Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα γενικόλογα, το μυστικό που τα ζώδια λένε την... αλήθεια

Τα γενικόλογα, το μυστικό που τα ζώδια λένε την… αλήθεια

Οι γενικότητες των προβλέψεων και των εκτιμήσεων είναι το «μεταφυσικό» μυστικό της αστρολογίας, υποστηρίζουν δύο καθηγητές Φυσικής, εξηγώντας με άξονα τη στατιστική και το νόμο των πιθανοτήτων γιατί μας γοητεύουν -και μας ξεγελούν- τα ζώδια.

51

Η γενίκευση των παρεχόμενων προβλέψων είναι το «μεταφυσικό» μυστικό της αστρολογίας. Αυτό είναι το επιστημονικό συμπέρασμα της έρευνας που έκαναν δύο καθηγητές Φυσικής -ο ένας εκ των οποίων, μάλιστα, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ. Με εργαλείο τη στατιστική και το νόμο των πιθανοτήτων οι δύο επιστήμονες εξηγούν γιατί τα ζώδια γοητεύουν και ξεγελούν τόσο εύκολα τους ανθρώπους.

Οι εκτιμήσεις και οι συμβουλές που δίνουν τα πάσης φύσης ωροσκόπια είναι τόσο αμφίσημα διατυπωμένες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σωστές, ακόμη και αν συμβούν πράγματα τελείως αντίθετα με αυτές, αναφέρουν ο Ζορζ Σαμπάκ, βραβευθείς με Νόμπελ Φυσικής το 1992, και Ανρί Μπρος, επικεφαλής του ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστήμιου της Νίκαιας.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Πέμπτης, οι Σαμπάκ και Μπρος επιχειρούν, στο βιβλίο τους «Γίνετε μάγοι, γίνετε σοφοί», που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γαλλία σημειώνοντας αξιοσημείωτη εκδοτική επιτυχία, να απομυθοποιήσουν μυστήρια και παραψυχολογικά φαινόμενα, όπως, μεταξύ άλλων, η τηλεπάθεια, η ραβδοσκοπία, η «ανύψωση» και η ψυχοκίνηση, δείχνοντας με επιστημονικό τρόπο πώς ακόμη και κάποιος που δεν διαθέτει υπερφυσικές ικανότητες μπορεί να αναπαράγει τα κόλπα των φακίρηδων και των μάγων.

Αναφορικά με την αστρολογία οι δύο επιστήμονες εξηγούν πως πίσω από όλα κρύβονται οι γενικότητες των παρεχόμενων πληροφοριών, αναφέρουν δε χαρακτηριστικά πως οι φοιτητές που συμμετείχαν στις έρευνές τους ήταν, σε ποσοστό 69% επί του δείγματος, πεπεισμένοι πως οι αστρολογικοί οδηγοί περιγράφουν σωστά το χαρακτήρα τους.

Παρεμφερής ήταν η κριτική που είχε ασκήσει στα ωροσκόπια και τις πάσης φύσεως αστρολογικές εκτιμήσεις και προβλέψεις ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Τ.Αντόρνο, πριν από μερικές δεκαετίες. Στο βιβλίο του «Τα άστρα κάτω στην Γη» χρησιμοποιούσε την λεγόμενη «ανάλυση λόγου» για να καταδείξει τις λεκτικές και λογικές παγίδες που χρησιμοποιούν οι αστρολόγοι για να πείσουν ότι ξέρουν τι είναι αυτό για το οποίο μιλάνε, και ότι μιλούν έγκυρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024