Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ιβάν ο τρομερός, ο Καμμένος και η μπάλα που έχασε η κυβέρνηση

Ο Ιβάν ο τρομερός, ο Καμμένος και η μπάλα που έχασε η κυβέρνηση

Ο Ιβάν Δ΄ Βασίλιεβιτς (Иван IV Васильевич, Ιβάν Δ΄ Βασίλιεβιτς, γνωστότερος ως Ιβάν ο Τρομερός (Иван Грозный, ήταν ο πρώτος τσάρος του Βασιλείου της Ρωσίας. Μάλιστα, μέσω της γιαγιάς του Σοφίας Παλαιολογίνας ήταν δισέγγονος του Θωμά Παλαιολόγου, Δεσπότη του Μυστρά και αδερφού του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Ο Ιβάν Δ΄ Βασίλιεβιτς (Иван IV Васильевич, Ιβάν Δ΄ Βασίλιεβιτς,
γνωστότερος ως Ιβάν ο Τρομερός (Иван Грозный, ήταν ο πρώτος τσάρος του
Βασιλείου της Ρωσίας. Μάλιστα, μέσω της γιαγιάς του Σοφίας Παλαιολογίνας
ήταν δισέγγονος του Θωμά Παλαιολόγου, Δεσπότη του Μυστρά και αδερφού
του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Υπό την ηγεσία του η εξουσία της Μόσχας σταθεροποιήθηκε επί των ρωσικών εδαφών και επεκτάθηκε προς τα ανατολικά.

Ισως ο Ιβάν ο Τρομερός της Ελλάδας να ζήλεψε τη δόξα του Ρώσου ηγέτη και να θέλησε να γίνει και ο ίδιος… τσάρος στη χώρα μας. Και μόνο με τη βοήθεια της κυβέρνησης θα μπορούσε να το πετύχει αυτό.

Όταν εμφανίστηκε το 2012 και άρχισε να μιλά για επενδύσεις, στην κυβέρνηση ήταν η Νέα Δημοκρατία. Στην αρχή οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν καλές, όμως, όπως και ο ίδιος ο Σαββίδης ομολόγησε σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του τελικά δεν τον βοήθησαν όσο ο ίδιος ήθελε.

Στη Νέα Δημοκρατία είχαν και έχουν άλλωστε τα εσωκομματικά τους και για κάποιους ο Ιβάν Σαββίδης είχε πάρει τον χαρακτηρισμό του «Μακεδονάρχη», που θα μπορούσε με τις διασυνδέσεις και τα χρήματα που είχε, να φτιάξει πατριωτικό κόμμα, δεξιά της Δεξιάς.

Οι ημέρες της αφθονίας

Όμως, οι μέρες της αφθονίας του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ, άρχισαν να μετράνε όταν στην εξουσία ανήλθε ο… αντισυστημικός ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε σηκώσει ψηλά τη σημαία της μάχης κατά της διαπλοκής.

Πολλά έγιναν τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση να κατηγορείται για εξώφθαλμες παρεμβάσεις υπέρ του επιχειρηματία και προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. Από την πώληση του 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης (όπου όλοι γνώριζαν τον πλειοδότη πριν καν γίνει ο διαγωνισμός), μέχρι το «πάγωμα» του προστίμου, κοντά στα 40 εκατ. ευρώ για τη ΣΕΚΑΠ, όπου όφειλε να πληρώσει ο νέος ιδιοκτήτης.

Κι από τις τηλεοπτικές άδειες, όπου ο Σαββίδης κατά δήλωσή του εμφανίστηκε ως «λαγός» της κυβέρνησης για να ανέβει το τίμημα, σ’ εκείνη την αλήστου μνήμης διαγωνιστική διαδικασία, μέχρι την εξωφρενική εύνοια στον ΠΑΟΚ που έφτασε τα ξημερώματα της Κυριακής να ληφθεί μια απόφαση που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών.

Η σύνδεση Τσίπρα – Σαββίδη, η γέφυρα μεταξύ τους, είχε το όνομα του Πάνου Καμμένου. Με εξαιρετικές σχέσεις με το Ρωσοπόντιο επιχειρηματία (πήγε και στο γάμο του γιου του) ο υπουργός Αμυνας ήθελε πάντα να κυκλοφορεί η φήμη ότι έχει στενή σύνδεση και με τον ρωσικό παράγοντα. Είναι άλλωστε γνωστές οι συχνές αναφορές του κ. Καμμένου στο «ξανθό γένος». Το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν η χώρα ήταν ένα βήμα από την έξοδο από το ευρώ, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο υπουργός Αμυνας είχε πει ότι αν υπάρξει ρήξη «υπάρχει και η Ρωσία».

Τα ρούβλια

Ερωτηθείς τον Φεβρουάριο του 2015 για το εάν η κυβέρνηση έχει plan B σε περίπτωση αδιεξόδου με τους εταίρους, ο κ. Καμμένος είπε: «Έχουμε άλλο πλάνο για να βρούμε λεφτά. Το plan Β είναι να υπάρξει χρηματοδότηση από άλλη πλευρά, που μπορεί να είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα ή άλλες χώρες».

Και μην ξεχνάμε επίσης τις στενές σχέσεις του κ. Καμμένου με τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, πρώην σύμβουλο του Ντ. Τραμπ, ο οποίος κατηγορήθηκε για την υπόθεση της εμπλοκής των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές.

Αυτό το σχέδιο βόλευε τους πάντες, τον υπουργό Αμυνας που συνδεόταν, έστω και θεωρητικά, με τον ρωσικό παράγοντα, και βεβαίως με τον Ιβάν Σαββίδη. Κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον επιχειρηματία σε μια λογική που έλεγε ότι το Μαξίμου χρειάζεται τη στήριξη ισχυρών ανδρών και τη δημιουργία της… δικής της διαπλοκής.

Και κάπως έτσι φτάσαμε σε περιστατικά όπως όταν ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ έλεγε: «Είναι η πρώτη φορά που το Μετρό δεν είναι ανέκδοτο. Το μόνο που έμεινε είναι να πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα!».

Ή όταν ο Ιβάν Σαββίδης, σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Πρώτο Θέμα, αφού χαρακτήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανίκανο να γίνει πρωθυπουργός, έλεγε για τον Τσίπρα:

«Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι η προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος. Της επόμενης ημέρας. Αυτός έχει τη μικρότερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα. Μικρότερη ευθύνη έχει αυτός. Εγώ θα έλεγα δεν έχει μάλιστα καμία ευθύνη. Ενώ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αναγνωρίσουν την πλήρη ευθύνη τους. Όταν την Παρασκευή είδα την ομιλία του, αισθάνθηκα αυτό ακριβώς που είχα αισθανθεί το 2000 όταν άκουσα τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Εγώ θέλω έναν τέτοιο πρόεδρο. Όταν άκουγα τον κ. Τσίπρα ήμουν έτοιμος να χειροκροτήσω».

Ισχυροποίηση

Από τότε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, ο Σαββίδης ισχυροποίησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα, ετοιμαζόταν να πανηγυρίσει τον τίτλο του πρωταθλητή, έφτιαξε έναν μιντιακό όμιλο με τις εφημερίδες του «πτωχευμένου» Πήγασου, πήρε ένα κανάλι, το Ε, που ήθελε να το κάνει μεγάλο, έκανε πιο στενές τις σχέσεις του με υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και με απογοητευμένα στελέχη της ΝΔ που έβλεπαν στο πρόσωπό του, τον «Μακεδονάρχη».

Μέχρι που ένα όπλο στη θήκη και μια εισβολή στο γήπεδο, έρχεται να τα ανατρέψει όλα. Η κυβέρνηση έχει χάσει τη μπάλα αλλά κρατά όσο μπορεί αποστάσεις, οι φήμες λένε ότι ο Ιβάν Σαββίδης πιέζει το Μαξίμου να πέσουν οι τόνοι και να ξεχαστεί το περιστατικό, αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε λένε να το αφήσουν να περάσει έτσι. Κι ενδεχομένως, όπως λένε καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στον πολιτικό στίβο, η υπόθεση Σαββίδη θα έχει πολύ σοβαρές πολιτικές αναταράξεις το επόμενο διάστημα.

in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024