Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική

Απορρίφθηκε η πρόταση της ΝΔ για Προανακριτική

Την απόρριψη της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνούσε τυχόν ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με αιχμή την υπόθεση Novartis αλλά και εθνικά θέματα.

Την απόρριψη της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνούσε τυχόν ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Η συζήτηση διεξήχθη σε υψηλούς τόνους με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους με περισσότερες αναφορές στα εθνικά θέματα και το συμβάν με τους δύο αξιωματικούς που κρατούνται στην Τουρκία, παρά στα σκάνδαλα για την Υγεία.

Τι έδειξαν οι τρεις κάλπες

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας δεν γίνεται δεκτή η πρόταση που κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και 73 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Συνολικά, στην κάλπη ψήφισαν 267 βουλευτές.

Στην κάλπη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ψήφισαν 267 βουλευτές. Βρέθηκαν 29 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86 βουλευτές, κατά της πρότασης 151 βουλευτές και παρών ένας βουλευτής.

Στην κάλπη για τον Ανδρέα Ξανθό ψήφισαν 267 βουλευτές. Βρέθηκαν 33 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 145 βουλευτές και παρών ψήφισε ένας βουλευτής.

Στην κάλπη για τον Παύλο Πολάκη ψήφισαν 267 βουλευτές. Βρέθηκαν 31 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86 βουλευτές, κατά της πρότσης ψήφισαν 149 βουλευτές, ενώ παρών ψήισε ένας βουλευτής.

Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν ΝΔ και ΧΑ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο, ενώ ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Τη διαφοροποίησή του από τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης της ΝΔ.

Τα «άκυρα» ψηφοδέλτια

Αναφορικά με την μυστική ψηφοφορία επί της προτάσεως της ΝΔ η οποία απορρίφθηκε, έγινε απόψε γνωστό ότι διαπιστώθηκαν και ψηφοδέλτια τα οποία ήταν άκυρα επειδή κάποιοι βουλευτές τα έριξαν σε λάθος κάλπη.

Στην πρώτη ψηφοδόχο, που οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, βρέθηκαν δηλαδή 9 ψηφοδέλτια που αναφέρονται είτε στον Ανδρέα Ξανθό είτε στον Παύλο Πολάκη. Αυτά καταμετρήθηκαν στα άκυρα.

Στην δεύτερη ψηφοδόχο, που οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν για τον Ανδρέα Ξανθό, βρέθηκαν 12 ψηφοδέλτια που αναφέρονται είτε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή είτε στον Παύλο Πολάκη. Αυτά καταμετρήθηκαν στα άκυρα.

Στην τρίτη ψηφοδόχο, που οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν για τον Παύλο Πολάκη βρέθηκαν 9 ψηφοδέλτια που αναφέρονται είτε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή είτε στον Ανδρέα Ξανθό. Αυτά επίσης καταμετρήθηκαν στα άκυρα.

Τα στοιχεία αυτά που έγιναν γνωστά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής δίνουν, σε ένα βαθμό, εξήγηση για την αναντιστοιχία ανάμεσα στον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων με τον αριθμό των βουλευτών της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού που είχαν κάνει γνωστό ότι θα ρίξουν άκυρο ψηφοδέλτιο στην σημερινή ψηφοφορία.

Στην Ολομέλεια η συζήτηση διεξήχθη εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης. Εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη ΝΔ ότι προσπαθεί να «ξεπλύνει» τις δικές της αμαρτίες και να σώσει το πολιτικό της πρόσωπο, οι τρεις υπουργοί υπερασπίστηκαν τα πεπραγμένα τους.

Οι τρεις «κατηγορούμενοι» από τη ΝΔ


Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

      Η εξέλιξη της συνεδρίασης λεπτό προς λεπτό

      Live Blog Novartis: Ολομέλεια για την πρόταση Προανακριτικής της ΝΔ

      Τοποθετήσεις στη Βουλή

      «Η επίκληση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για »όλα στο φως» εξαντλείται στη λάσπη προς τους πολιτικούς αντιπάλους» σημείωσε από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τασούλας.

      «Εάν είστε από άλλο υλικό, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει ακόμα και ως δείγμα εμπράκτου μετανοίας, να ψηφίσετε τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ως δείγμα στοιχειώδους ευθιξίας την οποία έχει επιδείξει κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν η ΝΔ, καθώς δεν ψήφισε αρνητικά στη συγκρότηση εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών για φερόμενες κατηγορίες» πρόσεθσε ο κ. Τασούλας.

      Αμέσως μετά, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, ο οποίος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «η πρότασή σας για σύσταση προανακριτικής είναι κίνηση αντιπερισπασμού για να ξεφύγετε από τα σκάνδαλα».

      Πρόσθεσε, ότι «αν δεν τιθασέψουμε το φαινόμενο της διαφθοράς ποτέ δεν θα σταθούμε με αξιοπρέπεια στα πόδια μας».

      Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε πως «η σημερινή πρόταση της ΝΔ πρέπει να κάνει την κυβέρνηση να τρίβει τα χέρια της» ενώ εκτίμησε ότι αυτή η πρόταση «διευκολύνει την κυβέρνηση να συσκοτίσει τον πραγματικό υπεύθυνο για τα προβλήματα του λαού και να αποπροσανατολίσει τον λαό από τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή».

      Παπαγγελόπουλος: Έωλη και εντελώς ανακόλουθη η πρόταση της ΝΔ

      Έωλη και εντελώς ανακόλουθη αν και καλογραμμένη χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για την ανάγκη διερεύνησης πιθανόν ευθυνών των σημερινών υπουργών Π.Κουρουμπλή, Α.Ξανθού, και Π.Πολάκη στην υπόθεση Novartis, o αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δ.Παπαγγελόπουλος.

      «Σε μια σελίδα αποτυπώνεται μια ανώνυμη καταγγελία γεμάτη ανακρίβειες εντελώς αβάσιμη και με προφανέστατες στοχεύσεις. Ο συντάκτης της ανώνυμης καταγγελίας ζητά από την εισαγγελέα να προσθέσει και την παράμετρο ότι το ίδιο κάνουν όλες οι εταιρείες, οπότε η εστίαση σε μία δεν θα ωφελήσει την δημόσια υγεία. Ο συντάκτης πετάει την μπάλα στην εξέδρα και προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την έρευνα επιρρίπτοντας ευθύνες και σε άλλες εταιρείες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος.

      Βενιζέλος: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη βρώμικη έξοδό της από την εξουσία

      Μιλώντας στη Βουλή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στην προανακριτική που έχει συσταθεί για δέκα πολιτικά πρόσωπα, τόνισε πως η πλειοψηφία της επιτροπής δεν θέλει να διεξαχθεί καμία έρευνα. «Θέλει να αφήσει τους ανώνυμους μάρτυρες, άγνωστους και σιωπηλούς όπως οι καταδότες της ιεράς εξέτασης».

      «Λασπολογείτε και ως θρασύδειλοι αποφεύγετε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδειξη της αλήθειας» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

      Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, είπε ότι συμβαίνουν ακόμη χειρότερα πράγματα. «Περάσαμε μία 15ετια χωρίς θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Έχουμε μέσα σε εβδομάδες τα Ίμια 2, την αποχώρηση ιταλικού γεωτρύπανου από την κυπριακή ΑΟΖ και τη σύλληψη των δύο παιδιών μας που είναι φυλακισμένα στην Αδριανούπολη» είπε.

      Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε στην ομιλία του, λέγοντας προς τα μέλη της κυβέρνησης. «Τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος. Ετοιμάζεστε όχι για την καθαρή έξοδο στις αγορές αλλά για τη δική σας βρώμικη έξοδο από την εξουσία»

      Λοβέρδος: Άκρον άωτον της υποκρισίας η συμπεριφορά της κυβέρνησης

      Για συμπεριφορά υποκρισίας και δημαγωγίας και εν τέλει αυτοεξετελισμού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

      Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ -και ανάμεσά τους και ο κ. Τσακαλώτος- στις 23 Φεβρουαρίου ψήφιζαν την απόσυρση του Παναμά από τη «μαύρη λίστα των Βρυξελλών» με τους φορολογικούς παραδείσους, ο πρωθυπουργός «κοπτόταν και κατακεραύνωνε συλλήβδην τους πολιτικούς του αντιπάλους για τα Panama papers».

      Ο κ. Λοβέρδος σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας, στις 6 Φεβρουαρίου, από την Πάτρα, είπε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore και της μίζας» και διερωτήθηκε: «Αν δεν πρόκειται για το άκρον άωτον της υποκρισίας, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και τελικά της προσωπικής ξετσιπωσιάς, τότε περί τίνος πρόκειται;».

      Θα στηθούν τρεις κάλπες

      Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία. Θα τοποθετηθούν στην αίθουσα της Ολομέλειας, τρεις κάλπες μια για κάθε αναφερόμενο στην πρόταση, στις οποίες θα υπάρχουν αριθμοί και όχι ονόματα, όπως έγινε και στην προηγούμενη ψηφοφορία επί της πρότασης της πλειοψηφίας για την υπόθεση Novartis.

      in.gr

      Sports in

      «Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

      Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

      Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

      in.gr | Ταυτότητα

      Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

      Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

      Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

      Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

      Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

      ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

      Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

      ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

      Παρασκευή 19 Απριλίου 2024