Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΓΔΜ: Καβγάς με «ιπτάμενα» μπουκάλια και φωνές στη Βουλή [Βίντεο]

ΠΓΔΜ: Καβγάς με «ιπτάμενα» μπουκάλια και φωνές στη Βουλή [Βίντεο]

Με επεισοδιακό τρόπο ψηφίστηκε, για δεύτερη φορά, από την Βουλή της ΠΓΔΜ, το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ. Λίγο πριν την ψηφοφορία σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, και του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος εκτίναξε ένα ποτήρι νερό στο έδρανο του προέδρου της Βουλής και τού έκλεισε το μικρόφωνο, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της ασφάλειας της Βουλής, προκειμένου οι δύο άνδρες να μην έρθουν στα χέρια.

Από σοβαρά επεισόδια χαρακτηρίστηκε η ψήφιση του «ευαίσθητου» νομοσχεδίου που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, το οποίο μάλιστα ήρθε για δεύτερη φορά στη Βουλή. Ο Νίκολα Γκρούεφσκι πέταξε ένα ποτήρι νερό στο έδρανο του προέδρου της Βουλής και τού έκλεισε το μικρόφωνο, ενώ χρειάστηκε παρέμβαση της ασφάλειας της Βουλής προκειμένου οι δύο άνδρες να μην έρθουν στα χέρια.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 64 βουλευτές, οι οποίοι προέρχονται από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και από τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, ενώ οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, το οποίο είχε ταχθεί κατά του νομοσχεδίου, απείχαν από την ψηφοφορία.

Λίγο πριν την ψηφοφορία σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ του προέδρου της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, και του βουλευτή του VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος πέταξε ένα ποτήρι νερό στο έδρανο του προέδρου της Βουλής και τού έκλεισε το μικρόφωνο, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση της ασφάλειας της Βουλής, προκειμένου οι δύο άνδρες να μην έρθουν στα χέρια.

Αρχικά, το νομοσχέδιο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, όμως ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ (ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE), το ανέπεμψε στη Βουλή, κρίνοντας το «αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας».

Ακολούθως, το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι κατέθεσε τροπολογίες επί του νομοσχεδίου, μπλοκάροντας, με τον τρόπο αυτό, την όλη διαδικασία για την ψήφισή του για δεύτερη φορά από την Βουλή.

Ωστόσο, μετά από πολυήμερες αντεγκλήσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε σήμερα, με συνοπτικές διαδικασίες, τις τροπολογίες του VMRO-DPMNE, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος προκάλεσε και το επεισόδιο με τον Ταλάτ Τζαφέρι.

Μετά το επεισόδιο, ο πρόεδρος της Βουλής έθεσε το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία, από την οποία αποχώρησαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με την ψηφοφορία, για δεύτερη φορά, από την Βουλή, του νομοσχεδίου, ο Γκιόργκι Ιβάνοφ υποχρεούται να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ. Η ενέργεια του Γκιόργκι Ιβάνοφ να αναπέμψει στη Βουλή της ΠΓΔΜ το νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, όταν αυτό είχε ψηφιστεί τον περασμένο Ιανουάριο, είχε επικριθεί έντονα από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024