Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΔΝΤ: Κλειστά χαρτιά για το εάν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης

ΔΝΤ: Κλειστά χαρτιά για το εάν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης

Κλειστά χαρτιά για το εάν χρειάζεται ή όχι προληπτική γραμμή πίστωσης, αλλά και για το εάν και πότε θα ενεργοποιήσει το ΔΝΤ το εν αναμονή πρόγραμμά του (stand by arrangement) για την Ελλάδα, κράτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις. Επανάλαβε τις προϋποθέσεις για ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι είναι καλοδεχούμενη μια πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα.

Κλειστά χαρτιά για το εάν χρειάζεται ή όχι προληπτική γραμμή πίστωσης, αλλά και για το εάν και πότε θα ενεργοποιήσει το ΔΝΤ το εν αναμονή πρόγραμμά του (stand by arrangement) για την Ελλάδα, κράτησε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις.

«Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητα συστατικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM» είπε απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη της λήψης προληπτικής γραμμής πίστωσης και αφού νωρίτερα είχε τονίσει «δεν θα κάνω εικασίες για τη μεταπρογραμματική περίοδο».

Ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμά του θα πρέπει να ικανοποιούνται και οι δύο προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί: μεταρρυθμίσεις και διευθέτηση χρέους.

«Εστιάζουμε στην τήρηση των προϋποθέσεων ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα. Έχοντας, όμως, πει αυτό, η ολοκλήρωση του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής των πολιτικών δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών και της ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, αποτελεί όχι μόνο το βασικό συστατικό για να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα που έχουμε εγκρίνει επί της αρχής, αλλά και το θεμέλιο για την βιώσιμη ανάπτυξη στην περίοδο μετά το πρόγραμμα».

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση, ενεργοποίησης ή μη του Stand by Arrangement δεδομένου ότι βρισκόμαστε στον Μάρτιο και το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο είπε:

«Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Το σημαντικότερο δεν είναι το ‘ημερολόγιο’, αλλά εάν το ΔΝΤ θα μπορέσει να συμβάλλει στην επιτυχία των στόχων του προγράμματος και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων και των στόχων των αρχών».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα από το ΔΝΤ με κεφάλαια του ESM από το τρίτο πρόγραμμα απάντησε πως δεν έχει λεπτομέρειες σε ότι αφορά τη ρύθμιση για το χρέος, αλλά σε μια γενική – όπως είπε- τοποθέτηση «σε όλες τις χώρες πάντα το Ταμείο είναι υπέρ λύσεων που μειώνουν το χρέος».

«Θα έλεγα γενικά για κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ότι είμαστε πάντα υπέρ της λήψης των κατάλληλων μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρέους μιας χώρας. Και πάλι δεν σχολιάζω τα σενάρια για τον ESM, διότι δεν έχω συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά φυσικά θέλουμε να βοηθήσουμε τις χώρες να μειώσουν το χρέος τους, ιδιαίτερα όταν αυτό το αξιολογούμε ως μη βιώσιμο» είπε ο κ. Ράις.

in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024