Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων «σνομπάρουν» την παρέλαση Τράμπ

ΗΠΑ: Οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων «σνομπάρουν» την παρέλαση Τράμπ

Οι δήμαρχοι των μεγάλων αμερικανικών πόλεων –στην πλειονότητά τους Δημοκρατικοί– αγαπούν τις παρελάσεις όμως ελάχιστοι δείχνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν τη στρατιωτική επίδειξη «α λα γαλλικά» που ζήτησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να σχεδιάσει το Πεντάγωνο.

Οι δήμαρχοι των μεγάλων αμερικανικών πόλεων –στην πλειονότητά τους Δημοκρατικοί– αγαπούν τις παρελάσεις όμως ελάχιστοι δείχνουν πρόθυμοι να φιλοξενήσουν τη στρατιωτική επίδειξη «α λα γαλλικά» που ζήτησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να σχεδιάσει το Πεντάγωνο.

Οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης, του Σικάγο και της Φιλαδέλφειας, όλοι τους προερχόμενοι από το Δημοκρατικό κόμμα, απέρριψαν την ιδέα να δουν φάλαγγες στρατιωτών και άρματα μάχης στους δρόμους των πόλεων, μία ημέρα αφότου ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει η εκδήλωση αυτή στην Ουάσινγκτον, που επίσης «σνόμπαρε» την ιδέα.

Αντικατοπτρίζοντας τη φορτισμένη, κομματική ατμόσφαιρα, η δήμαρχος του Φορτ Γουόρθ, που πρόσκειται στους Ρεπουμπλικάνους, είπε ότι μετά χαράς θα φιλοξενούσε την παρέλαση.

Ο Έρικ Φίλιπς, εκπρόσωπος του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, είπε ότι «ένα δολάριο που θα πήγαινε χαμένο για να χαϊδέψουμε το εγώ του προέδρου, είναι ένα δολάριο που θα μπορούσαμε να επενδύσουμε για να βοηθήσουμε τους βετεράνους μας».

Μία ημέρα αφότου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στη Φιλαδέλφεια για τους εορτασμούς της πρώτης νίκης της ομάδας των Ιγκλς στον τελικό του Σούπερ Μπόουλ, ο δήμαρχος της πόλης Τζιμ Κένι απέρριψε επίσης την ιδέα. «Ο πρόεδρος πέρασε την προηγούμενη χρονιά απειλώντας να περικόψει κρίσιμη χρηματοδότηση για τη δημόσια ασφάλεια στις πόλεις (…) κατά συνέπεια, όχι, δεν ενδιαφερόμαστε», σχολίασε ο εκπρόσωπός του, Μάικ Νταν.

Και στις τρεις πόλεις ήδη κάθε Νοέμβριο οργανώνονται εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα των Βετεράνων, προς τιμή των πρώην μελών των ενόπλων δυνάμεων.

Από τις 20 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, μόλις τρεις έχουν Ρεπουμπλικάνο δήμαρχο: το Σαν Ντιέγκο, το Τζάκσονβιλ στη Φλόριντα και το Φορτ Γουόρθ. Η δήμαρχος του τελευταίου, η Μπέτσι Πράις, είπε ότι ευχαρίστως θα δεχόταν την πρόταση να φιλοξενήσει την παρέλαση.

Οι δήμαρχοι του Σαν Ντιέγκο και του Τζάκσονβιλ, Κέβιν Φολκόνερ και Λένι Κάρι, απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να οργανώσει μια στρατιωτική παρέλαση στα πρότυπα εκείνης που γίνεται κάθε Ιούλιο στη Γαλλία. Η τελευταία τέτοια παρέλαση στην Ουάσινγκτον έγινε το 1991 για να γιορταστεί η νίκη στον Πόλεμο του Κόλπου, επί προεδρίας του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Χ.Ου. Μπους.

Οι δήμαρχοι δεν είναι οι μόνοι που απορρίπτουν την ιδέα του προέδρου: μια δημοσκόπηση σε βετεράνους έδειξε ότι το 57% των 4.615 ερωτηθέντων διαφωνούν κατηγορηματικά και μόλις το 15% την υποστηρίζουν θερμά. Οι μισοί από τους μετέχοντες στη δημοσκόπηση είχαν ψηφίσει τον Τραμπ στις εκλογές.

Οι βετεράνοι ανησυχούν ότι ο στρατός θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για πολιτικά οφέλη, εξήγησε ο Πολ Ρίκχοφ, βετεράνος του Ιράκ και ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Iraq & Afghanistan Veterans of America, για λογαριασμό της οποίας έγινε η δημοσκόπηση. Ο Ρίκχοφ επισήμανε επίσης ότι υπάρχουν και «μη πολιτικοί» λόγοι να αντιταχθεί κανείς στην ιδέα.

Όπως εξήγησε, θα ήταν δύσκολο να παρελάσει ένα άρμα M1 Abrams στη Λεωφόρο Πενσιλβάνιας επειδή «θα έπρεπε να το ακολουθεί από πίσω ένα μηχάνημα ασφαλτόστρωσης γιατί ο δρόμος θα καταστραφεί».

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024