Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η υπομονή και η ανθρωπιά των Ελλήνων είναι κάτι που μπορούμε όλοι να μιμηθούμε

Η υπομονή και η ανθρωπιά των Ελλήνων είναι κάτι που μπορούμε όλοι να μιμηθούμε

Αυτό που πρέπει να κάνει ο Τσίπρας είναι να βρει μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των φτωχότερων τμημάτων της κοινωνίας και της συλλογής μη εισπραχθέντων φόρων από τους φοροαποφεύγοντες σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλοι συμβάλλουν στη γενική ευημερία και παράλληλα να δημιουργήσει ένα όραμα με μεγαλύτερη φαντασία για το πώς μπορεί να γίνει η Ελλάδα στο μέλλον.

Από το 2010 που ξέσπασε η οικονομική κρίση και η κρίση της ευρωζώνης, ο ελληνικός λαός έγινε αποδέκτης τόσο μιας τεράστιας οικονομικής πίεσης όσο και μιας άνευ προηγουμένου σειράς ανθρωπιστικών κρίσεων, όχι μόνο με τους 1,3 εκατ. πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή που έφτασαν στις ελληνικές ακτές, αλλά και με το βάρος της ανεργίας στο 50% των νέων και σε πάνω από το 25% του συνολικού πληθυσμού, που οδήγησε 420.000 νέους και μορφωμένους κατά κύριο λόγο, εκ του συνόλου των 11 εκατ. πολιτών, να εγκαταλείψουν τη χώρα.
 
Με κοινωνικοοικονομικές συνθήκες χειρότερες από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό έθνος, η ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ο συνασπισμός υπό τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο παρέμειναν ενωμένοι, αλλά κατάφεραν να αποφύγουν μια ολέθρια κοινωνική κατάρρευση, σταθεροποίησαν την οικονομία και τώρα βλέπουν την πιθανότητα μιας πιο ομαλοποιημένης ελληνικής οικονομίας να ξεπροβάλλει από το 2018. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος και ο ελληνικός λαός αξίζουν εύσημα. Αυτή η μετριοπαθής αντιμετώπιση της πρόκλησης είναι κάτι από το οποίο όλοι μπορούμε να διδαχθούμε.
 
Αλλά η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ο λαός χρωστά στην κυβέρνηση περισσότερα από 100 δισ. ευρώ, η ανεργία είναι στο 20% και πάνω από 106.000 πρόσφυγες εξακολουθούν να ζουν σε άσχημες συνθήκες. Αυτό που πρέπει να κάνει ο Τσίπρας είναι να βρει μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας των φτωχότερων τμημάτων της κοινωνίας και της συλλογής μη εισπραχθέντων φόρων από τους φοροαποφεύγοντες σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι όλοι συμβάλλουν στη γενική ευημερία και παράλληλα να δημιουργήσει ένα όραμα με μεγαλύτερη φαντασία για το πώς μπορεί να γίνει η Ελλάδα στο μέλλον. Οι πολίτες χρειάζονται ένα όραμα για να κρατηθούν, αλλιώς η ανελέητη φορολογία θα τους ρίξει ξανά κάτω, όταν η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική χαλαρώσει για άλλη μια φορά.
 
Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει. Έχει ευκαιρίες να ανακαλύψει ξανά ένα πνευματικό και πολιτιστικό παρελθόν: χωριά που πεθαίνουν όπως το Καλάμι στην Κρήτη μπορούν να παραχωρηθούν δωρεάν σε κοινότητες καλλιτεχνών, το Διαδίκτυο μπορεί να φέρει την εργασία στο σπίτι σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας, η γνώση στο θέμα των προσφύγων μπορεί να αξιοποιηθεί για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, η χώρα μπορεί να επανασυνδεθεί με τις κοινότητές της και την ελληνική διασπορά, μπορεί να αρχίσει να δέχεται συνταξιούχους, εναλλακτικούς επενδυτές και εμπόρους και να γίνει παγκόσμιος προορισμός για μια δημοκρατική, σωκρατική εκπαίδευση, παραστάσεις, αθλητισμό και λογοτεχνία. Γιατί κάποιος που θα έχει  πρόσβαση στο Διαδίκτυο να μην προτιμήσει να εργαστεί σε ένα ελληνικό νησί;
 

Συνεπώς, συγχαρητήρια, Ελλάδα, κύριε Τσίπρα και συνασπισμέ του ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι το 2018 να σας δώσει την αναμενόμενη ανάπτυξη του 2,6% που σας αξίζει. Αλλά κι εσείς πρέπει να υιοθετήσετε μια πιο ριζική προσέγγιση για το πώς η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί και τις ευκαιρίες που σας προσφέρει η παγκόσμια οικονομία, έτσι ώστε να δώσετε στην Ελλάδα ένα όραμα για το μέλλον, μακριά από τα βάσανα τού σήμερα.

* Η Βαρόνη του Γουίντερμπορν Έμα Νίκολσον είναι μέλος της Βουλής των Λόρδων, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής των Συντηρητικών, πρώην μέλος της Βρετανικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και μέλος της ομάδας Conservative Friends of Greece.

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024