Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξανθός για Novartis: Έχουμε πραγματικό σκάνδαλο μεγάλης διάρκειας

Ξανθός για Novartis: Έχουμε πραγματικό σκάνδαλο μεγάλης διάρκειας

«Για πραγματικό σκάνδαλο μεγάλης χρονικής διάρκειας που άργησε να διαλευκανθεί», έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την παραγωγή και χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης.

«Για πραγματικό σκάνδαλο μεγάλης χρονικής διάρκειας που άργησε να διαλευκανθεί», έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την παραγωγή και χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός είπε ότι η διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis ξεκίνησε με πρωτοβουλία των αμερικανικών δικαστικών αρχών, «διότι είχαμε μια εταιρεία με προφανώς επιθετική πρακτική που παρέβαινε τους καλώς εννοούμενους κανόνες του ανταγωνισμού. Αυτό το σκάνδαλο φαίνεται ότι είχε ‘ουρές’ στην Ελλάδα, οι αμερικανικές αρχές, λοιπόν, συνέδραμαν στην διαδικασία διερεύνησης του, αλλά το σημαντικό ήταν ότι υπήρξαν τα πολιτικά αντανακλαστικά στην Ελλάδα και ο υπουργός Δικαιοσύνης όταν άρχισε να υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προχωρήσει στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και των ενδεχομένων εμπλοκών παραγόντων και στελεχών, άλλων κρατικών λειτουργών, δημοσίων προσώπων κλπ στη χώρα μας».

Και συμπλήρωσε: «Άρα, λοιπόν, έχουμε σκάνδαλο, πάρτυ στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου. Ήταν σε όλους γνωστό ότι υπήρχε την προηγούμενη 15ετία – 20ετία και αυτό διερευνάται αυτή την περίοδο με θεσμικό τρόπο στην Βουλή» και υπογράμμισε ότι «και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ισχυρή πολιτική βούληση για πρώτη φορά στη χώρα να υπάρξει μια εξυγιαντική παρέμβαση στο χώρο, ο οποίος ξέρουμε πολύ καλά ότι ήταν για πολλά χρόνια ένας χώρος όπου υπήρχαν εστίες ανομίας, προκλητής, σπατάλης, διαφθοράς, υπερτιμολόγησης και επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτό δίνει το μήνυμα ότι ανοίγεται μέτωπο με τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας και ότι δεν υπάρχει ομερτά στο πολιτικο σύστημα και ότι βεβαίως όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο σε εμβέλεια και έκταση, «και κατά τη άποψή μου υπάρχουν αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες» είπε και κατέληξε ότι αυτό που διερευνάται τώρα είναι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, είτε πολιτικών προσώπων, είτε κρατικών λειτουργών, είτε άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του κράτους.

«Το ζητούμενο της συγκυρίας είναι να προχωρήσει η διερεύνηση με έναν τρόπο ώστε πραγματικά να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν, και να δοθεί ένα μήνυμα ότι κλείνουμε με ένα θεσμικό τρόπο τις εκρεμμότητες του παρελθόντος. Για μένα το μεγάλο ζήτημα είναι, πως θωρακίζουμε το σύστημα και για μας αυτό είναι η σημαντικότερη πτυχή της όλης διαδικασίας και να μπορούμε να εντοπίσουμε τα θεσμικά ελλείμματα και τα κενά του συστήματος για να μπορέσουμε να το θωρακίσουμε και να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση ή τη διαιώνιση τέτοιων φαινομένων στο μέλλον», κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024