Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιφνιδιαστική συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στη Βιέννη

Αιφνιδιαστική συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ στη Βιέννη

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση μεταξύ του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη. Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου όταν η συνάντηση βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, αιφνιδίασε, καθώς πληροφορίες ήθελαν τους δύο άνδρες να έχουν επαφές στις 15-16 Φεβρουαρίου, στη Σόφια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση μεταξύ του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Βιέννη.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών όταν η συνάντηση βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη, αιφνιδίασε, καθώς πληροφορίες ήθελαν τους δύο άνδρες να έχουν επαφές στις 15-16 Φεβρουαρίου, στη Σόφια, στο περιθώριο της ανεπίσημης συνάντησης των επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών των κρατών – μελών της ΕΕ και τον υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο άνδρες συναντώνται στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης των δύο χωρών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ενώ αύριο, Τρίτη, θα έχουν κοινή συνάντηση με τον απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Οι επαφές με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ εντάσσονται στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων τις οποίες έχει ήδη αναγγείλει ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας ο κ. Νίμιτς.

Από τις επαφές στη Βιέννη απουσιάζουν οι ειδικοί διαπραγματευτές των δύο χωρών, κ.κ. Βασιλάκης και Ναουμόφσκι, καθώς οι διαβουλεύσεις φαίνεται πως έχουν μεταφερθεί σε επίπεδο υπουργών.

Τσίπρας: Η χώρα δεν καλείται να δώσει αλλά να πάρει πίσω

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει αλλά να πάρει πίσω. Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό, να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές, να τους πείσει να μην σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ακόμη λόγο για σημαντικά βήματα μετά τη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός που οδήγησε στη μετονομασία του αεροδρομίου και μιας εθνικής οδού.

Παράλληλα, σημείωσε πως «είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να πετύχουμε λύση για το ζήτημα της ΠΓΔΜ», επαναλαμβάνοντας πως είναι εκτός πραγματικότητας το να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία, ενώ υποστήριξε ότι «έχουμε αναλάβει ευθύνη να κλείσουμε με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα».

in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024