Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, δηλώνει ο Ρόμπιν Κουκ

Τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, δηλώνει ο Ρόμπιν Κουκ

«Αν μας είχαν διαμελίσει το άγαλμα του Νέλσονα, δεν θα ησυχάζαμε μέχρι να αποκατασταθεί η επανένωσή του. Επειδή, λοιπόν, ο Παρθενώνας δεν μπορεί να έρθει στο Λονδίνο, πρέπει τα Μάρμαρα να επιστρέψουν στην Αθήνα». Τάδε έφη Ρόμπιν Κουκ στην Evening Standard.

38

Εν όψει της δημοσιοποίησης την Τετάρτη της δημοσκόπησης, η οποία δείχνει ότι το 80% των Βρετανών συμφωνεί με την επιστροφή στην Ελλάδα των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο Βρετανός πρώην υπουργός των Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ σε ολοσέλιδο άρθρο του στην απογευματινή εφημερίδα του Λονδίνου Evening Standard καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να επιστρέψει τα ιστορικά αυτά μνημεία.

«Οι επιμελητές του Βρετανικού Μουσείου μπορούν να αντιδρούν προσωπικά στην επιστροφή των Μαρμάρων, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να αψηφούν τις επιθυμίες των πολιτών, τους οποίους αντιπροσωπεύουν ως επιμελητές του Μουσείου» γράφει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Συμπληρώνει επίσης ότι δεν είναι λογικό και σοφό από την πλευρά των επιμελητών των Μουσείων να υπονομεύουν με την άρνησή τους την προσπάθεια του Λονδίνου στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2012. «Φέτος» συνεχίζει στο άρθρο του ο κ. Κουκ «είναι η χρονιά που θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα και ταυτόχρονα θα αρχίσει η εκστρατεία των υποψηφίων πόλεων για την Ολυμπιάδα του 2012. Θα ήταν λοιπόν ένα θεαματικό ξεκίνημα για την υποψηφιότητα του Λονδίνου, εάν η υπουργός Πολιτισμού Τέσα Τζάουελ ανακοίνωνε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

»Αντίθετα θα ήταν καταστροφικό για το Λονδίνο εάν οι επίσημοι του Ολυμπιακού Κινήματος, που θα βρίσκονται στην Αθήνα τον Αύγουστο, θα ξεναγούνταν από τους Έλληνες οικοδοσπότες τους στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και θα βλέπουν άδεια την αίθουσα, η οποία προορίζεται για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Στη συνέχεια ο κ. Κουκ επισημαίνει ότι η επιστροφή των Μαρμάρων θα αποκαταστήσει την ενότητα του σπουδαίου πολιτιστικού μνημείου. «Εάν» γράφει χαρακτηριστικά «μας είχαν διαμελίσει το άγαλμα του Νέλσονα και μας είχαν αφήσει μόνο το στομάχι και τα πόδια του και το υπόλοιπο σώμα του ήταν κάπου αλλού, δεν νομίζω ότι κανείς θα ησύχαζε μέχρι να αποκατασταθεί η επανένωση του αγάλματος. Καθώς λοιπόν ο Παρθενώνας δεν μπορεί να μετακινηθεί στην πλατεία Ράσελ, όπου είναι το Βρετανικό Μουσείο, η λύση είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Αθήνα» κλείνει το άρθρο του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024