Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η διπλά ανατρεπτική υπόσταση του Στίβεν Χόκινγκ

Η διπλά ανατρεπτική υπόσταση του Στίβεν Χόκινγκ

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο διακεκριμένος βρετανός φυσικός, πέρασε στην αιωνιότητα. Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, στο ύπνο του στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ. Γνωστός, παγκοσμίως για τη μελέτη του πάνω στις «μαύρες τρύπες» του Σύμπαντος, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για διττό λόγο: για τις ανατρεπτικές επιστημονικές του απόψεις, αλλά και το γεγονός ότι είχε ανατρέψει την πρόγνωση των γιατρών ότι θα ζούσε μέχρι τα 23 του.

Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο διακεκριμένος βρετανός φυσικός, πέρασε στην αιωνιότητα. Απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών, στο ύπνο του στο σπίτι του στο Κέιμπριτζ. Γνωστός, παγκοσμίως για τη μελέτη του πάνω στις «μαύρες τρύπες» του Σύμπαντος, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα, βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για διττό λόγο: για τις ανατρεπτικές επιστημονικές του απόψεις, αλλά και το γεγονός ότι είχε ανατρέψει την πρόγνωση των γιατρών ότι θα ζούσε μέχρι τα 23 του.

Ο Στήβεν Χόκινγκ ήταν μόλις 21 ετών, όταν διαγνώστηκε με πλάγια αμυοτροφική (ή πλευρική) σκλήρυνση ή ευρύτερα γνωστή ως «νόσο του κινητικού νευρώνα» ή νόσος του Lou Gehrig. Και παρά τη δυσμενή πρόγνωση κατάφερε όχι μόνο να ζήσει μέχρι την ηλικία των 76 ετών, αλλά και διαπρέψει στον τομέα της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Θεωρητικής Κοσμολογίας.

Ο στόχος του ήταν απλός, όπως είχε πει: «Η πλήρης κατανόηση του σύμπαντος, γιατί είναι όπως είναι και γιατί τελικά υπάρχει».

Διαβάστε επίσης:

Το 1962 πήρε πτυχίο Φυσικής από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αρχίζει να σπουδάζει αστρονομία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αλλά με το ενδιαφέρον του για τη Φυσική και την επιστήμη γενικότερα να παραμένει ακλόνητο. Το 1966 εξέδωσε τη διδακτορική διατριβή του με τίτλο: «Ιδιότητες των διαστελλόμενων συμπάντων».

Σε ηλικία 32 ετών έγινε το νεότερο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της M. Βρετανίας και το 1979 αναγορεύθηκε καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (την πιο διάσημη πανεπιστημιακή έδρα της Μ. Βρετανίας – αν όχι όλου του κόσμου- που κάποτε κατείχαν ο Ισαάκ Νεύτων και ο Πολ Ντιράκ) όπου και παρέμεινε στη θέση αυτή για τουλάχιστον 30 χρόνια. Έπειτα, έγινε διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας του ιστορικού βρετανικού πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του δεν δίσταζε να προβλέψει το τέλος του κόσμου, καταγγέλλοντας ότι το μέλλον της ανθρωπότητας στη Γη μετρά ακόμη 1.000 χρόνια ζωής και θέτοντας ως μοναδική ελπίδα τη μετοίκιση σε άλλο πλανήτη.

Είχε μιλήσει ακόμη και για τους εξωγήινους στο ντοκιμαντέρ «Into The Universe», σημειώνοντας πως εάν κάποια μέρα μας επισκεφθούν οι εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα ήταν αντίστοιχο με αυτό που συνέβη στους Ινδιάνους όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκε στην Αμερική.

Λίγους μήνες πριν τον θάνατό του είχε προκαλέσει και πάλι εντύπωση με τη δήλωση του κατά του Ντόναλντ Τραμπ «Είμαστε κοντά στο σημείο καμπής, όπου η κλιματική αλλαγή θα γίνει μη αναστρέψιμη. Η πρωτοβουλία του Τραμπ μπορεί να σπρώξει τη Γη πέρα από το χείλος, μετατρέποντας την σε Αφροδίτη, με μια θερμοκρασία 250 βαθμών και με βροχή θεϊκού οξέος».

Ο βρετανός φυσικός είχε εκφέρει γνώμη και για την ευθανασία, την οποία θεωρούσε μεγάλο σφάλμα, διότι πίστευε πως όσο κακή κι αν φαίνεται η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείς να κάνεις και να το πετύχεις. Αγαπούσε τη ζωή και αυτό φαινόταν. Αν και ζούσε με την προοπτική ενός πρόωρου θανάτου, ποτέ δε φοβήθηκε το θάνατο γιατί υπήρξαν τόσα πράγματα που ήθελε να κάνει και το σίγουρο είναι πως τα κατάφερε.

Τζέιν Γουάιλντ: Η γυναίκα δίπλα στον Στίβεν Χόκινγκ

Η γνωριμία με την φίλη της αδελφής του, Τζέιν Γουάιλντ, υπήρξε καταλυτική στη ζωή και την επιστημονική του πορεία. Γνωρίστηνα λίγο πριν τη διάγνωση του με πλάγια αμυοτροφική (ή πλευρική) σκλήρυνση, σε μια περίοδο που η ψυχολογική κατάσταση του Χόκινγκ δεν ήταν καλή, αφού υπέφερε από κατάθλιψη.

Μάλιστα, σε συνέντευξη του στους New York Times το Δεκέμβριο του 2004 είχε πει: «Οι ελπίδες μου μειώθηκαν στο μηδέν στα 21 μου χρόνια. Έκτοτε όλα είναι μπόνους».

Η σχέση του, όμως, με την Τζέιν του έδωσε έναν λόγο για να ζήσει, είχε ομολογήσει ο ίδιος, κι έτσι τον Οκτώβριο του 1964 αρραβωνιάστηκαν. Ένα χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν κι ο Χόκινγκ φαινόταν ότι διένυε μια άκρως δημιουργική περίοδο τόσο στην προσωπική του ζωή, όσο και στην επαγγελματική.

Από το γάμο του με την Τζέιν Γουάιλντ απέκτησε τρία παιδιά μαζί.

Ωστόσο, ο γάμος τερματίστηκε το 1991, καθώς η κατάστασή της υγείας του έκανε τρομερά δύσκολες τις συνθήκες του γάμου. Όπως είχε πει η ίδια, η παρουσία νοσοκόμων στο σπίτι τους της προκαλούσε έντονη ενόχληση και μετέπειτα έγραψε ότι είχαν καταντήσει «αφέντης» και «σκλάβα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι λογομαχούσε συχνά όχι μόνο λόγω της παρουσίας του νοσηλευτικού προσωπικού στο σπίτι τους, αλλά και λόγω των διαφορετικών απόψεών τους σε πολλά θέματα. Μεταξύ αυτών και το γεγονός ότι ο Χόκινγκ δήλωνε άθεος λέγοντας «δεν ήταν αναγκαίο να επικαλούμαστε το Θεό για να ανάψουμε την σπίθα και να βάλουμε σε δρόμο το Σύμπαν». Αντίθετα, η Τζέιν Γουάιλντ ήταν βαθιά θρησκευόμενη και οι συγκρούσεις για θρησκευτικά ζητήματα ήταν συχνό φαινόμενο.

Το 1995, ο Χόκινγκ παντρεύτηκε μία από τις νοσοκόμες του, την Ελέιν Μέισον, ένας γάμος που διήρκεσε 11 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου αυτού γάμου, η αστυνομία κλήθηκε να διερευνήσει κατηγορίες για επιθέσεις που δέχθηκε ο Χόκινγκ από τη σύζυγό του. Όμως, ο ίδιος αρνήθηκε κάτι τέτοιο και η αστυνομία αναγκάστηκε να σταματήσει τις έρευνες.

Πτήση σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας

Το 2007 ο Στίβεν Χόκινγκ πραγματοποίησε πτήση σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος Boeing 727200, ελπίζοντας να πραγματοποιήσει ταξίδι στο διάστημα με την εταιρεία Virgin Galactic, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

«Η Θεωρία των Πάντων»

Το 2014, η ζωή του Στίβεν Χόκινγκ μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με τίτλο «Η Θεωρία του Πάντων», κερδίζοντας πένρε υποψηφιότητες στα Βραβεία Όσκαρ, με τον πρωταγωνιστή Έντι Ρέντμεϊν να κερδίζει τελικά το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου.

Ο 36χρονος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Χόκινγκ πραγματοποίησε έρευνα για το ρόλο του τουλάχιστον έξι μήνες, σημειώνοντας πως ακόμη και τότε, ενώ ήταν αδύνατον να κινηθεί, μπορούσε ακόμη να δει αυτόν τον αναβρασμό στα μάτια του.

Το σενάριο της ταινίας στηρίχθηκε στην αυτοβιογραφία της Τζέιν Χόκινγκ, «Ταξιδεύοντας στο Άπειρο: Η ζωή μου με το Στίβεν» και ολοκληρώθηκε κατόπιν πολλών συναντήσεων του σεναριογράφου Άντονι Μακάρτεν με την πρώην κυρία Χόκινγκ.

Μαρία Κοσμίδου

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024