Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένει στην αναφορά περί χριστιανικής Ευρώπης στο Σύνταγμα της ΕΕ ο Χριστόδουλος

Επιμένει στην αναφορά περί χριστιανικής Ευρώπης στο Σύνταγμα της ΕΕ ο Χριστόδουλος

Στη «χριστιανική παράδοση της Ευρώπης» και στη μη αναφορά της στο σχέδιο του Συντάγματος της ΕΕ αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά την απονομή του τιμητικού τίτλου του διδάκτορος του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, την Παρασκευή.

38

Στη «χριστιανική παράδοση της Ευρώπης» και στη μη αναφορά της στο σχέδιο του Συντάγματος της ΕΕ αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος κατά την απονομή του τιμητικού τίτλου του διδάκτορος του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας, την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστόδουλος απέδωσε τη μη αναφορά στην χριστιανική παράδοση της Ευρώπης σε «μια ιδεολογική αγκύλωση των αθέων, που υποστήριζαν το παράλογο επιχείρημα ότι η ιστορική αναφορά στο Χριστιανισμό θα σήμαινε την καθιέρωση θεοκρατικού συστήματος στην ΕΕ».

Και συνέχισε: «Μπορεί να είναι κοινές αξίες όλων των Ευρωπαίων αυτές του άθεου Διαφωτισμού; Μπορεί να υπάρξει στενότερη σχέση με αυτές από ό,τι με τις Χριστιανικές; Και δεν είναι προσβλητικό για εμάς όλους τους Χριστιανούς να θεωρούνται "οικουμενικές αξίες" αυτές της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και οι άλλες, υπονοώντας πως αυτές είναι έτσι επειδή προέρχονται από τον άθεο Διαφωτισμό; Δεν είναι προσβλητικό για εμάς όλους να θεωρείται ότι ο χριστιανός δεν σέβεται το συνάνθρωπό του, ότι δεν πιστεύει στην ελευθερία, στην αλληλεγγύη, στην ισότητα;».

Κατά την τελετή απονομής του τιμητικού τίτλου, παρουσία των καθηγητών και εκατοντάδων φοιτητών του πανεπιστημίου, ο μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββας επισήμανε ότι ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας γίνεται δεκτός με ανοιχτή καρδία και πνεύμα αδελφικής αγάπης, όχι μόνο ως ορθόδοξος εκκλησιαστικός ηγέτης, αλλά και ως οικουμενική προσωπικότητα μεγάλου βεληνεκούς.

Σημείωσε ότι είναι άνθρωπος με ανοιχτούς ορίζοντες και ασχολείται με όλα τα σύγχρονα προβλήματα τα οποία άπτονται του Χριστιανισμού και όλης της ανθρωπότητας. «Και είναι προκαθήμενος» πρόσθεσε ο κ. Σάββας «μίας δραστήριας και δυναμικής Εκκλησίας, έχοντας αναπτύξει μία τεράστια και πολύπλευρη θεολογική, επιστημονική, ποιμαντική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα».

«Για το λόγο αυτό» κατέληξε «αξίζει, άνευ ετέρου, της αποδόσεως του ανωτάτου ακαδημαϊκού τίτλου του επίτιμου διδάκτορος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024