Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Μέρκελ αναβαθμίζει επικριτή της σε υπουργό

Η Μέρκελ αναβαθμίζει επικριτή της σε υπουργό

Μια ημέρα πριν το συνέδριο του κόμματός της η καγκελάριος καταθέτει στο προεδρείο του CDU τη λίστα των χριστιανοδημοκρατών υπουργών. Ορισμένα από τα ονόματα έγιναν ήδη γνωστά.

Στις συνεδριάσεις της στενής ηγεσίας και στη συνέχεια του προεδρείου του CDU η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα ανακοινώσει το απόγευμα τα ονόματα των έξι χριστιανοδημοκρατών πολιτικών που θα αναλάβουν υπουργεία στη νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που δεν είναι όμως επιβεβαιωμένες η μοναδική που διατηρεί το υπουργείο της είναι η 59χρονη υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο νύν υπουργός Καγκελαρίας και έμπιστος της κ. Μέρκελ, ο επίσης 59χρονος Πέτερ Άλτμαϊερ, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας.

Για πρώτη φορά στην κυβέρνηση εισέρχεται η αντιπρόεδρος του κόμματος, η 45χρονη Γιούλια Γκλέκνερ, η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Γεωργίας. Έκπληξη προκαλεί η αναβάθμιση του 37χρονου Γενς Σπαν από υφυπουργό Οικονομικών σε υπουργό Υγείας. Ο κ. Σπαν, ο οποίος ανήκει στη δεξιά πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών, είναι από τους κυριότερους εσωκομματικούς επικριτές της πολιτικής που ακολουθεί η καγκελάριος επειδή, όπως υποστηρίζεται, δεν έχει διακριτό συντηρητικό προφίλ.

Τα μηνύματα Μέρκελ

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως με την υπουργοποίηση του Γενς Σπάν η κ. Μέρκελ θέλει να στείλει, εν όψει του αυριανού συνεδρίου το οποίο αποφασίζει για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες, δύο μηνύματα: πρώτον, ό,τι έχει βγάλει τα συμπεράσματά της από τις μεγάλες απώλειες που σημείωσε το κόμμα της στις εκλογές και τις οποίες επωφελήθηκε η ξενοφοβική και λαϊκίστικη «Εναλλακτική για τη Γερμανία» και, δεύτερον, ότι θα πρέπει να προετοιμάσει τη διαδοχή της.

Πάντως, η ανάδειξη νέων στελεχών σε υπουργικές θέσεις δεν είναι το πρώτο βήμα της ανανέωσης του πολιτικού προσωπικού στους Χριστιανοδημοκράτες. Τέλη Ιανουαρίου προωθήθηκε σειρά 30ρηδων και 40ρηδων σε ηγετικά αξιώματα της Κ.Ο., ενώ την περασμένη Δευτέρα η καγκελάριος εξέπληξε τους πάντες με την πρότασή της να αναλάβει νέα γενική γραμματέας του CDU, η νυν πρωθυπουργός του κρατιδίου του Σάαρ Ανέτε Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία θεωρείται ως μια πιθανή διάδοχός της. Αύριο η Ανέτε Κραμπ-Καρενμπάουερ θα εκλεγεί στο νέο της αξίωμα από τους συνέδρους.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο



Deutsche Welle

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024