Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σίριλ Ραμαφόζα: Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Νότιας Αφρικής

Σίριλ Ραμαφόζα: Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Νότιας Αφρικής

Ποιος είναι ο πάμπλουτος ηγέτης που διαδέχθηκε τον Ζούμα. Η δύσκολη σχέση του με τον Μαντέλα, η ενασχόληση με τις επιχειρήσεις και η επιστροφή στην πολιτική

Εραστής των γρήγορων αυτοκινήτων, του ακριβού κρασιού, της αλιείας πέστροφας και της εκτροφής θηραμάτων, ο νέος ηγέτης της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα είναι ένας από τους πλουσιότερους πολιτικούς της χώρας με περιουσία 450 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Βήμα μετά τη δραματική παραίτηση του προέδρου Τζέικομπ Ζούμα έχει αναλάβει την εξουσία και την ηγεσία του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και αναμένεται να γίνει ο επόμενος πρόεδρος στις εκλογές του 2019.

Πρώην ηγέτης συνδικαλιστικής οργάνωσης, ο Ραμαφόζα έγινε το σύμβολο του μαύρου καπιταλισμού στη Νότια Αφρική μετά το τέλος του απαρτχάιντ, το 1994.

Αλλά οι επιχειρήσεις δεν ήταν ποτέ το πάθος του. Η πρώτη του αγάπη ήταν η πολιτική και φιλοδοξούσε να γίνει ο αναπληρωτής του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα.

Οταν ο Μαντέλα τον αγνόησε, λέγεται ότι ήταν τόσο αναστατωμένος που αρνήθηκε να παρακολουθήσει την ορκωμοσία του και αρνήθηκε επίσης να αναλάβει κάποια θέση στην κυβέρνηση.

Αντ’ αυτού, ο δικηγόρος Ραμαφόζα έγινε βουλευτής και πρόεδρος της συνταγματικής συνέλευσης, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκπόνηση του νέου Συντάγματος της Νότιας Αφρικής, ενός από τα πιο φιλελεύθερα στον κόσμο.
Προς απογοήτευση πολλών Νοτιοαφρικανών που τον θεωρούσαν ως τον πιο αξιόπιστο πολιτικό της γενιάς μετά τον Μαντέλα, ο Ραμαφόζα αργότερα αποσύρθηκε από το πολιτικό προσκήνιο για να γίνει επιχειρηματίας.

Τα κατάφερε περίφημα αποκτώντας μερίδιο σχεδόν σε κάθε βασικό τομέα – από τις τηλεπικοινωνίες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (όπου σπάνια παρενέβη στην ανεξαρτησία των εφημερίδων που κατείχε) μέχρι τα ποτά και το γρήγορο φαγητό (με το νοτιοαφρικανικό franchise της αμερικανικής αλυσίδας McDonalds).

Διατηρούσε πάντα σχέσεις με το ANC στο ανώτατο ηγετικό σώμα, την Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή – θέση που, σύμφωνα με τους επικριτές του, του έδωσε εμπιστευτικές πληροφορίες και απαράμιλλη πρόσβαση σε κυβερνητικούς υπουργούς καθώς έχτιζε την επιχειρηματική αυτοκρατορία του.
Αυτές οι κατηγορίες αυξήθηκαν αφότου η αστυνομία σκότωσε 34 εργάτες, τον Αύγουστο του 2012, στο ορυχείο πλατίνας Marikana – στην πιο θανατηφόρα αστυνομική ενέργεια από τότε που έληξε η λευκή διακυβέρνηση.

in.gr

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024