Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από 21 Φεβρουαρίου

Έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί από 21 Φεβρουαρίου

Η απρόσκοπτη εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών - Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου έχουν ανασταλεί μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διεξάγονται κανονικά.

Η απρόσκοπτη εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία της περιφέρειας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς- Αιγαίου και Δωδεκανήσου έχουν ανασταλεί μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί διεξάγονται κανονικά.

Ημερομηνία ορόσημο είναι η επόμενη Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου, αφού στο Eurogroup θα τεθεί επί τάπητος το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Έως τότε θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (σ.σ. πλειστηριασμοί και ΔΕΣΦΑ) έτσι ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Οι δανειστές έχουν ζητήσει εβδομάδα με την εβδομάδα να αυξάνεται ο αριθμός τους, οι πλειστηριασμοί που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στα ειρηνοδικεία και δεν γίνονται λόγω αποχής να περάσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στις 21 Φεβρουαρίου και να διαπιστωθεί ότι υπάρχει γεωγραφική κάλυψη όλης της χώρας.

Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με πανελλαδική κάλυψη, δεδομένου ότι στην περιφέρεια δεν έχουν πιστοποιηθεί ακόμα πολλοί συμβολαιογράφοι και επιπλέον ορισμένοι συμβολαιογραφικοί σύλλογοι αντιδρούν στη λεγόμενη παρέκταση αρμοδιότητας, τη δυνατότητα δηλαδή ένας συμβολαιογράφος από την Κρήτη να βγάζει στο ηλεκτρονικό σφυρί ένα ακίνητο στην Καρδίτσα.

Το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όμως, είναι και ο μεγάλος σκόπελος για τις τράπεζες αφού οι επιδόσεις τους στα stress test συνδέονται και με την «αποδοτικότητα» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αφού θα κλείσουν «τρύπες» στα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια τους.

Ενόψει της έναρξης του stress test στις ελληνικές τράπεζες, το περιβάλλον που διαμορφώνεται, με επίκεντρο την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την πορεία των πληρωμών, αναμένεται να αποτελέσει το αντικείμενο της συνάντησης του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα με τις διοικήσεις των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με τους τραπεζίτες στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών προκειμένου να επισημανθούν τα δεδομένα και οι κρίσιμες παράμετροι των stress test.

Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αξιολογηθούν στα stress test με παραδοχές αισθητά καλύτερες σε σχέση με αυτές του 2015. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) προβλέπει σωρευτικά για την τριετία 2018-2020 ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 7,5%, σε αντίθεση με την πρόβλεψη για συρρίκνωση κατά 1% του ΑΕΠ την τριετία 2015-2017 σύμφωνα με το αντίστοιχο σενάριο στα stress tests του 2015.

Διαβάστε επίσης:

    in.gr

    Sports in

    Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

    Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024