Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στις 7 Μαρτίου με νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη

Εκλογές στις 7 Μαρτίου με νέα ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη

Την πρόθεσή του να κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ώστε η χώρα να πάει σε εκλογές στις 7 Μαρτίου με τον ίδιο πρωθυπουργό και νέα ηγεσία στο κόμμα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Κώστας Σημίτης στο διάγγελμα που απηύθυνε από το Μέγαρο Μαξίμου.

28

Την πρόθεσή του να κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, ώστε η χώρα να πάει σε εκλογές στις 7 Μαρτίου με τον ίδιο πρωθυπουργό και νέα ηγεσία στο κυβερνών κόμμα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Κώστας Σημίτης στο πολιτικό διάγγελμα που απηύθυνε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κ.Σημίτης ανέφερε ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται οκτώ χρόνια παραμονής του στην πρωθυπουργία και περιέγραψε τα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του, χρησιμοποιώντας μάλιστα έντονα το προσωπικό στοιχείο.

Τα επιτεύγματα αυτά, όπως αναφέρθηκαν από τον πρωθυπουργό, ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης στην ΕΕ, η αντιμετώπιση του προβλήματος της τρομοκρατίας, το κλείσμο του ζητήματος της «βασιλικής περιουσίας», η δπλωματική υπεροχή στην περιοχή, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και το άνοιγμα του δρόμου για επίλυση του Κυπριακού. «Η Ελλάδα άλλαξε θεαματικά προς το καλύτερο» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που με κάθε βεβαιότητα θα είναι Γιώργος Παπανδρέου, θα ηγηθεί του κόμματος στις εκλογές της 7ης Μαρτίου, ενώ ο κ. Σημίτης θα παραμείνει πρωθυπουργός έως «την επομένη των εκλογών».

Ως βασικό λόγο της ανάγκης να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές ο πρωθυπουργός προέβαλε τον εθνικό στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει «νωπή» τη λαϊκή εντολή για να διαχειριστεί το εθνικό θέμα.

Εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στις ανακοινωθείσεις αποφάσεις, ο κ. Σημίτης είπε ότι ως πρωθυπουργός τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει υποχρέωση να προλάβει τον κίνδυνο να οδηγηθεί η χώρα σε στασιμότητα ή και οπισθοδρόμηση.

«Είμαι οκτώ χρόνια πρωθυπουργός. Έχω υποχρέωση να προλάβω τον κίνδυνο που απορρέει από παρόμοιες αντιλήψεις (περί αυτόματου πιλότου), τον κίνδυνο να σταματήσει ή να καθυστερήσει η πρόοδος της χώρας, διότι εγώ διαμόρφωσα το σχέδιο, εγώ κατηύθυνα την προσπάθεια και πιστεύω στο όραμα της ισχυρής Ελλάδας. Γιατί το έργο μας πρέπει να έχει συνέχεια και οφείλω να εξασφαλίσω αυτή τη συνέχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

«Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε προς την ίδια κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Σημίτης και μίλησε για την ανάγκη να «μην μείνει ανολοκλήρωτη αυτή η προσπάθεια» και να «συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση».

«Οφείλω να εξασφαλίσω τη συνέχεια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο μάλιστα για τον «κίνδυνο οπισθοδρόμησης» εάν οι πολίτες, στις προσεχείς εκλογές, θεωρήσουν ότι η πορεία αυτή μπορεί να συνεχιστεί με «όποια κυβέρνηση», ή με «αυτόματο πιλότο».

«Ο εγωισμός της μονιμότητας είναι βαθιά συντηρητική συμπεριφορά» σημείωσε ο Κ.Σημίτης ανοίγοντας το θέμα της διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος και συμπλήρωσε ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει στελέχη «με εμπειρία, γνώση και ικανότητα» που «ξέρουν τους νέους καιρούς» και «μπορούν να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή».

«Οι ηγεσίες πρέπει να αλλάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα» και «ο ηγέτης πρέπει να δημιουργεί νέα δεδομένα» τόνισε ο πρωθυπουργός ανακοινώνοντας στη συνέχεια ότι θα συνεδριάσει την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή για να προσδιορίσει τις διαδικασίες αλλαγής στην προεδρία του κόμματος. «Ο ηγέτης πρέπει να τολμά να δημιουργεί νέα δεδομένα και να είναι εκφραστής της ανανέωσης» συμπλήρωσε.

«Ένα κόμμα εκσυγχρονισμού πρέπει να επιδιώκει περισσότερο από κάθε άλλο την ανανέωση και κυρίως να εφαρμόζει στην πράξη την ανανέωση που επαγγέλλεται» είπε. «Να μην παρασύρεται από τους χίλιους λόγους που πάντα προβάλλουν όσοι θέλουν να μονοπωλούν τις θέσεις στο διηνεκές. Ο εγωισμός της μονιμότητας είναι βαθιά συντηρητική συμπεριφορά. Δυναμική και συνέχεια υπάρχει σε μια παράταξη, όταν νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν ευθύνες».

Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση ότι δεν έδειξε συναίνεση, ακόμα και σε μεγάλους στόχους όπως η ένταξη στην ΟΝΕ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. «Η ΝΔ πήρε ακραίες θέσεις, οι οποίες διαψεύστηκαν στην πράξη» κατέληξε.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024