τις αφορά, επισήμανε.

Διευκρινίσεις Vodafone

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις υποκλοπές, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Vodafone-Panafon Γ.Κορωνιάς τόνισε ότι ενημέρωσε άμεσα την Πολιτεία.

«Αμέσως μόλις διαπιστώσαμε την ύπαρξη λογισμικού διενέργειας υποκλοπών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, προχωρήσαμε στην απομάκρυνσή του και όπως είχαμε υποχρέωση, ενημέρωσα αμέσως την Πολιτεία. Στη συνέχεια, θέσαμε εαυτόν στη διάθεση της Δικαιοσύνης, καθώς και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και την τεχνογνωσία για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

»Όλοι εμείς, οι άνθρωποι της Vodafone-Panafon, όπως μας υπαγορεύει το ήθος μας και η επαγγελματική συνέπεια, παραμένουμε πάντοτε αυστηρά προσηλωμένοι στις αρχές της νομιμότητας, αυστηρά ταγμένοι στην εξυπηρέτηση των πελατών μας και την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων και των εργαζομένων μας. Η σοβαρή αυτή υπόθεση διερευνάται από τη Δικαιοσύνη και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες δίδονται στις αρμόδιες Αρχές» σημείωσε.

Τη ρητή διαβεβαίωση ότι η διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων και του περιεχομένου της επικοινωνίας αποτελεί πρωταρχική μέριμνα και ηθική δέσμευση των εταιριών τους, διατυπώνουν οι άλλες δύο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, η Cosmote και η ΤΙΜ.

Οι δύο εταιρίες διαβεβαιώνουν ότι όταν ενημερώθηκαν για την υπόθεση από τις Αρχές, διενήργησαν ελέγχους των συστημάτων τους, από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε κανένα περιστατικό παραβίασης του απορρήτου της επικοινωνίας.

Ανακοίνωση Ericsson

Διευκρινίσεις για την εμπλοκή της στην υπόθεση των υποκλοπών παρείχε η Ericsson. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Αμέσως μόλις διαπιστώσαμε την ύπαρξη λογισμικού διενέργειας υποκλοπών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο δίκτυο του πελάτη μας, προχωρήσαμε στην άμεση ενημέρωση του πελάτη, ως οφείλαμε.

»Ακολούθως, συμβάλλαμε με κάθε δυνατό τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης από τις Αρχές, παρέχοντας τόσο στον πελάτη μας όσο και στη Δικαιοσύνη κάθε δυνατή υποστήριξη, όλα τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεσή μας καθώς και την ευρεία τεχνογνωσία μας. […] Όσο λοιπόν αυτή η σοβαρή υπόθεση διερευνάται από την Ελληνική Δικαιοσύνη, η Ericsson θα συνεχίσει να είναι αρωγός των αρμόδιων Αρχών για την πλήρη διαλεύκανσή της» σημειώνεται.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024