Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα για την αρμοδιότητα ή μη της Προανακριτικής για τη Novartis

Κόντρα για την αρμοδιότητα ή μη της Προανακριτικής για τη Novartis

Σε μια φράση του Ν.Παρασκευόπουλου, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis, περικλείεται η ουσία της στρατηγικής με την οποία προσέρχεται η πλειοψηφία στην διαδικασία αυτή, που όλα δείχνουν ότι θα είναι σύντομη η διάρκειά της.

Σε μια φράση του Ν.Παρασκευόπουλου, εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis, περικλείεται η ουσία της στρατηγικής με την οποία προσέρχεται η πλειοψηφία στην διαδικασία αυτή, που όλα δείχνουν ότι θα είναι σύντομη η διάρκειά της.

«Το αντικείμενο της επιτροπής είναι η αναζήτηση της αρμοδιότητας του κρίνοντος οργάνου» είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, προοιωνίζοντας ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το μοναδικό προς διερεύνηση θέμα είναι η αρμοδιότητα ή μάλλον η αναρμοδιότητα της Προανακριτικής, και άρα η επιστροφή της υπόθεσης στον φυσικό δικαστή, όπως και στην περίπτωση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπαντωνίου.

Ήταν άλλωστε αναμενόμενη η θέση αυτή, η οποία περιγραφόταν επί της ουσίας στην πρόταση για την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής που οδήγησε στην παραπομπή των δέκα πολιτικών προσώπων.

Η ΝΔ δια του Μ.Βορίδη φέρεται να ξεκαθάρισε ότι «πρέπει πρώτα να διαπιστώσει η Επιτροπή αν υφίστανται οι πράξεις για τις οποίες βαρύνονται οι δέκα παραπεμφθέντες και μετά να δούμε το ζήτημα της αρμοδιότητάς της», ενώ τόνισε ότι «εμείς ζητάμε πλήρη διερεύνηση για το αξιόποινο με εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων».

Την αντίθεσή του διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θ.Παπαθεοδώρου, λέγοντας ότι «δεν νοείται καμία συζήτηση επί της αρμοδιότητας της επιτροπής», καθώς αυτή συστάθηκε με απόφαση της Βουλής και έχει, σύμφωνα με το άρθρο 156 του Κανονισμού της Βουλής, πλήρεις αρμοδιότητες να εξετάσει την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων από τα αναφερόμενα πρόσωπα.

«Η πρόταση της πλειοψηφίας δεν τεκμηριώνει, δεν εξειδικεύει και δεν εξατομικεύει οποιαδήποτε σύνδεση αδικημάτων με πρόσωπα. Αυτό πρέπει να κάνει η επιτροπή από την αρχή, καλώντας τα αναφερόμενα πρόσωπα, εξετάζοντας ενδείξεις και συγκροτώντας κατάλογο μαρτύρων» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, σημειώνοντας ότι «πριν μιλήσουμε για παραγραφές, θα μιλήσουμε για τα αδικήματα και την εξατομίκευση των ευθυνών, διαφορετικά η συζήτηση εξελίσσεται σε παρωδία διαδικασίας».

Αλλά και ο βουλευτής του Ποταμιού, Γ.Αμυράς, φέρεται να τόνισε ότι «εάν επιμείνει η πλειοψηφία στην αναρμοδιότητα, δηλαδή στην αυτοκατάργησή της, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη επιτροπή – λασπωτήριο όλων των εποχών».

Ζήτησε, δε, να κληθούν να καταθέσουν ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, Κ.Φρουζής, τον νυν και πρώην ΔΣ της εταιρείας, οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες και οι δέκα πολιτικοί, ενώ ζήτησε ακόμα να κατατεθούν και τα έγγραφα της εταιρείας που εστάλησαν στο FBI.

Για «καρμπόν μοντέλο Παπαντωνίου» μίλησε και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μ.Γεωργιάδης, ενώ υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει προαναγγείλει ότι σε περίπτωση που η Προανακριτική κρίνει ότι είναι αναρμόδια να προχωρήσει στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, τότε θα αποχωρήσει από αυτήν.

Λάμπρος Σταυρόπουλος

in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024