Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπέργκμαν πέρα από τις ταινίες

Ο Μπέργκμαν πέρα από τις ταινίες

Το νέο ντοκιμαντέρ «Bergman, a Year in a Life» της Τζέιν Μάγκνουσον αναδεικνύει τις σχέσεις του σουηδού σκηνοθέτη με τις γυναίκες

Το 2018 θα είναι η χρονιά του. Καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Ινγκμαρ Μπέργκαμν (στις 14 Ιουλίου) η επετειακή συνθήκη επιτρέπει να ρίξουμε εναλλακτικές ματιές στην προσωπικότητα του σουηδού κινηματογραφιστή και δραματουργού. Ηδη το επερχόμενο Φεστιβάλ των Καννών αποδέχθηκε στο πρόγραμμα των νέων παραγωγών το ντοκιμαντέρ «Bergman, a Year in a Life» της Σουηδής Τζέιν Μάγκνουσον, το οποίο προφανώς δεν αμφισβητεί την αξία του σημαντικού έργου του, αλλά μετακινεί από το λαμπερό βάθρο την προσωπικότητα του σκηνοθέτη, ο οποίος δεν απέφυγε τις αιχμές για τον «στρυφνό» χαρακτήρα του.

Σύμφωα με το Βήμα το ντοκιμαντέρ έρχεται ως συνέχεια του φιλμ που η Μάγκνουσον είχε ολοκληρώσει το 2013 με τίτλο «Trespassing Bergman». Σε εκείνο γνωστοί σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο νησάκι Φάρο, όπου ο Μπέργκμαν πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, και μίλησαν με εκθειαστικά λόγια. Αποτελεί μάλιστα μία από τις πολλές παραγωγές που θα παρουσιαστούν φέτος σε όλον τον κόσμο με αφορμή την επέτειο. Στις εκδηλώσεις αυτές, εξάλλου, περιλαμβάνονται οι κινηματογραφικές προβολές που οργανώνει το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, αλλά και η θεατρική μεταφορά του «Φάνι και Αλέξανδρος» από τον θεατρικό οργανισμό Ολντ Βικ στο Λονδίνο.

ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ. Η Μάγκνουσον δουλεύει στα τελευταία στάδια επεξεργασίας ώστε η νεότερη ταινία της να κάνει πρεμιέρα τον Μάιο στις Κάννες και στη συνέχεια να προβληθεί στη Σουηδία. Ελπίζει μάλιστα οι θαυμαστές του Μπέργκμαν να κατανοήσουν τις προθέσεις της καθώς δεν πρόκειται για αγιογραφία αλλά αναδεικνύει και τα αγκάθια στις διαπροσωπικές του σχέσεις. Αναγνωρίζει, για παράδειγμα, τους εξαιρετικούς ρόλους που χάρισε στις ηθοποιούς του, αλλά όπως επισημαίνει στη βρετανική «Γκάρντιαν», «οι προσωπικές του σχέσεις μοιάζουν να έρχονται σε αντίθεση με τον σεβασμό που έδειχνε στις γυναίκες επί της μεγάλης οθόνης». Διόλου τυχαία, το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται στο 1957, τη χρονιά που ο Μπέργκμαν σκηνοθέτησε τις «Αγριες φράουλες» και την «Εβδομη σφραγίδα», έκανε την πρώτη του ταινία για την τηλεόραση, ενώ ανέβασε στη σκηνή τον «Πέερ Γκιντ» του Ιψεν.

in.gr

Sports in

Βασίλης Σπανούλης: Γεννημένος νικητής (vids)

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν κορυφαίος ως παίκτης. Και ήδη σε 1,5 χρόνο έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα ως προπονητής, καταρρίπτοντας έναν πολύ ιδιαίτερο... μύθο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024