Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι συνέβη στο παρασκήνιο του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ

Τι συνέβη στο παρασκήνιο του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ

Το συνέδριο της ΝΔ ολοκληρώθηκε και σίγουρα θα διαβάσατε για τα μηνύματα εκλογικής ετοιμότητας και ενότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έστειλαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Όμως το 11ο Συνέδριο της ΝΔ δεν ήταν μόνο ομιλίες, αιχμηρές παρεμβάσεις και συζητήσεις. Όλα τα παραλειπόμενα και τα παρασκήνια του Συνεδρίου.

Το συνέδριο της ΝΔ ολοκληρώθηκε και σίγουρα θα διαβάσατε για τα μηνύματα εκλογικής ετοιμότητας και ενότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έστειλαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Όμως το 11ο Συνέδριο της ΝΔ δεν ήταν μόνο ομιλίες, αιχμηρές παρεμβάσεις και συζητήσεις.

Καλύψαμε και τις δύο μέρες των εργασιών του και σας μεταφέρουμε όλα τα παραλειπόμενα και τα παρασκήνια. Το άλλο πρόσωπο του συνεδρίου.

Οι τοπ στιγμές του Συνεδρίου

Είναι λίγο πριν τις 11 το πρωί του Σαββάτου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει στο συνεδριακό κέντρο, κατευθύνεται στη θέση του και χαιρετάει έναν έναν με θερμή χειραψία τους πρώην προέδρους Καραμανλή, Σαμαρά, Μεϊμαράκη, Πλακιωτάκη. Οι σύνεδροι βλέπουν την εικόνα από τις γιγαντοοθόνες, ξέρουν ότι εκπέμπει δυνατό μήνυμα ενότητας και αρχίζουν να χειροκροτούν.

Αρκετοί ομιλητές καταχειροκροτήθηκαν από τους συνέδρους όμως το πιο ζεστό χειροκρότημα του ακροατηρίου το κέρδισε το βίντεο – αφιέρωμα στη ΝΔ που προβλήθηκε την Κυριακή το μεσημέρι λίγο πριν από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι σύνεδροι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν είδαν αποσπάσματα από τις μεγάλες συγκεντρώσεις – καμία σχέση με τις σημερινές – του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή.

ΝΔ από…κούνια

Δεν ξέρω αν η νεογέννητη μικρούλα που την κρατούσε η σύνεδρος μαμά της σε έναν ροζ μάρσιπο – χαρά στο κουράγιο της – θα ενταχθεί στη ΝΔ σε 20 χρόνια. Αν το κάνει πάντως θα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ήταν ΝΔ από…κούνια και ότι είχε δώσει το «παρών» σε συνέδριο του κόμματος από την ηλικία μερικών μηνών! Πάντως στο συνέδριο της ΝΔ ήταν και άλλα πιτσιρίκια. Ένας παππούς μάλιστα ήρθε με τον εγγονό του που τον είχε σε καρότσι.

Standing ovation

Σε ποιον πολιτικό χάρισαν οι σύνεδροι έναν standing ovation; Standing ovation είναι η στιγμή αποθέωσης που γνωρίζει ένας ομιλητής από το κοινό. Η στιγμή δηλαδή που όσοι παρακολουθούν μία ομιλία ενθουσιάζονται από όσα ακούν, σηκώνονται όρθιοι και χειροκροτούν θερμά τον ομιλητή. Μία φορά συνέβη αυτό στο συνέδριο. Ποιο ήταν το πρόσωπο που καταχειροκροτήθηκε στη μέση της ομιλίας του; Η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Τζον Κένεντι στα Σπάτα

Όχι μία αλλά δύο φορές ακούστηκε στο συνέδριο το γνωστό απόφθεγμα του Τζον Κένεντι «μη ρωτάς τι κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου». Το ανέφεραν και η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ομιλίες τους και ο στόχος τους ήταν ο ίδιος. Ήθελαν να κινητοποιήσουν τους πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να έρθει η πολιτική αλλαγή.

Η ανανέωση και οι… «απόστρατοι» που θέλουν να επιστρέψουν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε αρκετές φορές και στο Συνέδριο ότι η ΝΔ αλλάζει και ανανεώνεται. Πράγματι στο συνέδριο ήταν πολλά τα νέα στελέχη όμως παρέλασαν και όλοι οι…«απόστρατοι» βουλευτές που φαίνεται ότι θέλουν να επιστρέψουν. Ποιους εντοπίσαμε; Τον Γιώργο Βουλγαράκη, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον Πέτρο Δούκα, τον Αργύρη Ντινόπουλο, τη Φάνη Πετραλιά, τον Θόδωρο Ρουσόπουλο, τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Θανάση Πλεύρη, τον Γιώργο Οργανό, τον Νίκο Καντερέ.

Παρόντες αλλά…χαλαρά

Εντάσεις και εσωκομματικές αντιπαραθέσεις δεν είχε το 11ο Συνέδριο της ΝΔ. Άλλωστε δεν έγιναν εκλογές οργάνων του κόμματος αλλά κύριο θέμα ήταν το πρόγραμμα της ΝΔ. Έτσι, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να κινηθούν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Παρακολούθησαν βέβαια τις ομιλίες των κορυφαίων στελεχών αλλά αρκετοί ήταν αυτοί επέλεξαν τις υπόλοιπες ώρες να ανταλλάξουν απόψεις σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Γι’ αυτό και τα δύο καφέ του συνεδριακού κέντρου ήταν συνεχώς ασφυκτικά γεμάτα.

Οι καινοτομίες

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης ήταν μερικοί από τους «γκεστ» που έδωσαν το στίγμα του ανοίγματος στην κοινωνία που επιχείρησε η ΝΔ με το συνέδριό της. Σημειώνεται ότι αρκετοί επέλεξαν να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις που γίνονται σε δύο άλλες αίθουσες του συνεδριακού κέντρου. Εκεί ο διάλογος με τη συμμετοχή μάλιστα και ανθρώπων που δεν ανήκουν στη ΝΔ ήταν για κοινωνικά θέματα όπως για την προστασία της οικογένειας, των ανθρώπων με αναπηρία, για τον εθελοντισμό και τον αθλητισμό. Όπως τόνισε άλλωστε και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης στόχος τη ΝΔ δεν «ήταν να κάνουμε ένα συνέδριο για τα «μπράβο» και τα «ζητω» αλλά να κάνουμε διάλογο με την κοινωνία».

Η πιο αντί…ΣΥΡΙΖΑ ομιλία

Πολλοί ομιλητές εκτόξευσαν πυρά και έκαναν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όμως αυτός που εξαπέλυσε την πιο σφοδρή επίθεση στους κυβερνώντες ήταν ο Αντώνη Σαμαράς. Γι’ αυτό και συχνά το κοινό δεν ξεσπούσε απλώς σε χειροκροτήματα αλλά και σε επευφημίες «μπράβο» ή «πέστα Αντώνη».

Μάνος Χαραλαμπάκης

in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024