Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν απαγορεύονται τα βιντεοπαιχνίδια στην Ελλάδα», διαμηνύει το υπ.Οικονομικών

«Δεν απαγορεύονται τα βιντεοπαιχνίδια στην Ελλάδα», διαμηνύει το υπ.Οικονομικών

Με διευκρινίσεις απαντά το υπουργείο Οικονομικών στις έντονες επικρίσεις για το νόμο περί απαγόρευσης παιγνίων, που έβαζε τα βιντεοπαιχνίδια στην ίδια μοίρα με τα «φρουτάκια». Πάντως, η διεξαγωγή παιγνίων σε Internet cafe συνεχίζει να απαγορεύεται.

39

Στις απαιτούμενες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου νέου νόμου περί απαγόρευσης παιγνίων προέβη σήμερα, Τρίτη, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Μετά την γενική κατακραυγή και τα δυσμενή σχόλια στον ελληνικό και ξένο Τύπο, το υπουργείο διευκρινίζει, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα δεν διώκονται όσοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο τονίζει ότι επιτρέπεται η κατασκευή, εισαγωγή, διάθεση και εμπορία των υλικών φορέων ή/και μηχανισμών, ή/και προγραμμάτων με τα οποία διεξάγονται παίγνια (δηλαδή, και η πώληση των βιντεοπαιχνιδιών και των παιχνιδομηχανών).

Επίσης, δεν απειλούνται με κυρώσεις όσοι επιδίδονται σε παίγνια, όταν δεν προκύπτει οικονομικό όφελος οποιασδήποτε μορφής υπέρ των ίδιων ή τρίτων.

Διευκρινίζεται ακόμα ότι, ο νόμος 3037/2002 δεν απαγορεύει την εγκατάσταση και διεξαγωγή παιγνίων στους χώρους εκείνους που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως χώροι κατοικίας ή διαβίωσης, εφόσον από τη διεξαγωγή δεν προκύπτει οικονομικό όφελος. Έτσι, αποσαφηνίζεται ότι η κυβέρνηση με την «Απαγόρευση Παιγνίων» δεν απαγορεύει στους χρήστες υπολογιστών να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια στο σπίτι τους, ασάφεια που στάθηκε αιτία για να συνυπογράψουν χιλιάδες χρήστες διαμαρτυρία κατά του νόμου στο δικτυακό τόπο netcafe.gr και να χαρακτηρίσουν παράλογο τον εν λόγω νόμο σε φόρα του διαδικτύου.

Τέλος, επιτρέπεται η εγκατάσταση και διεξαγωγή παιγνίων στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στους οποίους διεξάγεται δραστηριότητα εντελώς άσχετη προς αυτή της παροχής υπηρεσιών διεξαγωγής παιγνίων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δημόσιες υπηρεσίες, οι ιδιωτικοί επαγγελματικοί χώροι, τα καταστήματα πώλησης παιγνίων που διατίθενται νόμιμα στην αγορά, εφόσον δεν προκύπτει οικονομικό όφελος υπέρ των παικτών ή τρίτων.

Το Σωματείο Ιδιοκτητών Internet cafe έχει ήδη υποβάλλει μηνύσεις κατά της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, Απόδημου Ελληνισμού και Λαικής Επιμόρφωσης στην Αθήνα και εναντίον της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου στην Πάτρα για την παράνομη εγκατάσταση και διεξαγωγή παιγνίων, στην προσπάθειά του «να αποδείξει τον παραλογισμό του νόμου», όπως αναφέρει στο δικτυακό του τόπο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει με τη διευκρίνιση ότι δεν απαγορεύεται σε ιδιώτες και τουρίστες να χρησιμοποιούν ιδιόκτητα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή παιχνιδομηχανές, όπως το Playstation, το Xbox, το Gameboy κ.λπ. Ενδεικτικό της ανάγκης για τη διευκρίνιση αυτή είναι ότι, λίγες ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, το αμερικανικό CNet (και το βρετανικό ZDNet) δημοσίευαν άρθρο με τίτλο «Στην Ελλάδα, χρησιμοποίησε Game Boy και θα καταλήξεις στη φυλακή». Ανάλογου περιεχομένου άρθρα έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου, αφού δημοσιεύτηκαν σε δημοφιλείς δικτυακούς τόπους, όπως το BBC.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι σκοπός του νόμου 3037/2002 είναι ο αποτελεσματικός αποκλεισμός του παράνομου τζόγου και των παράνομων εσόδων που αυτός αποφέρει και συνακόλουθα, η επίλυση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργεί. Όχι όμως και ο χαρακτηρισμός ως παρανόμων αυτών καθεαυτών των υλικών φορέων ή/και των μηχανισμών ή/και των προγραμμάτων με τα οποία διεξάγονται παίγνια ή ο κολασμός όσων επιδίδονται σε τέτοια παίγνια και μάλιστα χωρίς να προκύπτει οικονομικό όφελος οποιασδήποτε μορφής υπέρ είτε των επιδιδομένων είτε τρίτων.

Πάντως, στις διευκρινίσεις του υπουργείο Οικονομικών δεν γίνεται λόγος για την απαγόρευση της εγκατάστασης και διεξαγωγής παιγνίων στα ελληνικά Internet cafe. Το Σωματείο Internet cafe αντιδρά αφού τα μέλη του ισχυρίζονται ότι με την εφαρμογή του νόμου, κρίνεται αβέβαιη η βιωσιμότητα των καταστημάτων τους, αφού μεγάλο μέρος των εσόδων τους προερχόταν από την εκμίσθωση υπολογιστών για τη διεξαγωγή βιντεοπαιχνιδιών. Ωστόσο, σε πρόσφατη δίκη δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη αθώωσε τρία άτομα που κατηγορούνταν για παράβαση του νόμου περί απαγόρευσης παιγνίων με το σκεπτικό ότι ο νόμος έρχεται σε σύγκρουση με άρθρα του Συντάγματος που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Για την απόφαση αυτή έχει ήδη ασκηθεί έφεση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών Internet cafe.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024