Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Στο σημείο μηδέν επέστρεψε ο διάλογος Σερβίας - Κοσόβου»

«Στο σημείο μηδέν επέστρεψε ο διάλογος Σερβίας – Κοσόβου»

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να μην εγκρίνει την έναρξη των διαδικασιών για την σύνταξη του καταστατικού λειτουργίας της Ένωσης Σερβικών Δήμων, ο διάλογος Βελιγραδίου - Πρίστινας επιστρέφει στο σημείο μηδέν, εκτίμησε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου να μην εγκρίνει την έναρξη των διαδικασιών για την σύνταξη του καταστατικού λειτουργίας της Ένωσης Σερβικών Δήμων, ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας επιστρέφει στο σημείο μηδέν, εκτίμησε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Εφόσον το ουσιώδες μέρος της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες των Αλβανών ανενδοίαστα και χωρίς κυρώσεις αρνούνται να το εφαρμόσουν, τότε και το Βελιγράδι μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός ισχύος ό,τι άλλο συμφωνήθηκε», προειδοποίησε ο Ντάτσιτς σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik».

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας ερμηνεύει τη στάση της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσόβου ως πρόθεση να εγκαταλείψουν τον διάλογο και καλεί την ΕΕ και τις ΗΠΑ να παρέμβουν άμεσα για να αποτραπεί η οριστική διακοπή της διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Σερβία εκτιμούν ότι η Πρίστινα προσπαθεί να υπονομεύσει τον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ για να κινηθεί μία νέα διαδικασία με την συμμετοχή και των ΗΠΑ όπου η Ένωση Σερβικών Δήμων δεν θα αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση, αλλά προαιρετική παροχή της κυβέρνηση του Κοσόβου με σαφώς λιγότερες αρμοδιότητες απ’ ότι προβλέπει η συμφωνία των Βρυξελλών του 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διάλογος Βελιγραδίου – Πρίστινας που είχε διακοπεί για 14 μήνες επαναλήφθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Η αλβανική πλευρά, ενώπιον των Ευρωπαίων αξιωματούχων, υποσχέθηκε ότι θα κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων. Την Πέμπτη, ωστόσο, η κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι ανακάλεσε με την δικαιολογία ότι η διαδικασία θα κινηθεί όταν κριθεί απαραίτητο.

Η ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων συμφωνήθηκε το 2013 στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Η συμφωνία προβλέπει ότι το όργανο αυτό θα εκπροσωπεί την σερβική μειονότητα και θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα πολιτισμού και παιδείας ενώ θα επιβλέπει και την τήρηση των ποσοστώσεων, με εθνικά κριτήρια, στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024