Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετριοπαθή χαρακτήρισε τη δράση της 17Ν ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης

Μετριοπαθή χαρακτήρισε τη δράση της 17Ν ο Επαμεινώνδας Σκυφτούλης

Την άποψη ότι ο γιος της πιέστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να ομολογήσει υποστήριξε η μητέρα του Διονύση Γεωργιάδη. «Κουράγιο και αναστεναγμό της φτωχολογιάς» χαρακτήρισε τη 17Ν ο Επ.Σκυφτούλης που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού.

43

Την άποψη ότι ο γιος της πιέστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία να ομολογήσει τη συμμετοχή του στη 17 Νοέμβρη υποστήριξε η μητέρα του Διονύση Γεωργία, καταθέτοντας την Τρίτη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. «Κουράγιο και αναστεναγμό της φτωχολογιάς» χαρακτήρισε από την πλευρά του τη 17Ν ο κοινωνιολόγος Επαμεινώνδας Σκυφτούλης, που κατέθεσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού.

Σύμφωνα με την Δέσποινα Γεωργιάδη, οι κατηγορίες δεν ανταποκρίνονται στο παιδί της, το οποίο -όπως είπε- δούλευε συνέχεια, είχε στόχους και μεγάλη αγάπη στη μουσική.

Η κ. Γεωργιάδη ισχυρίστηκε ότι τον πίεσαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να προχωρήσει στην ομολογία του. Στην κατάθεσή της αναφέρθηκε στη φιλία του γιου της με το Νίκο και στη συνέχεια με το Βασίλη Ξηρό, με τον οποίο συγκατοικούσε όταν κατέβηκε στην Αθήνα.

Ο πατέρας του κατηγορουμένου, Παναγιώτης Γεωργιάδης, στην κατάθεσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο γιος του έλεγε πως δε γνωρίζει τίποτα, όταν τον ρώτησε αμέσως μετά την έκρηξη στον Πειραιά.

Παίρνοντας το λόγο, ο κατηγορούμενος χαρακτήρισε ως υπερασπιστικό ισχυρισμό του τότε συνηγόρου του όσα είχε υποστηρίξει στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας πως είχε δει προκήρυξη και όπλα στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως.

Ο κατηγορούμενος, απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, είπε ότι επρόκειτο για μία επιλογή του τότε δικηγόρου του, χωρίς να έχει συνεννοηθεί μαζί του και ισχυρίστηκε ότι αυτός μέσα στο σπίτι είχε δει ένα τραπέζι, ένα ράντζο και μερικές καρέκλες.

Νωρίτερα, κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του Διονύση Γεωργιάδη οι Αντώνης Ευαγγέλογλου και Νικόλαος Γκαλέρας, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί επαγγελματικά με τον κατηγορούμενο και τον χαρακτήρισαν «καλό και συνεργάσιμο παιδί».

Σκυφτούλης: Αναστεναγμός της φτωχολογιάς η 17Ν

«Κουράγιο και αναστεναγμό της φτωχολογιάς» χαρακτήρισε τη 17Ν ο κοινωνιολόγος Επαμεινώνδας Σκυφτούλης που κατέθεσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας υπεράσπισης του Σάββα Ξηρού.

Ο μάρτυρας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο ως τον τύπο «του αγωνιστή της μεταπολίτευσης που διαπνέεται από ουμανιστικές ιδέες και θυσιάζεται για τους άλλους. Αναφερόμενος δε γενικά στη 17Ν και στη δράση της ο κ. Σκυφτούλης εξέφρασε την άποψη ότι η οργάνωση ανταποκρίθηκε στο αίσθημα πολλών αριστερών της μεταπολίτευσης που ένοιωθαν ότι δεν θέλουν πιά να βρίσκονται στο περιθώριο.

Οπως είπε ο μάρτυρας η οργάνωση κράτησε πολύ μετριοπαθή στάση στην «ένοπλη κριτική» που ασκούσε: «Αν άνοιγε η 17Ν στον κόσμο θα είχατε γνωρίσει τη μεγαλύτερη λαίλαπα της ιστορίας» είπε ο μάρτυρας προς το δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυφτούλη οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους είναι αθώοι, ενώ η παρουσία της Αγγελικής Σωτηροπούλου στο εδώλιο αποδεικνύει την εκδικητικότητα του κράτους.

Με τις καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού και ενός του Δημήτρη Κουφοντίνα ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία την Τρίτη. Στο δικαστήριο κατέθεσε ο οδηγός ταξί Γεράσιμος Σέρβος, ο οποίος γνώριζε τον Χριστόδουλο και τον Σάββα Ξηρό. Ο μάρτυρας είπε ότι τα δύο αδέλφια έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και είναι αδιανόητο να βρίσκονται και οι δύο στην ίδια οργάνωση.

Είπε επίσης ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός ανήκει στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και είχε ανοιχτή και μαζική δραστηριότητα. Για τον Σάββα Ξηρό ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, αν και είναι συγκροτημένος πολιτικά, είχε ελάχιστη και διακριτική συμμετοχή. Ανέφερε δε ότι δεν εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε για την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού.

Ο ξυλουργός Νικόλαος Ιωάννου και ο ναυτεργάτης Κωνσταντίνος Ζαΐμης κατέθεσαν, χωρίς όπως είπαν να γνωρίζουν τα δύο αδέλφια. Σύμφωνα και με τους δύο οι τοποθετήσεις και η δράση της 17Ν έχουν κοινά σημεία με την ιδεολογία του κινήματος των αναρχικών.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο συνταξιούχος Νικήτας Μαραγκός, ο οποίος, όπως δήλωσε η συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ, ζήτησε αυτόβουλα να καταθέσει χωρίς να γνωρίζει τον κατηγορούμενο. Όπως είπε, ο μάρτυρας αισθάνθηκε την υποχρέωση να καταθέσει για τον κατηγορούμενο, γιατί και ο ίδιος όταν είχε καταδικαστεί σε θάνατο απο το στρατοδικείο είχε νοιώσει την έλλειψη ενός μάρτυρα υπεράσπισης.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τα μέλη της 17Ν δεν κινήθηκαν απο ιδιοτελείς σκοπούς. Ο συνταξιούχος συνέστησε στους δικαστές να μη δικάσουν μόνο με «την έννοια του αίματος» αλλά και με «την έννοια του μέλλοντος». «Αν με είχαν εκτελέσει πριν βγεί ο νόμος για τα αναθεωρητικά στρατοδικεία, αυτοί που θα με εκτελούσαν θα ήταν δολοφόνοι» είπε.

Διαμαρτυρία για τη μη δημοσίευση των πρακτικών

Με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου, Κώστας Παπαδάκης έθεσε στο δικαστήριο το θέμα της δημοσίευσης των πρακτικών της διαδικασίας.

Ο κ. Παπαδάκης ανέφερε ότι έχει ενημερώσει για τη διακοπή της δημοσίευσης τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, προκειμένου να συνεχιστεί η δημοσίευση των πρακτικών, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται η δημοσιότητα μιας τόσο σοβαρής δίκης.

Τελευταία ενημέρωση: 16:20

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024