Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Συμβιβαστική και όχι ταπεινωτική για τη Σερβία λύση στο ζήτημα του Κοσόβου»

«Συμβιβαστική και όχι ταπεινωτική για τη Σερβία λύση στο ζήτημα του Κοσόβου»

Η λύση στο ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να είναι συμβιβαστική και όχι ταπεινωτική, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.

Η λύση στο ζήτημα του Κοσόβου θα πρέπει να είναι συμβιβαστική και όχι ταπεινωτική, δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.

«Η Σερβία μπορεί να αποδεχθεί μία συμβιβαστική λύση για το Κόσοβο ωστόσο, αν και είναι μικρή και ίσως ασήμαντη χώρα, δεν πρόκειται να ανεχθεί την ταπείνωση του λαού της», επισήμανε, στην κοινή συνέντευξη με τον Γουές Μίτσελ, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας επανέλαβε ότι στον συμβιβασμό θα πρέπει κάτι να χάσουν και οι δύο πλευρές και όχι μόνο η σερβική.

Επίσης κατηγόρησε την ηγεσία του Κοσόβου ότι υπονομεύει τον διάλογο αρνούμενη να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. «Οι Αλβανοί, από την συνθήκη των Βρυξελλών, είχαν μόνο την υποχρέωση να επιτρέψουν την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και δεν το έπραξαν. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα το πράξουν διότι έχουν την σιωπηλή ανοχή σημαντικού μέρους της διεθνούς κοινότητας» εκτίμησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι είχε ανοιχτή και ειλικρινή συνομιλία με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τόνισε την ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων των δύο χωρών στα επίπεδα που είχαν στο παρελθόν.

Ο Γουές Μίτσελ αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Σερβίας και ΗΠΑ σε ιστορικά δύσκολες στιγμές όπως κατά την διάρκεια των δύο παγκοσμίων πολέμων και συμπλήρωσε: «Θα θέλαμε να επιστρέψουμε στο παλιό μονοπάτι της εγγύτητας και της συνεργασίας. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το όραμα μιας ελεύθερης και ευημερούσας Σερβίας, σε ειρήνη με τους γείτονες και ενσωματωμένη στη Δύση, είναι ο στόχος όλων μας».

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια οι ΗΠΑ παρείχαν στην Σερβία, υπό την μορφή βοήθειας, ένα δισεκατομμύριο δολάρια, έγιναν σημαντικές επενδύσεις ενώ προωθείται και η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κοσόβου τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος και συμφώνησε με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι η Πρίστινα οφείλει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες. Σχετικά με το θέμα της σύστασης ενόπλων δυνάμεων από το Κόσοβο, ο Μίτσελ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την μετεξέλιξη των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου σε τακτικό στρατό, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό θα πρέπει να συμβεί σε βάθος χρόνου και αφού τροποποιηθεί το σύνταγμα του Κοσόβου.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αντιδρώντας στην τοποθέτηση του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ για το θέμα, τόνισε ότι η Σερβία αντιτίθεται στην σύσταση στρατού από το Κόσοβο διότι κάτι τέτοιο δεν θα συνεισφέρει στην δημιουργία κλίματος σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Γουές Μίτσελ συναντήθηκε επίσης με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπερνάμπιτς, τον ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς ενώ συνομίλησε και με ηγέτες της αντιπολίτευσης.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024