Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τραμπ - Τίλερσον: Οι λόγοι αποπομπής, η άγνοια και ο νέος ΥΠΕΞ

Τραμπ – Τίλερσον: Οι λόγοι αποπομπής, η άγνοια και ο νέος ΥΠΕΞ

Τις διαφωνίες -κυρίως- στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έδωσε ως δικαιολογία ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για την καρατόμηση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, μέσω Twitter. Ότι δεν μίλησε μαζί του πριν ανακοινώσει την απόφαση ισχυρίζεται ο Τίλερσον, σημειώνοντας ότι δεν γνωρίζει και τους λόγους της αποπομπής τους. Ποιος είναι ο νέος αμερικανός ΥΠΕΞ.

Τις διαφωνίες -κυρίως- στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έδωσε ως δικαιολογία ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για την καρατόμηση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, μέσω Twitter.

«Συνεννοούμασταν καλά, όμως είχαμε διαφωνίες», είπε ο Τραμπ αναχωρώντας για την Καλιφόρνια από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

«Όταν κοιτάζετε τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα: εγώ πίστευα πως ήταν φρικτή, αυτός πίστευε πως ήταν εντάξει», εξήγησε.

Επίσης, εξήγησε πως θέλει να ανανεώσει τη διπλωματική ομάδα του πριν από τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Τίλερσον δεν γνωρίζει τους λόγους

Νωρίτερα, ο -πρώην- πλέον αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είχε γνωστοποιήσει πως ο Τραμπ δεν μίλησε μαζί του πριν την αποπομπή του και ότι αγνοούσε τους λόγους για τους οποίους απομακρύνθηκε και αντικαταστάθηκε από τον διοικητή της CIA Μάικ Πομπέο.

«Ο υπουργός Εξωτερικών δεν μίλησε σήμερα το πρωί με τον πρόεδρο και αγνοεί τους λόγους, όμως είναι ευγνώμων επειδή μπόρεσε να υπηρετήσει και εξακολουθεί να πιστεύει πως το να υπηρετείς το δημόσιο είναι ένα ευγενές καθήκον και δεν πρέπει να μετανιώνει κανείς γι’ αυτό», δήλωσε ο Στιβ Γκολντστάιν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το χρονικό μιας… αποπομπής

Νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) της Τρίτης, ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter την αποπομπή του μέχρι τότε υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Επίσης, έχρισε ως αντικαταστάτη του τον τον διευθυντή της CIA. «Θα κάνει φανταστική δουλειά!» σημείωσε, ευχαριστώντας παράλληλα τον Τίλερσον για τις υπηρεσίες του.

Ενημέρωσε, επίσης, πως για πρώτη φορά επιλέγεται γυναίκα επικεφαλής της CIA, η Τζίνα Χάσπελ.

Την είδηση αυτή είχε γνωστοποιήσει ήδη η Washington Post επικαλούμενη πηγές του Λευκού Οίκου.

Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ

Ένθερμος υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ είναι ο 54χρονος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, για τον οποίο ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα αντικαταστήσει τον Ρεξ Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει η Washington Post.

«Είναι ταυτόχρονα και εξέχων οπαδός του συντηρητικού Tea Party, το οποίο ώθησε τους Ρεπουμπλικάνους πριν από μερικά χρόνια προς τα δεξιά» συμπληρώνει. Στην εκλογική εκστρατεία του 2016, ο Πομπέο πρωτοστάτησε στις επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, στην εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται «γεράκι». Αρκετές φορές έχει αγωνιστεί για την ανάκληση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν. Την αλλαγή καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα τη θεωρεί, επίσης, ευπρόσδεκτη εξέλιξη.

Ο Πομπέο είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Εκπροσώπησε την Πολιτεία του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2011 πριν μετακομίσει στη CIA το 2017. Από όλα τα στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Ρεπουμπλικανός περιγράφεται ως ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη πίστη στον Τραμπ.

Ο Πομπέο χαρακτηρίζεται πολύ εργατικός, αλλά και επιθετικός απέναντι στους εργαζομένους, γράφει η Washington Post.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024