Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
20ό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Γάβγισμα βραβείων

20ό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Γάβγισμα βραβείων

Το ντοκιμαντέρ «Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών» σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ, ο θριαμβευτής του φεστιβάλ.

Στην τελετή απονομής των βραβείων του 20ού φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Ολύμπιον της Πλατείας Αριστοτέλους, το βραβείο «Χρυσός Αλέξανδρος» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Το μακρινό γάβγισμα των σκυλιών» σε σκηνοθεσία Σίμον Λέρεν Βίλμοντ, μια συμπαραγωγή Δανίας, Φινλανδίας, Σουηδίας. Η ίδια ταινία κέρδισε το βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου) αλλά και το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων.

Σύμφωνα με το Βήμα το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000€ κέρδισαν εξ ημισείας τα ντοκιμαντέρ «Μπαρονέζα» σε σκηνοθεσία Ζουλιάνα Αντούνες (Βραζιλία) και «Μετεωρίτες» σε σκηνοθεσία Γκιουρτζάν Κελτέκ (Ολλανδία, Τουρκία)

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του 20ού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αποτελoύνταν από τους Άνικα Γκούσταφσον, κριτικό κινηματογράφου / δημοσιογράφο (Σουηδία), Κάρολαϊν Λιμπρέσκο, προγραμματίστρια Φεστιβάλ (ΗΠΑ)

Γιαν Ρόφεκαμπ, αντιπρόσωπο πωλήσεων / παραγωγό (Ολλανδία), Ντέιβιντ Μπόρενσταϊν, σκηνοθέτη (ΗΠΑ) και Λευτέρη Χαρίτο, σκηνοθέτη (Ελλάδα)

Στο διαγωνιστικό τμήμα VR (VirtualReality) που εγκαινιάσθηκε εφέτος στο Φεστιβάλ με ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας, το βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας στα ντοκιμαντέρ «Μετέωροι»(Ηνωμένο Βασίλειο) σε σκηνοθεσία Σεχάνι Φερνάντο και «Η τελευταία καρέκλα 1&2» σε σκηνοθεσία Άνκε Τένισεν, Τζέσι φαν Φρέντεν (Ολλανδία)
Η γνώμη του κοινού

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ελληνικές ταινίες άνω των 50 λεπών απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Επιστροφή στην κορυφή» σε σκηνοθεσία Στρατή Χατζηελενούδα (Ελλάδα). Η ίδια ταινία κέρδισε επίσης το βραβείο της ΕΡΤ (συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ). Στις ξένες παραγωγές της ίδιας διάρκειας καλύτερο κρίθηκε το ντοκιμαντέρ«Πατέρες και γιοι» σε σκηνοθεσία Ταλάλ Ντερκί (Γερμανία, Συρία, Λίβανος)

Το Βραβείο Κοινού Fischer που αφορά σε ταινίες κάτω των 50 λεπτών απονεμήθηκε ως εξής: Για ελληνική παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Ζωγραφίζοντας…» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταμάτη και Ιωάννας Νεοφύτου και για ξένη παραγωγή στο ντοκιμαντέρ «Ο τελευταίος κυνηγός του μελιού» σε σκηνοθεσία Μπεν Νάιτ (Νεπάλ).

Τα υπόλοιπα βραβεία

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜ/ΦΟΥ

Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε ντοκιμαντέρ πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη του Ελληνικού Προγράμματος διάρκειας άνω των 50 λεπτών, που πραγματοποιεί την ελληνική του πρεμιέρα στο Φεστιβάλ κέρδισε το ντοκιμαντέρ «Η φωνή του Αντώνη» σε σκηνοθεσία Χρήστου Καπάτου.

Το βραβείο αξίας 3.000 ευρώ σε project που συμμετέχει στο πρόγραμμα DocsinProgress κέρδισε το project«TinySouls», σε σκηνοθεσία DinaNaser – Ιορδανία, Λίβανος, Κατάρ, Ολλανδία, Γαλλία .

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

«Αρκεί να μην είναι πόρνη»σε σκηνοθεσία Οβιντί (Γαλλία)

Ειδική μνεία στο «Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» σε σκηνοθεσία Ρίνα Καστελνουόβο και Ταμίρ Ελτερμάν (Ισραήλ, Γερμανία)

ΒΡΑΒΕΙΟ WWF

«Ευχαριστούμε για τη βροχή» σε σκηνοθεσία Γιούλια Νταρ (Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Κένυα)

ΒΡΑΒΕΙΟ FIPRESCI

Το βραβείο FIPRESCI σε ελληνικό ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Διεθνές Πρόγραμμα του φεστιβάλ απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Πατρίδα από μάρμαρο» σε σκηνοθεσία Μένιου Καραγιάννη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

«Κωστής Παπαγιώργης, ο πιο γλυκός μισάνθρωπος», σε σκηνοθεσία Ελένης Αλεξανδράκη (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Καλύτερη Ταινία: «ObscuroBarroco» σε σκηνοθεσία Ευαγγελίας Κρανιώτη (Γαλλία, Ελλάδα)
Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Ένα δέντρο θυμάται» σε σκηνοθεσία Κώστα Φόλλα (Ελλάδα)

ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το πρώτο βραβείο για υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, που χορηγείται από την ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, απονεμήθηκε στην ταινία «SeedsofColumbus»σε σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου – Ελλάδα (Παραγωγή: Stefi/LynxProductions, Σπύρος Μαυρογένης, Συμπαραγωγή: Ρέα Αποστολίδη – AnemonProductions).

Το δεύτερο βραβείο MuSou σε υπηρεσίες ήχου και μουσικής, αξίας έως και 6.500 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία «StaringattheSun» σε σκηνοθεσία των AtiehAttarzadeh και HesamEslami – Γαλλία, Ιράν (Παραγωγή: EtiennedeRicaud, CaractèresProductions, Συμπαραγωγή: HesamEslami, AtiehAttarzadeh).

Ειδική μνεία απέσπασε η ταινία «GentleWarriors» της MarijaStonyte – Λιθουανία, Εσθονία (Παραγωγή: GiedreZickyte, Moonmakers, Συμπαραγωγή: RihoVastrik).

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024