Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα κυβέρνηση για την Γερμανία, έπειτα από 171 ημέρες

Νέα κυβέρνηση για την Γερμανία, έπειτα από 171 ημέρες

Έπειτα από διαβουλεύσεις και αβεβαιότητα 171 ημερών, η Γερμανία απέκτησε από σήμερα Τετάρτη τη νέα της κυβέρνηση και η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία. «Επιτέλους, καιρός ήταν», σχολίασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, παραδίδοντας νωρίτερα μέσα στη μέρα τις επιστολές διορισμού των νέων υπουργών.

Έπειτα από διαβουλεύσεις και αβεβαιότητα 171 ημερών, η Γερμανία απέκτησε από σήμερα Τετάρτη τη νέα της κυβέρνηση και η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία.

«Επιτέλους, καιρός ήταν», σχολίασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, παραδίδοντας νωρίτερα μέσα στη μέρα τις επιστολές διορισμού των νέων υπουργών.

«Είναι θετικό ότι τελείωσε ο καιρός της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και ζήτησε από το νέο υπουργικό συμβούλιο να αφουγκράζεται τα καθημερινά προβλήματα που αφορούν μεταξύ άλλων την ίση μεταχείριση, την πολιτική για το προσφυγικό πρόβλημα και τη μετανάστευση και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η Καγκελάριος πάντως έχει εκφράσει τη βούλησή της να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο, το οποίο, λόγω της καθυστέρησης σχηματισμού κυβέρνησης έχει, όπως είπε, μείνει πίσω. Απόψε θα προεδρεύσει στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώ την επόμενη Τετάρτη θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου.

Προηγουμένως, την Παρασκευή, θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει «συνάντηση εργασίας» με τον Εμανουέλ Μακρόν. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθούν οι προτάσεις του γάλλου Προέδρου για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, στις οποίες ελπίζει ότι θα βρει αρωγό το Βερολίνο.

Αντιδράσεις…

«Ο μεγάλος συνασπισμός θα κυβερνήσει με πολύ κακή διάθεση», δήλωσε ο αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ και μάλλον επιβεβαιώνεται τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Κοινοβούλιο, καθώς η κυρία Μέρκελ εξελέγη με 364 ψήφους, μόλις εννέα πάνω από την απαιτούμενη πλειοψηφία και με την μικρότερη πλειοψηφία από τις προηγούμενες θητείες της, ενώ δεν ψηφίστηκε από το σύνολο (399) των βουλευτών των κυβερνητικών κομμάτων.

«Ύποπτοι» για τις διαρροές θεωρούνται κυρίως οι βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) οι οποίοι είχαν ταχθεί κατά της συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Εκτός όμως από τις απώλειες ψήφων, η πανηγυρική επανεκλογή της Μέρκελ συνοδεύτηκε και από απρόοπτα: την ώρα που η Καγκελάριος αποχωρούσε από το Κοινοβούλιο προκειμένου να μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Bellevue και να συναντήσει τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ένας άνδρας κινήθηκε επιθετικά προς το μέρος της, φωνάζοντας «Αλαχού ακμπάρ» («ο Θεός είναι μεγάλος» στα αραβικά), αλλά ακινητοποιήθηκε άμεσα από τους άνδρες της ασφάλειάς της.

Μέσα στο Κοινοβούλιο, ο βουλευτής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Πετρ Μπάιστρον ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφία από το ψηφοδέλτιό του, κατά την διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας για την εκλογή της Καγκελαρίου. Ο Πρόεδρος της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως δεν του χαρίστηκε: τον απέβαλε από την συνεδρίαση και του επέβαλε πρόστιμο 1000 ευρώ.

«Παραβίασε συνειδητά τον μυστικό χαρακτήρα της ψηφοφορίας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε για τον βουλευτή και έκανε λόγο για «σοβαρή παραβίαση της τάξης και της αξιοπρέπειας του Κοινοβουλίου».

Την τέταρτη εκλογή της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία χειροκρότησαν, μεταξύ άλλων ο σύζυγός της, Γιοάχιμ Ζάουερ με τον γιο του, αλλά και η 89χρονη μητέρα της Μέρκελ, Χέρλιντ Κάσνερ.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024