Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελεγεία: Ο Μίμνερμος ο Κολοφώνιος

Ελεγεία: Ο Μίμνερμος ο Κολοφώνιος

Η ερωτική ελεγεία

Ο Καλλίνος και ο Τυρταίος, στη ζωή και το έργο των οποίων αφιερώσαμε τα δύο προηγούμενα άρθρα μας, υπήρξαν οι δημιουργοί της πολιτικής και συμβουλευτικής ελεγείας.

Σε διαφορετική κατεύθυνση, αυτήν της ερωτικής ελεγείας, κινείται ο Μίμνερμος, ο οποίος καταγόταν από την Κολοφώνα της Ιωνίας και πρέπει να έδρασε στο β’ μισό του 7ου αιώνα π.Χ.

Όπως και ο Σημωνίδης ο Αμοργίνος, ο Μίμνερμος παραθέτει τους στίχους της Ιλιάδας που παρομοιάζουν τον εφήμερο χαρακτήρα του ανθρώπινου γένους με τα φύλλα που χάνονται. Όμως, ενώ στον Σημωνίδη κεντρικό θέμα αποτελεί η ανημποριά των ανθρώπων, η μηδαμινότητα της ανθρώπινης ελπίδας, στον Μίμνερμο το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στην αντίθεση ανάμεσα στη χαρά της νιότης και στα βάσανα του γήρατος, τα οποία περιγράφονται από τον ποιητή με τα μελανότερα χρώματα.

Ο φόβος για τα γηρατειά δεν οδηγεί, ωστόσο, τον Μίμνερμο στο να προτρέψει τους ανθρώπους να χαρούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα εφήμερα νιάτα τους. Ο ποιητής, που θα προτιμούσε να πεθάνει σε ηλικία εξήντα ετών απαλλαγμένος από λύπη ή στενοχώρια, νιώθει και εκφράζει περισσότερο τον πόνο του εφήμερου, την αγωνία για το γήρας, και λιγότερο τη χαρά του παρόντος, τη χαρά της ζωής.

Πέραν του έρωτα και της μελαγχολίας για τις βραχύβιες ηδονές της νιότης, το γνωστό σε εμάς ποιητικό έργο του Μίμνερμου περιλαμβάνει μυθολογικές αναφορές, αλλά και θέματα όπως η πρώιμη ιστορία των Κολοφώνιων και οι αγώνες των κατοίκων των ιωνικών πόλεων εναντίον των Λυδών.

Πιστεύεται ότι ορισμένα από τα ποιήματα του Μίμνερμου είχαν συγκεντρωθεί σε ιδιαίτερη συλλογή, που έφερε ως τίτλο το όνομα Ναννώ. Δεν είναι εξακριβωμένο εάν η Ναννώ ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο —η αγαπημένη αυλητρίδα του Μίμνερμου— ή συμβόλιζε απλώς την ιδανική για εκείνον ερωμένη.

Σε κάθε περίπτωση, τα σωζόμενα αποσπάσματα του Μίμνερμου αρκούν για να τον συμπεριλάβουμε στους μεγάλους τεχνίτες του λόγου και του ελεγειακού μέτρου.

*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, οι στίχοι όπου ο εφήμερος χαρακτήρας του ανθρώπινου γένους παρομοιάζεται με τα φύλλα που χάνονται.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024