Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνηση - έκπληξη στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζει η Τουρκία

Κίνηση – έκπληξη στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζει η Τουρκία

Νέα κίνηση, με την οποία θα απαντά στο κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα φαίνεται να ετοιμάζει η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Νέα κίνηση, με την οποία θα απαντά στο κυπριακό ενεργειακό πρόγραμμα φαίνεται να ετοιμάζει η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Οπως τονίζεται, προκειμένου να αποφύγει μια νέα ένταση στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Άγκυρα ενδεχομένως να επιχειρήσει να απαντήσει στη Λευκωσία μέσω μιας άλλης κίνησης εξίσου σημαντικής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το πιο πιθανό σενάριο είναι η τουρκική πλευρά να μην ακολουθήσει την ίδια τακτική όπως έπραξε με την περίπτωση της ΕΝΙ, δηλαδή να παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της ExxonMobil να κινηθεί προς το σημείο όπου θα διενεργήσει ερευνητική γεώτρηση.

Αυτό που ανησυχεί τη Λευκωσία είναι να προχωρήσει η Άγκυρα σε κινήσεις αντιπερισπασμού, όπως για παράδειγμα να στείλει ένα δικό της γεωτρύπανο, το οποίο έχει ήδη αποκτήσει, για την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης σε κάποιο σημείο της Κύπρου.

Ένας, λοιπόν, από τους προβληματισμούς που υπάρχει είναι το τι θα γίνει σε περίπτωση που η αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου πραγματοποιηθεί ευθύς μετά τη σύνοδο της Βάρνας και έχοντας προηγουμένως η Άγκυρα εξασφαλίσει μια σειρά οφέλη.

Γι’ αυτό και η κυπριακή κυβέρνηση θέλει να υπάρξει μια «καλή ουρά» στα συμπεράσματα σε περίπτωση που υλοποιηθεί η τουρκική απειλή με αποστολή γεωτρύπανου. Σε ανώτατο επίπεδο η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξετάσει τόσο πολιτικές όσο και νομικές αντιδράσεις, οι οποίες θα προωθούνται αναλόγως των εξελίξεων.

Ενα από τα σενάρια που έχουν μελετήσει Κύπρος και Ελλάδα είναι η άσκηση του δικαιώματος βέτο κατά το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί πριν από τη σύνοδο της Βάρνας.

Το εν λόγω σενάριο, ωστόσο, θεωρείται απομακρυσμένο καθώς εκτιμάται πως η Τουρκία, όπως φάνηκε και με τις τελευταίες απειλητικές τοποθετήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ελάχιστα φαίνεται να επηρεάζεται από μηνύματα ή προειδοποιήσεις.

Οι θέσεις της κυβέρνησης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε πως «η Τουρκία ζητά συνεχώς κονδύλια από την ΕΕ, η Τουρκία οφείλει επίσης κονδύλια που έπρεπε να πληρωθούν σε Ε/κ -και πρόσφατα είχαμε αυτή τη συζήτηση- θα πρέπει να πιεστεί και να σταθεί ενώπιον των συνεπειών της».

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας Μαρτίου, ο Πρόδρομος Προδρόμου δεν θέλησε να προβεί σε ανακοινώσεις που ενδεχομένως να διαφοροποιηθούν μέχρι τότε. Άφησε να διαφανεί ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα παρακολουθούνται οι κινήσεις της Τουρκίας και αναλόγως θα κινηθούν από κοινού Ελλάδα και Κύπρος.

Πηγή: Phillnews

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024