Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο κόσμος των πλανητικών συστημάτων μεγαλώνει

Ο κόσμος των πλανητικών συστημάτων μεγαλώνει

Διευρύνεται συνεχώς ο αριθμός των πλανητικών συστημάτων που εντοπίζονται γύρω από άστρα του γαλαξία μας και ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον

«Η ανακοίνωση της NASA για την ανακάλυψη ενός πλανητικού συστήματος με αριθμό πλανητών ίδιο με αυτόν του ηλιακού μας συστήματος προκάλεσε αίσθηση για πολλούς λόγους.

Σύμφωνα με το Βήμα αρχικά ο άνθρωπος πίστευε ότι άστρα υπάρχουν πολλά, αλλά πλανήτης μόνο ένας, η Γη δηλαδή. Αργότερα οι πρώτοι αστρονόμοι, πριν από μερικές χιλιάδες έτη, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν μερικοί ακόμη πλανήτες στη γειτονιά μας, για να έρθουν, τα τελευταία 20 χρόνια, τα ισχυρά επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια και να αποκαλύψουν την ύπαρξη πλανητών και σε άλλες περιοχές του γαλαξία μας. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου τέσσερις χιλιάδες εξωπλανήτες και έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων περίπου δύο χιλιάδων. Οι εξωπλανήτες αυτοί βρίσκονται σε περίπου 2.800 συστήματα ενώ περίπου 700 εξ αυτών διαθέτουν περισσότερους από έναν πλανήτες. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα πλανητικά συστήματα που γνωρίζουμε.

To κοντινότερο

Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο ψυχρό νέφος σκόνης γύρω από τον Εγγύτατο του Κενταύρου, το κοντινότερο άστρο στο ηλιακό μας σύστημα, που βρίσκεται σε απόσταση μόνο τεσσάρων ετών φωτός. Η ανακάλυψη, που έγινε με το τηλεσκόπιο «ALMA» του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή, ενισχύει τις ενδείξεις ότι γύρω από το πιο κοντινό άστρο υπάρχει ένα μεγάλο πλανητικό σύστημα. Ο Εγγύτατος (Proxima Centauri), το πλησιέστερο στον Ηλιο άστρο, είναι ένας αχνός ερυθρός νάνος που βρίσκεται στον αστερισμό του Κενταύρου, στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού της Γης, και έχει παρόμοια ηλικία με το δικό μας άστρο. Γύρω από το γειτονικό άστρο ανακαλύφθηκε, το 2016, ο κοντινότερος στη Γη εξωπλανήτης, ο Proxima b, που έχει μέγεθος παρόμοιο με της Γης και κινείται σε τέτοια απόσταση από τον Εγγύτατο, ώστε ίσως έχει συνθήκες φιλόξενες για την ανάπτυξη ζωής.

Η ανακάλυψη ενός μεγάλου νέφους σκόνης γύρω από το γειτονικό άστρο αυξάνει την πιθανότητα, εκτός από τον ήδη γνωστό εξωπλανήτη, γύρω από τον Εγγύτατο να υπάρχει ένα ολόκληρο πλανητικό σύστημα, παρόμοιο με το δικό μας ηλιακό σύστημα.

in.gr

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024